DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Nogle tidlige undervandshuse fra producenten Hugyfot.
Nogle tidlige undervandshuse fra producenten Hugyfot.

UV-fotoskole

Lektion #3 – UV-Huse

Torbjörn Gylleus

Når du anskaffer dig et undervandshus så indgår du i en slags forhold med dit hus, som du kommer til at holde i hånden under mange dyk fremover. Et forhold kommer aldrig med garantier, men du vil jo alligevel være rimelig sikker på at huset er holdbart og holder dit kamera tørt samt at knapperne er tilgængelige på en optimal måde og med god ergonomi. Desuden har du brug for en et godt udvalg af porte og tilbehør.

At snakke (og gerne dykke) med forskellige undervandsfotografer er en fantastisk måde at indsamle information om fordele og ulemper ved forskellige muligheder når du skal foretage dit valg.

Da jeg selv anskaffede mit første undervandshus blev det prisen som afgjorde mit valg, men griskheden bedrager ofte visdommen, så det blev et ganske kort forhold. Da mit floatede UV-hus af plastik var tømt for vand og billederne på memorykortet var reddet, bestemte jeg mig for aldrig mere at gå på kompromis med kvaliteten. Jeg forsøger også at have et åbent sind og ikke blive for ”loyal” mod det mærke jeg har anvendt tidligere. Præcis som med kameramærker har jeg skiftet hus og prøvet Ikelite, Sea&Sea og Nauticam og det vil sikkert blive til yderligere mærker fremover.
Det kommer til at tage et stykke tid førend at du får lært dig at kontrollere huset, konfigurere kamerariggen som du vil have den og balanceret den for perfekt afvejning i vandet. Men når alt sidder på rygradden og du mærker, at du har fuld kontrol, så kan jeg love dig at forholdet til dit UV-hus kommer til at føles godt og at du vil begynde at producere fantastiske billeder.

UV-HUSE
Nogle kameraer bygges specifikt til undervandsbrug, eksempelvis SeaLife, men disse produkter har svært ved at konkurrere med de store producenter når det gælder præstation, funktioner og billedkvalitet. Markedet for rendyrkede UV-kameraer har derfor været nedadgående de seneste år.

De fleste kameraer vi anvender er istedet oprindelig bygget til anvendelse på land uden tanke på at de skal passe i et undervandshus. Så snart et nyt kamera kommer på markedet har producenterne af UV-huse en vanskelig opgave foran sig. De skal have drejeknapper og håndtag til at fungere for alle de forskellige funktioner og indstillinger på en pålidelig måde og samtidig tænke på ergonomien og placering af de ydre kontrolknapper og hjul. Desuden er det et kapløb om at få produktet på markedet før deres konkurrenter.

De huse jeg tidligere har anvendt til mine kompaktkameraer har fungeret upåklageligt, men da jeg købte et UV-hus til mit første systemkamera, valgte jeg en af de billigste varianter jeg kunne få. Det holdt under et år før det “floatede” eller lækkede vand ind, på trods af at jeg beskyttede det pedantisk og smurte o-ringene regelmæssigt. Efter den oplevelse lovede jeg mig selv aldrig mere at gå på kompromis med kvaliteten når det gælder udstyr, og jeg har ikke siden haft et kamera der floatede.

FABRIKANTER
Eftersom UV-husene ofte er skræddersyet til en specifik kameramodel, vil man helst undgå at skulle skifte kamera eller UV-hus.

En undtagelse er den italienske fabrikant Easydive, som producerer og sælger UV-huse som er mere generiske og kan tilpasses til forskellige kameramodeller. Når du vælger et undervandshus til dit kamera så anbefaler jeg at du vælger et hus af en god kvalitet som du er tilfreds med, og hvor der findes et stort udbud af tilbehør. Det er en fordel at vælge et hus, som har forhandlere i Danmark, hvis du vil slippe...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

INDEN DU ANSKAFFER ET UV-HUS BØR DU TJEKKE FØLGENDE:

  • Tilgænglige porte og kombinationer til dine objektiver
  • Maksimal dybde UV-huset kan håndtere – Dykker du teknisk bliver udvalget mindre...
Læs artiklen i DYK #5:

SOME images:
, Nogle tidlige undervandshuse fra producenten Hugyfot.
Nogle tidlige undervandshuse fra producenten Hugyfot.
, Dykkere ovenover broen på Nippo Maru – Truk Lagoon.
Dykkere ovenover broen på Nippo Maru – Truk Lagoon.
, Det er en sjov hobby at være undervandsfotograf og man kan næsten få det som et barn i en legetøjsbutik, når man ser en masse lækkert udstyr.
Det er en sjov hobby at være undervandsfotograf og man kan næsten få det som et barn i en legetøjsbutik, når man ser en masse lækkert udstyr.

Læs også