DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Viftekorallerne trives i de dybe, strømmende farvande omkring Great Detached Reefs.
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Ingen sceneskræk her. En zebrahaj bader i videolyset. Ved at bevæge sig langsomt kan Pawel efterhånden føre det enorme kamera helt tæt på.
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Pawel forebereder sin timelapse-udrustning for at fotografere en solnedgang.
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Filmstumper fra en anden verden: en grøn suppeskildpadde på vej hjem efter at have lagt æg på en fjern sandø.
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
Selskablige delfiner ledsager M/V Kalinda undervejs til Raine Island.
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
En lungegople pumper sig frem i sin jagt på plankton og småfisk.
Great Barrier Reef – sjældne glimt fra en døende verden
En kartoffelbars viser sig fra sin bedste side foran kameraet.

Great Barrier Reef

– sjældne glimt fra en døende verden

tekst Paul Walden foto Justin Gilligan
Der ofres store anstrengelser på at redde miljøet. Men nutidens dykkere kan alligevel blive blandt de sidste, der kommer til at møde mange af planetens mest fascinerende væsener i levende live. Eller som filmskaberen Pawel Achtels selv beskriver det: – At møde sjældne dyr, føles ofte som om, man siger farvel til dem. Det eneste, der er tilbage til vores børn, er vores billeder og film med dyrene. Paul Walden slog følgeskab med Pawel for at dokumentere nogle af den ægte vildmarks allersidste udposter – Raine Island og Great Detached Reefs.

Jeg møder Pawel og min fotograf, marinbiolog Justin Gilligan, i det tropiske turistmekka i Cairns. Pawel har chartret båden Kalinda fra Townsville til en sejltur med filmoptagelser nordpå.
Skibet, der er under kommando af marinforsker Dave Stewart, er beregnet til klienter, der ønsker at udforske områder uden for de almindeligt dykkede dele af Great Barrier Reef. Med på denne ekspedition har Pawel inviteret nogle få betalende gæster.
Med proviant til et længere ophold væk fra civilisationen, efterlader vi ferieområderne i vores kølvand. Raine Island og Great Detached Reefs ligger temmelig afsides. Rent faktisk er dette område stadig meget lidt udforsket.
Officielt er disse rev en del af Great Barrier Reef (GBR). Økologisk er de noget ganske andet. Med deres position uden for kontinentalsoklen, hvor ekstremt dybt hav møder det relativt lave vand ved GBR, huser dette revsystem ikke kun GBRs relativt kystnære fauna, men også pelagiske arter, der normalt forbindes med atollerne i Koralhavet.
Forskere spekulerer på i hvor høj grad de kraftige tidevandsstrømme og det næringsrige vand, der vælder op fra dybet har betydning for den særlige økologi her. Uanset hvad sammenhængen er, så er resultatet nogle ret exceptionelle dykkeforhold.

Hajbastion
Vores første destination er Stapleton Island, hvor Pawel planlægger at fotografere suppeskildpadder, der græsser. Det er et par dages sejlads og mens vi krydser nordpå har han sit kamera og sin rebreather gjort klar på dykkedækket for alle eventualiteters skyld, som fx baitballs (en koncentreret stime af småfisk). Alting kan ske i dette farvand. For nylig sprang en stor kongemakrel op af havet og landede oven på bådens tag, 3,5 meter oppe. Gad vide hvad der jagede den?
Vi når frem til øen til et tidligt morgendyk. Pawels udstyr får en til at spørge om der er nogen krig i nærheden. Hans hellukkede oxygen-rebreather er et imponerende stykke militært isenkram. Den er ekstremt kompakt, sort og kamuflagefarvet, og skulle angiveligt have et mindre akustisk ekko end en fisk – meget bekvemt, når man skal fotografere vilde dyr.
Ulempen, naturligvis, er at han kun kan gå ned til 6 meter på grund af risikoen for iltforgiftning.
Pawels kameraudstyr er mindst lige så unikt. I et specialbygget hus af rustfrit stål og titan, har han et Sony HDCAM kamera beregnet til optagelse af spillefilm. Kraftige halogenlamper sidder monteret på lange arme ud til siderne, og for at have fuld kontrol under vandet er en BCD monteret på toppen. Det er den slags kamera, der får dig til at føle dig berømt, hvis det vender mod dig.
Rebreather eller ej, skildpadderne skal ikke nyde noget. Vi ser masser af dem fra båden, men så snart vi er i vandet, er de væk. Det er midt i deres æglægningssæson og en fest for rovdyr, så fra en havskildpaddes synspunkt kan alting, der ser stort og korpulent ud være en sulten tigerhaj.
De er særligt årvågne på lavt vand,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også