DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Vragdykning – hvor svært kan det være...

Vær altid sikker på, at du kan finde rundt på vraget, så du ved, hvor opstigningslinen er.
Vrag: Ulysses, Rødehavet.
Alle vragdykkere kender den kriblende fornemmelse, når man stiger ned og ser vraget begynde at tage form.
Vrag: Salem Express, Rødehavet.
De fleste vragdyk udføres på forliste skibe, men flyvrag kan være et spændende alternativ.
Vrag: B-17 Bomber Korsika.
Vragdykning handler om udforskning og eventyr. Vrag: San Francisco Maru, Truk Lagoon.
Ja, Hvor svært kan det egentlig være at dykke på vrag? Man skulle tro, at det var ganske enkelt. Sagen er den, at vraget i sig selv kan byde på en del faremomenter. Men også det faktum, at det meste vragdykning foregår fra båd og på en vis dybde, kan være med til at komplicere det. Ikke desto mindre er vragdykning uden sammenligning den mest populære dykkeaktivitet herhjemme.

Fornemmelsen af at stige ned mod vraget langs bundtovet, giver næsten den samme kriblen i maven, uanset om du har været på vraget mange gange, eller om det er dit første dyk på det. Hvor på vraget kommer vi ned? Hvordan mon sigten er? Er vraget intakt? Det er elementært spændende hver gang. Desuden udgør vraget et kunstigt rev, der hurtigt indtages af fisk og planter. Så selvom du overhovedet ikke interesserer dig for det historiske aspekt, og synes, at vrag bare er en bunke kedeligt metal, kan det alligevel være meget mere udbytterigt at dykke på vraget end ved siden af det…
Så snart du kan se omridset af vraget oppefra, så prøv at finde ud af, hvor du er på det. Kender du det i forvejen, og har du måske set et billede eller en tegning, så prøv at forestille dig vragets layout. Dels er det sjovere, når du ved, hvor du er og dels kan det hjælpe dig med at navigere.
Lige når I kommer ned, er det vigtigt, at I sikrer jer, at båden, I dykker fra, er forsvarligt fastgjort. Især hvis du og din makker er det første hold nede. Se dig omkring og find et solidt punkt, hvor båden kan gøres fast – uden at beskadige vraget. Vurder også, om sigten og vragets tilstand gør det nødvendigt at bruge et linehjul, som kan hjælpe med navigationen tilbage til opstigningsstedet. Husk at sigten kan ændre sig, så hvis du er i tvivl om det kan betale sig at bruge linehjulet, så er der ingen grund til at tvivle. Brug det! Det er under alle omstændigheder god…
 

Læs hele artiklen i NetMag #35...
DYK NetMag #35 – Vragdykning, hvor svært kan det være...
SOME images:
Vær altid sikker på, at du kan finde rundt på vraget, så du ved, hvor opstigningslinen er. Vrag: Ulysses, Rødehavet.
Alle vragdykkere kender den kriblende fornemmelse, når man stiger ned og ser vraget begynde at tage form. Vrag: Salem Express, Rødehavet.
De fleste vragdyk udføres på forliste skibe, men flyvrag kan være et spændende alternativ. Vrag: B-17 Bomber Korsika.
Vragdykning handler om udforskning og eventyr. Vrag: San Francisco Maru, Truk Lagoon.