DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern
Europa - Cypern

Europa

- Cypern

Casper Tybjerg
Civilisationens vugge stod i landene omkring Middelhavet, så her ligger sunkne skibe fra alle perioder i menneskehedens historie. Den fantastiske sigt i Middelhavet får vragene til at synes mindre end de er – vi er jo ikke vant til at kunne se hele vraget på én gang. Uanset hvor meget du har læst om vraget eller set billeder og video fra stedet, kan intet forberede dig på oplevelsen, når du endelig dykker ned og ser det ligge der – live og i tre dimensioner.

Svimlende sigt, mængder af marint liv, kulturhistoriske oldtidslevn på havbunden, lange tunnelsystemer og et af verdens største vrag. Der er ingen tvivl. Cypern byder på dykning for enhver smag. 

Sigtbarheden er hamrende god og det føles godt at komme i vandet. Vi har kørt med 4WD gennem et varmt og ørkenlignende landskab på halvøen Cavo Greko. Derefter vandret i våddragter over et klippelandskab og nu, langt om længe, fordeler det kølige havvand sig om kroppen.

Et hurtigt kig rundt i vandet afslører, at dykket næppe bliver kedeligt. Bunden er stenet og fyldt med sprækker, som er store nok til, at to dykkere vil kunne svømme side om side i dem. Græslignende vækster er jævnt fordelt over hele området, og der er så mange fisk, at de ville være umulige at tælle.

Guiden giver tegn til, at vi skal følge kysten det første stykke tid. Vi svømmer nogle hundrede meter og nyder synet af det marine liv. Orange orme kryber rundt over det meste af bunden. Det er de såkaldte ildbørsteorme, som man skal holde fingrene fra. Rører man ved dem, vil de udløse et giftstof, som giver hudirritationer og svie. I værste tilfælde kan det vare i flere dage. Men derfor kan man jo sagtens lave pæne makrobilleder i behørig afstand.

Et stykke længere fremme kan vi se indgangen til en mørk grotte. Vi svømmer igennem den naturlige port til undergrunden. Dagslyset bliver opslugt af et intenst mørke. Pulsen stiger en lille smule, for det er altid spændende at bevæge sig ind i områder, hvor der ikke er direkte adgang til overfladen.

Lygterne tændes og vi bevæger os roligt længere ind i mørket. Boblerne fra vores udåndingsluft samles som små lommer i det ujævne klippeloft og efter nogen tid kan vi spejle os i luftens blanke overflade. Flere nataktive fiskearter søger tilflugt herinde i mørket i dagtimerne, så vi er ikke uden selskab. Da vi har bevæget os omkring 50 meter gennem tunnelen, viser dagslyset sig atter. Udgangen er nået og vi er en spændende oplevelse rigere. 

Oldtidsoverraskelser

I dag er vi kørt til Green Bay i nærheden af byen Protaras, hvor der efter sigende skulle være talrige levn fra oldtiden. 

Efter makkertjekket glider vi stille ned i den vægtløse verden og konstaterer med det samme, at sigten er i top ligesom dagen før. Forventningerne er store og livet herligt. Undervandsverdenen er så perfekt, at den næsten virker iscenesat og vi har en klar fornemmelse af at svømme rundt i et akvarium. Bunden skråner jævnt nedad.

Først er det ikke til at se. Vi begynder at rode lidt mellem de græslignende vækster og opdager, at hele bunden består af potteskår. Vi gisper gennem regulatoren. Her er så mange oldtidslevn, at man ikke kan se skoven for bare træer. Senere får vi at vide, at græske købmænd brugte netop denne lille vig til at tømme handelsbådene for materialer, som de ikke længere kunne bruge. En losseplads fra oldtiden. Ikke ligefrem hverdagskost i vores logbøger....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også