DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Meget lange og kraftige manchetter sikrer en god samling mellem handsker og håndled.
Camaro – Arctec Pro tørdragt
En af fordelene ved dragtens design, er at man kan se tænderne i lynlåsen, når man lukker og åbner den.
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Man holder lynlåsen ud foran sig og lukker den. Derefter spændes den rundt om maven.
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Hætten er fastmonteret, men kan bæres åben inden dykket.
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Camaro – Arctec Pro tørdragt
Camaro – Arctec Pro tørdragt
I Attersee, hvor vi testdykkede dragten, er der opsat en legeplads for dykkere med cykler, platforme på forskellige dybder og et par vrag.

Camaro

– Arctec Pro tørdragt

Tekst: Jesper Kjøller Foto: Rene Lipmann

Camaro har udviklet et helt nyt materiale og nye produktionsprincipper, der hævdes at være en revolution på tørdragtsmarkedet. Da den østrigske dragtspecialist inviterede os med på et prøvedyk i passende kolde omgivelser ved foden af alperne, tog vi mod udfordringen.

Da jeg fortalte min 95-årige mormor, at jeg skulle til Østrig for at dykke, mente hun, at der nok måtte være god dykning i det omgivende hav. Jeg måtte forklare hende, at Østrig skam slet ingen kystlinje havde, og at man der kun kunne dykke i søer. Det kunne hun ikke forstå – hendes forældre havde haft en bekendt, der var officer i den østrigske marine, mente hun. Selv om hun i sin høje alder stadig er skarp som en ragekniv, tænkte jeg, at det nok rablede lidt for hende. Først efter samtalen gik det op for mig, at det Østrig-ungarske Kejserige før første verdenskrig omfattede det meste af Adriaterhavet! Østrig har haft en flåde!
Men i dag hvor alpelandet er omkranset af andre nationer, har det altid undret mig, at en virksomhed som Camaro, der i den grad er målrettet aktiviteter i havet, kan opstå i Østrig. Så det var med forventningen om, bl.a. at få den historie fortalt, at jeg sagde ja til invitationen om at besøge fabrikken og testdykke deres nye frembringelse – tørdragten Arctec Pro.
Ikke langt fra Salzburg ligger Mondsee, en lille pittoresk by ved bredden af søen af samme navn. I disse snedækkede omgivelser, der på en solbeskinnet februardag minder fuldstændig om et modeljernbanelandskab, har Camaro sit hovedkvarter. Her har virksomheden en perfekt beliggenhed for de tre ret forskellige produktionslinjer, der hører under samme ledelse. Camaro producerer beklædning til vandsport, mens søsterfirmaet Komperdell fremstiller skistave og golf-udstyr. Inden for kort afstand fra fabrikken er der både dykkemuligheder i søen, en golfbane samt – i sæsonen – godt skiterræn. Fabrikkens testere kan således let anbringe sig selv i optimale omgivelser, når det nye udstyr skal prøves af.

Familievirksomhed
Camaro blev grundlagt i 1968 af Erich Roiser. Fundamentet for virksomheden var vandskisporten, der blev dyrket lystigt på Mondsee om sommeren. Roiser begyndte i det små at producere dragter til vandskiløbere. Windsurfingsporten kom til og øgede efterspørgslen på neoprenbeklædning eksplosivt, så i 1978 flyttede Camaro ind i de nyværende faciliteter og begyndte en mere rationel og industriel fremstilling af funktionel vandsportsbeklædning. I løbet af 80’erne blev Camaro en af Europas førende producenter og ekspanderede med nye bygninger og omkring 100 medarbejdere. Eksporten blev efterhånden udvidet til hele verden.
I 1983 blev Komperdell købt til og produktionen af skistave blev startet op på fabrikken. Senere blev  Komperdell udvidet til også at omfatte en golf-linje.
Sønnen Thomas Roiser, der er vokset op med våddragter og skistave, blev i 1999 direktør for begge virksomheder, mens faderen trak sig tilbage, selv om han stadig er involveret i golf-produkterne. I dag producerer Camaro over 100.000 neopren-dragter årligt, men tørdragter har længe været et sidemarked for Camaro. Med udviklingen af den nye Arctec Pro er det målet, at Camaro også gerne vil manifestere sig på tørdragtsmarkedet...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også