DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Fotoskole 4 – realiser dine idéer
Fotoskole 4 – realiser dine idéer
Fotoskole 4 – realiser dine idéer
Hvis du vil udvikle dig som fotograf, er det en god idé at studere billeder aktivt. Bestem dig for hvorfor et billede er godt eller dårligt. Det vil komme dig til gode på alle dine fotodyk.
Fotoskole 4 – realiser dine idéer
Tredjedelsreglen inddeler billedet i kvadrater med fire linjer, ni felter og fire fokuspunkter, som kan anvendes på forskellige måder.
Fotoskole 4 – realiser dine idéer
Tempoet er vigtigt når man fotograferer. Så når du er klar, gælder det om at lade motivet spille sin rolle. Lig helt stille, lad ikke dine øjne forlade displayet – og nyd forestilingen.
Fotoskole 4 – realiser dine idéer
Mellem dykkene er der en god mulighed for at se bilederne igennem og fundere over hvilke idéer, der fungerede, og hvilke der ikke gjorde. Giv modellen en chance for at se hvordan det se ud fra fotografens perspektiv. Grin af jeres fejl og gå i vandet og prøv igen.

Fotoskole 4

– realiser dine idéer

Tekst og foto: Magnus Lundgren
Nu da vi er nået til sidste del af DYKs kompakte fotokursus er det tid til den lidt mere bløde – ja næsten navlepillende – afdeling. Efter at del 1, 2 og 3 har været en tur gennem kompaktkameraets tekniske landskab og muligheder, belysningens forskellige komponenter og et dyk ned i den optiske sandhed, så er vi nået til vejs ende. Vi burde nu have teknikken i orden, og fokus og eksponering er begyndt at blive rutine, så nu kan vi se på de ikke-målbare komponenter som idéer, motivvalg, vinkler, komposition og dykkende modeller.

Min mest trofaste dykkemakker – ham der har holdt ud at dykke med mig længst – siger tit og ofte, at han kan se på mig, når jeg tager gode billeder. Jeg forstår lige hvad han mener, hvordan det føles, og dog har jeg ingen anelse om hvordan jeg ser ud fra hans perspektiv. Men at være der i pole position, slappe af, abstrahere fra omgivelserne og tage mig god tid med motivet, er lige det som uv-foto handler om for mig. Det er alt udstyret, det er sandhedens time at være et andet sted i en anden tid. Somme tider sker det og andre gange sker det slet ikke. Hvor ofte det sker, beror nok mest på mig selv. Jeg vil prøve at forklare, hvad jeg taler om, og hvordan man gør, men jeg er egentlig ikke klar over om jeg ved det selv.

Billedet
Jeg tror, at det var Mox, der udfordrede mig, den prætentiøse fotograf, da han spurgte mig:
– Tager du fotografier eller tager du billeder? Han slog med sit spørgsmål hovedet på sømmet. Fokus for mig er billedet og ikke så meget motivet. På ethvert dyk findes der motiver, som er i rette position – i pole position. Nogle gange kan det fx være en almindelig eremitkrebs, der sidder helt perfekt på skrå i toppen af en smuk tangranke.
Selvom det er et helt almindeligt motiv, kan det måske alligevel blive det bedste billede fra dykket. Til min store overraskelse har mange af mine mest trivielle undervandsstunder leveret ekstreme, og for mig selv, overraskende billeder. Undskyld hvis jeg lyder som en børnehavepædagog, men det kan altså være godt at kede sig!
Et billede skal have en hovedrolleindehaver, et motiv, og der må ikke herske nogen tvivl om hvad motivet faktisk er. I bedste fald kommunikerer motivet med betragteren og/eller med de øvrige dele af billedet. Der findes gode kompositions-metoder for netop at opnå denne kommunikation.

Komposition
Billeder med motivet lige i midten bliver ofte kedelige, statiske og intetsigende. For at gøre billedet mere interessant at se på, må man komponere billedet. En simpel måde at gøre det på, er at anvende det princip, som kaldes Rule of thirds eller på dansk tredjedelsreglen. Tredjedelsregelen kendes helt tilbage fra 1797, hvor man proportionerede landskabsmalerier ud fra dette princip. I korte træk inddeles billedet i tre dele, både i højden og i bredden. Vi får et rudemønster eller et grid (se figuren) med fire linjer, ni kvadrater og fire såkaldte fokuspunkter, som man frit kan anvende på forskellig måde.
Disse komponenter skaber proportion i billedet og kan hjælpe med at gøre billedet mere interessant. Princippet er en god rettesnor, men man fravælger det lige så ofte som man anvender det. Visse kompaktkameraer har til og med et rule of thirds grid indlagt som et menuvalg for displayet. Studér billederne i denne artikel. Kan du se tredjedelsregelen anvendt i dem?
Et konkret eksempel er en klassisk solnedgang. Jo, vi har vel alle sammen stået der engang og forsøgt at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også