DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

71º10’21”N

– Nordkap på toppen af Europa

Tekst: Arnold Weisz - Foto: Arnold Weisz & Stein Johnsen

Holder du af naturdyk og åbent hav? Så er Nordkap lige noget for dig. Med Honningsvåg som udgangspunkt kan du opleve heftige klippekløfter ud for Nordkap, strømdykning i Magerøysundet og grottedyk i Tufjorden – bare for at nævne lidt af udbuddet.

Rundt om Magerøerne er der en overflod af overdådige dykkesteder. Alligevel er det dykning på selve Nordkap som de fleste efterspørger. Ikke bare på grund af den indbyggede gimmick – landskabet nedenfor de lodrette skrænter er helt fantastisk.
Forventningerne var derfor store, da vi rullede over pontonen på Zodiac’en lige ved det 307 meter høje Nordkapsplateau. Indehaveren af Nordkap Dykkercenter hedder Hugo Salamonsen. Han er fra Finnmark og ikke direkte genert! Han skulle vise os god dykning, skulle han! Vi blev ikke skuffede. Ved de næsten lodrette klippevægge sank vi ned i en ubeskrivelig vild og smuk undervandsnatur. Den ene heftige klippesprække afløste den anden i det vanvittigt kuperede terræn. På 17-18 meters dybde mærker vi knapt bølgerne i overfladen. Inde ved klippevæggen svømmer vi over adskillige kæmpe fordybninger, omkranset af tangskov. Sigten er god og over os ser vi brændingen skumme, når bølgerne rammer klipperne. Alle sanser bombarderes med indtryk. Over tangskoven piler en stime sej forbi os. Vi svømmer ind i flere klippesprækker.
Suget fra dønningerne presser os ind i sprækken. Strømmen rykker og slider i os. Det gælder om at holde godt fast i tangplanterne og klamre sig fast, når vandsuget trækker udad igen. Inde i de trange kløfter finder vi mængder af søanemoner. Hist og her titter en troldkrabbe frem for at kontrollere hvem, der er kommet på besøg. Det begynder at blive trangt. Vi vender og begiver os udad igen på samme måde som på vejen ind – i ryk. Vi afslutter dykket med en lille runde i tangskoven. Fra få meters dybde på vejen mod overfladen ser vi klippevæggen rejse sig over os – det er det nordligste stykke fastland i Norge. Og i Europa.

Gåsehud
Rejsens natdyk gik heller ikke stille af. Natdyk er lettest at udføre fra kysten efter en biltur på få minutter fra selve Honningsvåg. Det er absolut værd at ofre et par aftentimer på et natdyk i stedet for at hænge ud i baren. Det er en helt speciel oplevelse at svømme rundt i den lave tangskov inde i fjorden i den bælgravende mørke nat. Man ved aldrig hvad man kan komme til at opleve på et natdyk. Lampen fejer fra side til side. Pludselig er der noget, der glimter i mørket. En stooooor torsk kommer frem for at undersøge hvem, der forstyrrer dens nattero. Vi leder videre med lygterne. På den lyse sandbund ligger en rødspætte og ruller med øjnene. En hurtig bevægelse fra en mørk skygge lige over mig giver mig en ordentlig gang gåsehud. Lygtens skær skærer som et sværd gennem vandet og rammer plet i panden på en havkat. Den ligger og mæsker sig med en snegl. Vi mumler velbekomme i vores regulatorer, inden vi drager videre gennem tangen.

Klaus
I Tufjorden på vestsiden af Magerø, er der mulighed for at få sig en kop grottedykning. På 4-5 meter er der en åbning, der leder 80 meter ind i klippen. Et godt stykke af tunnellen er ret trang. Her kan man kun...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også