DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Motiv Dykker ved indgangen til grotten Sted Blue Grotto, Williston Florida Kamera Nikonos V, 15mm vidvinkel Blitz Substrobe 200 Film Ektachrome 100 Kommentar I det nordvestlige Florida ligger nogle fabelagtige ferskvandsgrotter. Sigten er over 50 meter, så der er fantastiske vidvinkelmotiver.
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Motiv Foto fra lastrummet i en coaster Sted Vrag, Norge Kamera Nikon F90X i Ikelitehus, Nikkor 16mm fisheye Blitz Substrobe 200 Film Ektachrome 100 Kommentar Ofte er den en god idé at tage billeder nedefra og op mod overfladen. Det giver bedre lys og dybde i billedet.
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Motiv Krabbe med stor fangst Sted Limfjorden Kamera Nikon F801 i Ikelitehus, Nikkor 60mm Blitz 2 x Substrobe 100 Film Ektachrome 100 Kommentar Der skal tages mange forskellige billeder af motivet for at være sikker på, at krabben kan ses på billedet og at sandet ikke bliver hvirvlet op og belyst af blitzene.
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Motiv Blæksprutte Sted Limfjorden Kamera Nikon F90X i Ikelitehus, Nikkor 60mm Blitz Substrobe 100 Film Ektachrome 100 Kommentar Meget sjælden gæst i Limfjorden. Efter lang tids jagt med kameraet, blev den endelig træt og kunne fotograferes.
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Motiv Fiskestime Sted Rødehavet Kamera Nikon F90X i Ikelitehus, Nikkor 60mm Blitz Substrobe 100 Film Ektachrome 100 Kommentar Ved fotografering af fiskestimer skal man sikre sig, at kameraets autofokus stiller skarpt på de forreste fisk.
Dan Kaasby – Nordisk er den største udfordring
Motiv Splitbillede af åkande Sted Slåen Sø, Silkeborg Kamera Nikon F3, Nikkor 16mm fisheye Blitz Substrobe 200 Film Ektachrome 100 Kommentar Ved splitbilleder er det vigtigt at få afstemt styrken af undervandsblitzen med det naturlige lys over vandet. Det kræver en del forsøg.

Dan Kaasby

– Nordisk er den største udfordring

Dan Kaasby er 49 år og til daglig lærer i Aalborg. Han har siden 1974 været medlem af Aalborg Svømmeklubs Sportsdykkerafdeling og er også aktiv i Focus 90, en dykkerklub for undervandsfotografer.
Fotoeventyret startede i 1978 med et brugt Nikonos II. Filmen var den legendariske Kodachrome 64, der ifølge Dan er den bedste diasfilm nogensinde. Der blev taget mange billeder i Limfjorden ved Ertebølle, som var favoritstedet. Dan har i mange år været med i Dansk Sportsdykker Forbunds fotoudvalg, hvor afholdelsen af Danmarksmesterskabet i undervandsfoto har været det årlige højdepunkt. Dan Kaasby har været heldig selv at vinde danmarksmesterskabet et par gange, og han har desuden været deltager i et par verdensmesterskaber, og han var inviteret med som dommer, da Norge afholdt verdensmesterskabet i uv-foto i Ålesund i 1998.
Dan har fotograferet i Caribien og Rødehavet, men han synes, at de nordiske farvande helt klart er den største udfordring, man får som undervandsfotograf.
Dan har efter eget udsagn gennem årene fået samlet alt for meget fotogrej sammen.
– Jeg har hele tiden holdt mig til fabrikatet Ikelite, der laver glimrende huse og blitzer til rimelige priser, fortæller han. Kameraerne er analoge fra Nikon og objektiverne er 16mm, 20mm, 60mm og 105mm.
– I mange år brugte jeg ofte to blitzer, når jeg fotograferede, men i de seneste år er jeg gået over til kun én blitz, da det giver et langt mere spændende lys. Jeg ser frem til at skifte over til digitalkameraer. Udviklingen er gået helt utroligt hurtig og man skal knibe sig lidt i armen, når man kigger på sit gode, men forældede udstyr, slutter Dan Kaasby.

Udstyr: Nikon F3, F801, to stk. F90X, alle i Ikelite-hus, dertil kommer et Nikonos V med 15mm. Blitzer: Ikelite Substrobe 50, 100, 200.

Du kan se flere af Dan Kaasbys billeder på www.seacam.dk

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også