DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap
10 tips – til at holde varmen
7 – Bliv på lavere vand.

10 tips

– til at holde varmen

Tekst: Jesper Kjøller og Sune Dadda Karma Harms, Foto: Alex Resendorf m.fl.

Vi har alle sammen prøvet det – at fryse under et dyk. Det sker både i hjemlige farvande og i eksotiske farvande og selv på en solrig dag om sommeren kan det ske og tegnet for at fryse er givetvis også et af de første signaler du har brugt på egen hånd. Her kommer ti gode råd, der hjælper dig med at holde varmen.

1
Hold armene ind til kroppen

10 tips – til at holde varmen
Svøm med et løst tag i dine albuer eller overarme, som om du gav dig selv et kram. Det hjælper kroppen med at holde på varmen. Lad være med at svømme med din arme – du kommer let til at pumpe koldt vand rundt i våddragten, eller få vand ind gennem ærmerne i tørdragten. Desuden er det ikke særlig effektivt.

2
Dyk i en ny dragt, der passer

10 tips – til at holde varmen
Er dragten for stram, hæmmes blodgennemstrømningen i kroppen og materialet bliver strukket og er dermed tyndere. Er dragten for stor, vil vandet skvulpe rundt og det bliver sværere for kroppen at opvarme. Det samme gælder tørdragten. Er den for lille, har du ikke plads til underdragt og et isolerende luftlag. En gammel dragt mister efterhånden gradvist sin isolationsevne, efterhånden som den bliver mast af trykket på dykket og under transport. Skift den ud, når den bliver for tynd.

3
Hold dig varm før dykket

10 tips – til at holde varmen
Selv under varme himmelstrøg, kan du komme til at fryse på land før dykket og efter. Sørg for at få varmt og tørt tøj på hurtigst muligt efter dykket. Tag eventuelt en vindjakke med til at have over dragten i båden på vej til og fra dykkestedet, så du ikke bliver afkølet i vinden. Og husk også det ultimative dykkeikon: huen.

4
Undgå at fryse mellem ørerne

10 tips – til at holde varmen
Det mentale spiller også en rolle. Hvis du allerede inden et dyk, begynder at fryse bare ved tanken om dykket, kommer du helt sikkert også til at fryse på selve dykket. Indtag en positiv attitude og fokuser på de oplevelser, du skal have, i stedet for på kulden. Tag det sure med det søde og glæd dig over muligheden for at være i vandet. Husk at du får varmen igen efter dykket.

5
Brug hætte og handsker – også på land

...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #55:

SOME images:
10 tips – til at holde varmen
10 tips – til at holde varmen
, 10 tips – til at holde varmen
7 – Bliv på lavere vand.
, 10 tips – til at holde varmen
8 – Tag højde for akklimatiseringseffekten.
, 10 tips – til at holde varmen
4 – Undgå at fryse mellem ørerne.

Læs også