DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Cozumel – maya maya mere af det gode
Cozumel – maya maya mere af det gode
Cozumel – maya maya mere af det gode
Cozumel – maya maya mere af det gode

Cozumel

– maya maya mere af det gode

Tekst og foto Diver

Cozumel er den største af Mexicos beboede øer og blandt de få mexicanske øer i det Caribiske Hav. Mayaerne regnes for at være Cozumels første indbyggere – de slog sig ned på øen for omkring 2000 år siden. Cozumel hed svalernes ø på Maya-sproget og svalen indgår stadig som symbol i øens våbenskjold. Maya-templerne på Cozumel har formodentlig været hellige steder, hvortil kvinderne tog på pilgrimsfærd fra fastlandet for at bede guderne om frugtbarhed.
Maya-ruinerne kan stadig beses, selv om nogle af de største af dem blev jævnet med jorden af bulldozere under anden verdenskrig for at skabe plads til en landingsbane.
Den spanske conquistador Juan de Grijalva blev den første europæer på øen, da han steg i land her i 1518. Året efter ankom en større armada og de spanske kolonisatorer slog efterhånden mayaerne ihjel – enten korporligt eller noget langsommere med de smitsomme sygdomme, de bragte med sig fra det sygdomsplagede Europa. Efter igennem et halvt århundrede at have ødelagt mayatemplerne og plyndret deres rigdomme, blev den efterhånden affolkede ø forladt af spanierne. Cozumel lå i de næste par århundrede så godt som øde hen, bortset fra lejlighedsvise besøg af pirater og andet godtfolk. I 1848 blev grundlaget for den nuværende befolkning skabt, da deres forfædre slog sig ned på Cozumel på flugt fra stridigheder på Yucatán-halvøen.
Vi spoler hurtigt frem til 1959, hvor Jacques Cousteau opdagede det berømte Palancar-rev og erklærede det for et af de bedste dykkesteder, han havde set. Det skal man nu nok tage med et gran salt, for det prædikat gav Cousteau stort set alle de dykkesteder, han kom frem til. Men alligevel...
I slutningen af 70’erne fik øen en international lufthavn og grundlaget for den turisme, der i dag er øens største erhverv, blev skabt. Selv om dykningen er en af øens absolutte hovedattraktioner, byggede man i 90’erne en havnemole, der muliggjorde, at de store amerikanske krydstogtskibe kunne lægge til. Det har gjort Cozumel til et populært stop for de enorme amerikanske flydende højhuse, der næsten dagligt anløber øen.
Cozumel blev i 2005 ramt af to orkaner. Emily og Wilma forrettede omfattende skader, men revene overlevede og infrastrukturen er allerede ved at være genopbygget så øen igen opererer for fuld styrke.

Strømdyk
Så godt som alle dykkene på Cozumel foregår på vestkysten ind mod Mexicos fastland. Selv om der er fine koralrev hele vejen rundt om øen, er østsiden for eksponeret mod vind og bølger. Der er udmærket dykning fra kysten mange steder, men bådykning er alligevel den mest almindelige dykkepraksis. Det giver også mulighed for at udnytte de ofte stærke strømme omkring Cozumel til en fordel. Båddykkene udføres nemlig ofte som strømdyk, hvorfor nogen erfaring med driftdives er en fordel. Den typiske dagsrytme er to båddyk om formiddagen efterfulgt af frokost i land og et valgfrit båddyk om eftermiddagen. Måske krydret med et natdyk, hvis der...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også