DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Fylgia – Vragleksikon #58
1 af 1

Fylgia

Vragleksikon #58

Tekst: Anders Nygren og Mikael Eriksson

Hovedskær, Stockholms skærgård

Forlisrapport fra Det Søhistoriske Museum, år 1955:

Svær søgang og snestorm medvirker formodentlig til desorientering. Man tror man befinder sig på højde med Almagrunden, men er nærmere Hovedskær end man troede. Pludselig river Fylgia sin bund op på grunden Borgsbredan. Antageligt er det dårlig sigt og strømme, der får Fylgia ud af kurs.
Ved grundstødningen går styrehuset løs ved den ene stag og maskinrummet oversvømmes på få minutter. For at undgå at synke på dybt vand, styrer man mod Hovedskær med størst mulige fart. Man er desuden bange for, at motoren skal sætte ud på grund af vand i maskinrummet.
Vagthavende på Hovedskær kan se fartøjet komme ind mod Skaten. Sigten er nu noget bedre. Projektørerne på Fylgia ses på afstand. Selv nødraketter er affyret for at signalere efter hjælp. Fartøjet ligger dybere og dybere i vandet, og flyder til slut kun på lasten af kridt, som endnu ikke er blevet gennemblødt.
Lodserne på Hovedskær skynder sig til redningsbåden for at gå ud og møde Fylgia, men lige da man forlader kajen styrer Fylgia mod land i vindsiden. Lodserne springer op på klippen og signalerer at de skal holde mod vest, samtidig med at de forsøger at lodse Fylgia mod det bedste sted i situationen. Fylgia holder fortsat højeste fart ind mellem Skaten og Avenskubben.
Da man når ud til Fylgia stopper hendes maskine og hun kaster anker. Lodserne får nu at vide at hun er sprunget læk. Man foreslår at hun skal bugseres ind på lavt vand i Bredskärssund, men indser snart at fartøjet kan synke hvornår det skal være. Lodserne overvejer at kappe ankerkæden og tage Fylgia på slæb ind i sundet, men indser, at hvis man ikke når denne manøvre er risikoen stor for at hun slås sønder mod klipperne i vindsiden. Hvor hun nu befinder sig er bjærgning mulig, hvorfor hun får lov at blive liggende. Snart står vandet over dækket. Besætningen reddes over på redningsbåden og vel tilbage på lodsstationen foreslår lodserne at et bjergningsfirma skal kontaktes. Man får svar tilbage om at fartøjet ikke er værd at bjærge, eftersom hele bunden er revet op. Da lodserne får dette at vide, vil de trække Fylgia på grund, men det viser sig at være for sent. Bakken er allerede under vandoverfladen. Fylgia synker på 8-12 meters dybde.

dykning Har du ikke egen båd eller ønsker du ikke at tage ud med et dykkecenter, kan du tage den ordinære turbåd Sadelöga fra Dalarö ud til Hovedskær og derfra svømme ud til Fylgia. Det er en behagelig tur, men man må sommetider betale lidt ekstra for at have dykkeudrustningen med om bord. Vel fremme ved Hovedskær er bekvemmeligheden dog slut, og man må svømme og endda klatre over et skær for at komme frem til vraget.
Fylgia står inde i en lav vig på 12 meters dybde og hun er ret intakt. Det lave vand sammen med god sigt, gør at det her er et fantastisk godt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet