DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
GUE Fundamentals – et unødigt kursus,  som alle har glæde af
GUE Fundamentals – et unødigt kursus, som alle har glæde af
GUE Fundamentals – et unødigt kursus,  som alle har glæde af
To DIR-dykkere i tech-setup med tørdragt og dobbeltsæt. Men GUE Fundamentals kan sagtens tages i våddragt og med enkeltflaske.
GUE Fundamentals – et unødigt kursus,  som alle har glæde af
Man gør aldrig noget, uden at makkeren er med på det. Her lyser den ene i makkerparret mens den anden gør bøjen klar til at blive skudt op.
GUE Fundamentals – et unødigt kursus,  som alle har glæde af
Den lange slange rækkes til en makker, der er tom for luft med højre hånd. Derfor holdes lygten altid i venstre hånd.
GUE Fundamentals – et unødigt kursus,  som alle har glæde af
GUE Fundamentals – et unødigt kursus, som alle har glæde af.

GUE Fundamentals

– et unødigt kursus, som alle har glæde af

Tekst og foto Jesper Kjøller
Doing it Right eller DIR er uden tvivl dykkeverdenens mest forkætrede og kontroversielle filosofi. Fælles for hovedparten af kritikerne af den dogmatiske og kompromisløse holdning til udstyr, procedurer og principper, er at de ikke helt ved hvad de taler om. GUE Fundamentals er en udmærket introduktion til DIR. Vi tog kurset for at finde ud af hvad det hele går ud på.

Passagererne i turistbussen, der kører forbi ude på vejen, får sig et billigt grin. De ser to danskere, som ligger fladt på maven på asfalten med bøjede knæ, alt imens deres ben roterer hjælpeløst rundt i luften i mystiske spjættende bevægelser. Samtidig går Richard Johansson, vores svenske GUE-instruktør, rundt og retter på vores spark. Han beder os om at bøje endnu mere i nakken og svaje endnu mere i ryggen. Op med hovedet! råber han. Gad vide hvad turistguiden siger i mikrofonen til buspassagererne? ”Her til højre ser i Kullen og til venstre ser I ... øh...”.
Turisterne kan jo ikke vide, at vi er i gang med at tørtræne de forskellige svømmeteknikker, der indgår i Fundamentals-kurset.
Kan du huske vejret i ugen efter Sankt Hans 2007? Lige som alle troede, at nu skulle sommeren starte for alvor, så begyndte efteråret... Det regner og rusker, og blæsevejret gør, at vi ikke kan komme i vandet. Men heldigvis er der masser at lave på land – udstyr skal efterses og konfigureres DIR style, og der er samtidig en del teori og prøver, der skal overstås, mens vi venter på bedre vejr. Tørtræning spiller en stor rolle i pædagogikken hos GUE og dagene går blandt andet med simuleret træning af tom for luft-procedurer, nedlukning, svømning, opsendelse af dekobøjer osv. mens vi venter på bedre dykkevejr.
De fem dage, vi tilbringer på Kullen, blæser det så meget, at vi kun får mulighed for et par dyk – i en grusgrav. Vi kan slet ikke dykke i havet, da en stærk nordvestenvind raser omkring Kullabjerg. Det viser sig at være held i uheld, da det gav os mulighed for et par træningsdyk på egen hånd i sommerens løb, inden vi igen tog til Sverige for at færdiggøre kurset i august – med perfekt dykkevejr.

Tilmelding
Inden vi nåede så langt, skulle vi først tilmeldes kurset. Registreringsprocessen til GUE-kurserne foregår online og indbefatter besvarelse af en lang række spørgsmål. Blandt andet skal man erklære, at man ikke er overvægtig, at man dyrker regelmæssig motion, og at man er ikke-ryger. Dertil kommer en omfattende redegørelse for ens tidligere dykkeerfaring og detaljer om ens udstyr. Man betaler samtidig certificeringsgebyret på 50 US dollars. Efter endt kursus er der en obligatorisk evalueringsformular, hvor der i detaljer bliver spurgt ind til instruktørens optræden. 100 procents evaluering af alle kurser fra alle elever sikrer kvaliteten, og gør det svært for instruktørerne at skære hjørner af.
Grundbogen hedder Doing it Right: Fundamentals of better diving og er på engelsk. Desuden får man ved tilmelding en lang række pdf-dokumenter (ligeledes på engelsk). Teorilektionerne afvikles med udgangspunkt i én lang powerpoint-præsentation, der med fordel kunne have været disponeret i flere mindre og kortere moduler. Naturligvis kan instruktøren selv holde pauser, men man mister let overblikket i det ikke helt pædagogisk planlagte pensum.
Teoripensummet er ikke overvældende stort,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også