DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
X-factor – Eftersøgningen efter miniubåden X5
Royal Navy destroyer HMS Quorn på vej gennem den iskolde Kaafjord på jagt efter X5.
X-factor – Eftersøgningen efter miniubåden X5
Fjernstyrede minerydningsrobotter bliver søsat af Royal Navy for at hjælpe med eftersøgningen.
X-factor – Eftersøgningen efter miniubåden X5
En udetoneret bombe fra et X-fartøj – en såkaldt saddle charge – ligger på bunden der hvor Tirpitz engang lå.
X-factor – Eftersøgningen efter miniubåden X5
Vi undersøger en mindre fartøj – kan det mon være X5?
X-factor – Eftersøgningen efter miniubåden X5
En miniubåd af samme type som den, der blev brugt i angrebet på Tirpitz.
X-factor – Eftersøgningen efter miniubåden X5
Der var ikke meget plads inde i X-fartøjerne.

X-factor

Eftersøgningen efter miniubåden X5

Tekst og foto: Leigh Bishop

Vrageftersøgninger rummer både mange glæder og skuffelser, og nogle vrag er mere lunefulde end andre. På trods af, at nogle af klodens bedste dykkere under anvendelse af noget af det mest avancerede eftersøgningsudstyr i flere år har kastet al deres energi ind i X-projektet, var miniubåden X5 stadig ikke fundet, da man gjorde endnu et forsøg i Nordnorge. Denne gang skulle det være …

Dette er ikke X5. Jeg gentager: Dette er ikke X5. Det fulgte et stykke tid med tavshed, inden Carl svarede: – Det kan jeg se.
Vraget så ud som et mindre fartøj med teaktræsdæk. Det var ikke mere end omkring 15 meter langt. Man kunne se de små pullerter, og da vi nåede den ene ende kunne vi se roret.
Jeg aktiverede mikrofonen i min helmaske: – Det ligner et sejlskib. Dette er helt sikkert ikke X5!
Carl sendte mig en blik, der kunne dræbe, og jeg fandt det klogest ikke at sige mere. Vi steg op og blev mødt af et tv-hold med slukkede blikke. De gad ikke længere bære deres kameraers vægt på skuldrene. De havde allerede hørt de sørgelige nyheder over kommunikationssystemet.
Efter at have gransket enorme mængder data, var vi rejst tilbage til Norge i den tro, at dette lille sejlskib af træ, som var kollapset på bunden med sine master i den rigtige vinkel var vores trofæ – miniubåden X5, som vi havde søgt efter de sidste par år.
Det var en kæmpe skuffelse. Det sidescan-sonar billede, vi havde fundet blandt den enorme mængde data fra en tidligere ekspedition, så fuldstændig ud som vi ville forvente, at en dødelig såret miniubåd ville se ud omkring 60 år efter dens forlis.
Men i stedet for et periskop, havde vi fundet et sejlskibs mast. Dimensionerne på dette vrag svarede fuldstændig til vores mål.
X5’s skæbne var en af de største mysterier fra anden verdenskrig. Mens vi kravlede ud af vores udstyr og vores rebreathers og satte kursen mod de sneklædte kyster i Kaafjord, vidste alle medlemmer af teamet, at vi måtte tilbage til tegnebrættet. X5‘s placering var stadig et mysterium.

Hitlers stolthed
Operation Source var en af de mest utrolige under krigen. Det var kodenavnet for Royal Navys angreb på det tyske slagskib Tirpitz, Hitlers stolthed.
Admiralitetet udklækkede en vovet plan for brugen af X-miniubåde til at placere højeksplosive miner (såkaldte saddle charges) under slagskibets køl. Den 22. september 1943 sejlede seks X-fartøjer ud fra Scotland for at sænke Tirpitz på hendes ankerplads i Norge.
Tre af ubådene nåede aldrig frem til de norske fjorde, og X5, der var under kommando af løjtnant Henty-Creer, formodes sænket af tyskerne. Kun X6 og X7 udførte angrebet.
Både løjtnant Donald Cameron i X6 og løjtnant Godfrey Place i X7 fik placeret deres ladninger med succes, men blev tvunget til at overgive sig. De blev begge tildelt et Victoria Cross. Selv om Tirpitz ikke blev sænket, blev hun gjort ukampdygtig indtil april 1944.
Løjtnant Henty-Creer, der havde kommandoen om bord på X5, og hans besætning blev aldrig set igen. Hverken han eller besætningen blev tildelt nogle posthume udmærkelser.
Havde X5 faktisk held til at trænge forbi ubådsforsvaret omkring Tirpitz og lægge sine eksplosive ladninger under slagskibet? I så fald burde løjtnant Henty-Creer og hans besætning blive belønnet for deres mod. Hvis vi kunne finde X5, kunne vi...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også