DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

10 tips – til lavere luftforbrug
2. Vær let og aquadymanisk

10 tips

– til lavere luftforbrug

Tekst: Sune Dadda Karma Harms & Jesper Kjøller
Du ligger i vandet på 20 meters dybde, du er optaget og fascineret af de fantastiske indtryk. Dig og din makker er på vej i nordøstlig retning, da du kigger på dit manometer og konstaterer, at pilen viser 65 bar tilbage i flasken. Du signalerer til din makker og I vender snuden mod overfladen. Du kommer op med knap 50 bar og din makker har stadigvæk mere end en halv flaske tilbage...

Betyder det, at din makker er i bedre form end dig eller er det bare fordi, at du er lidt større end din makker? Nej, ikke nødvendigvis, der er faktisk ret mange faktorer der spiller ind på dit luftforbrug.
Her giver vi 10 tips til hvordan du kan mindske dit luftforbrug når du dykker.

10 tips – til lavere luftforbrug

1
Svøm i slow motion

Bevæg dig langsomt og kontrolleret. Økonomiser med dine bevægelser og væn dig til tanken om, at hver eneste bevægelse koster energi og dermed luft. Mange bække små... Lad den neutrale opdrift arbejde for dig, så du kun skal svømme for at komme frem – aldrig for at bevare placeringen i vandet.

10 tips – til lavere luftforbrug

2
Vær let og aquadymanisk

Brug ikke mere bly end højst nødvendigt. Hvert overflødigt kilo skal opvejes af mere luft i vesten. Det er spild af luft – både fordi vesten skal fyldes med mere luft og fordi du kommer til at fylde mere i vandet.
Flyt rundt på blyet, så du får en god horisontal placering og udgør mindst mulig modstand i vandet. Undgå at have overflødigt grej med. Skriveplader og lygter, der hænger og dingler, giver mere modstand. Sørg for, at dine instrumenter, alternative luftkilder og slanger sidder tæt ind til kroppen, så de ikke skaber modstand eller ødelægger noget.

10 tips – til lavere luftforbrug

3
Kom i bedre form

En storryger i ringe form, har en mindre effektiv transport og optagelse af ilt. Jo bedre form du er i, desto bedre er din krop til at udnytte hvert åndedræt optimalt og jo mindre luft bruger du. Rygning medfører ophobning af kulmonoxid i blodet. Det hæmmer iltransporten, fordi de røde blodlegemer ikke kan binde ilten så effektivt. Rygere bruger mere luft end ikke rygere. Sådan er det bare.

10 tips – til lavere luftforbrug

4
Træk vejret rigtigt

Hvert åndedræt koster energi. Du skal åbne dit andettrin og suge luften gennem slangerne. Hver centimeter og hvert hjørne...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #49:





SOME images:
10 tips – til lavere luftforbrug
10 tips – til lavere luftforbrug
, 10 tips – til lavere luftforbrug
2. Vær let og aquadymanisk
, 10 tips – til lavere luftforbrug
6. Flyd med strømmen
, 10 tips – til lavere luftforbrug
9. Undgå bobler

Læs også