DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Fotospecial – Selvportræt
Selv om man kan tage selvportrætter ved at holde kameraet ud i strakt arm som på dette billede, er det ikke den teknik, denne artikel handler om.
Fotospecial – Selvportræt
Når jeg havde brug for at placere mig meget præcist, fandt jeg et par fikspunkter langs bunden, så jeg kunne pejle mig frem til den rigtige placering.
Fotospecial – Selvportræt
Det var lidt lettere at lave selvportrætter, hvor jeg var tættere på kameraet og ikke skulle svømme så langt væk.
Fotospecial – Selvportræt
Det tog lidt tid at komme på plads til dette billede. Glasfiskene skulle lige have tid til at falde til ro.
Fotospecial – Selvportræt
Fotospecial – Selvportræt
Fotospecial – Selvportræt
Når man har fundet et godt motiv, kan man bruge lidt til at få eksponering og komposition på plads. Så er det bare at svømme i position i billedet og håne det bedste.

Selvportræt

Fotospecial

Af Keri Wilk/DivePhotoGuide.com

Der er både fordele og ulemper ved at rejse alene som undervandsfotograf. Det fik jeg at mærke under min to måneder lange rejse i Indonesien. Det gav en forfriskende frihed, når jeg skulle planlægge min dyk, mine flyveture, og hvor jeg skulle bo og spise. Men hvis man er socialt indstillet, kan det være lidt ensomt ikke at have nogen af dele oplevelserne med.

For en undervandsfotograf bliver listen af ulemper dog endnu længere. I stedet for at have to sæt øjne, der spejder efter motiver, må du nøjes med dine egne. Normalt har du en fast makker, der kan varetage din sikkerhed, mens du er fokuseret på et motiv gennem søgeren. Men uden, så er du alene med dine bobler. Og når et smukt sceneri, en gruppe blødkoraller, eller et vrag råber og skriger på en model, der kan være prikken over i’et eller give en fornemmelse af størrelse, så er der ikke noget at gøre … eller er der? Der er er faktisk noget, du kan gøre. Med de korrekte værktøjer, lidt teknik og omhyggelighed, så kan du være din egen model og udnytte situationer, der ellers var gået din næse forbi.
Selv om jeg ofte dykkede med lokale guider, var jeg principielt solodykker på det meste af min tur. Og da jeg ikke ville gå glip af de muligheder, der dukkede op, var jeg tvunget til at udføre omfattende eksperimenter med selvportrætter. Så hver gang, jeg stødte på et passende vidvinkelmotiv, anbragte jeg kamerahus og blitzer på et stativ, placerede mig i scenen og ”tog” billedet.
I denne artikel vil jeg beskrive det udstyr, jeg anvendte, de problemer, jeg stødte på, og de teknikker, jeg brugte i mine selvportrætter under vandet.

Udstyr
Du har ikke brug for noget særligt for at begynde at tage selvportrætter – det vigtigste er et undervandshus med et gevind i bunden, så du kan montere det på et stativ. Så skal du have et kamerastativ, som du ikke har noget imod at tage med under vandet samt et kamera med selvudløser.
De fleste kamerahuse har i dag gevind i bunden. Det er samme type gevind, der findes på de fleste landbaserede kameraer. Kamerastativers monteringsplader eller hoveder passer til disse gevind, så det burde ikke være besværligt at finde et velegnet stativ.
Jeg brugte et Nauticam DA-90 housing til et Nikon D90-kamera. Dette hus er født med tre gevind, der passer til kamerastativerns skruer.
Da du formodentlig kommer til at anvende disse teknikker i saltvandsomgivelser, vil jeg fraråde brugen af dit fancy skudsikre og hundedyre fotostativ til at teste metoderne. Selv om de fleste moderne stativer er designet i lette rustfrie materialer (fx karbonfiber eller aluminium), er deres skruer og beslag ofte tilbøjelige til at ruste, så det vil være nødvendigt at skylle dem meget grundigt efter brug for at holde dem i live. Efter min mening, er du bedre tjent med et billigt stativ, som du ikke har noget mod at skulle smide væk efter en sæson eller to.
Jeg brugte et stativ af mærket Velbon CX-300 på min tur, og det kostede ikke mere end omkring 200 kr. Stativet vejer kun ca. et kilo, så når huset var fastgjort til det, var selv en moderat strøm nok til at ryste eller ligefrem vælte stativet. Så for at stabilisere systemet, fastgjorde jeg et tokilos blylod til hver af de tre ben, og det gjorde stativet bundsolidt, undtagen i de stærkeste strømme, hvor jeg alligevel ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også