DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Haj School – i nærkontakt med the big five
Haj School – i nærkontakt med the big five
Haj School – i nærkontakt med the big five
Hajfodring med chumsickel er ret kaotisk. Her vises der ingen bordskik som ved håndfodring.
Haj School – i nærkontakt med the big five
På Bahamas møder man med garanti caribiske revhajer, der her er vant til dykkere.
Haj School – i nærkontakt med the big five
Tyrehajen er en af de hajer man skal have stor respekt for.
Haj School – i nærkontakt med the big five
Håndfodring af hajer er en ret fredelig begivenhed og man får mulighed for at se dem på helt tæt hold.

Haj School

– i nærkontakt med the big five

Af Per Forup Larsen
Hvert år fejrer jeg min fødselsdag ved at indbyde hele den pukkelryggede familie til et stort ædegilde. I år var ingen undtagelse – måske lige bortset fra, at jeg fejrede min fødselsdag på Bahamas, og at mine middagsgæster var en bande caribiske revhajer.

Da jeg færdiggjorde min seneste uddannelse i en alder af 40, svor jeg, at jeg aldrig mere ville sætte mig på skolebænken. Men da jeg første gang læste om Shark School var jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at det lige var noget for mig. Og at jeg ville blive undervist af en af verdens førende hajeksperter dr. Erich Ritter, gjorde ikke min interesse mindre. Jeg tilmeldte mig Shark Schools workshop på Bahamas og efter to orkaner og to flyskift senere landede jeg i Freeport på øen Grand Bahama.

Frokost
Grand Bahama levede ikke umiddelbart op til mine forventninger om et caribisk paradis. Øen er ret flad og tør og den dominerende vegetation er en fyrreskov bestående af nogle afpillede og splejsede fyrretræer med en undervegetation af meget lave palmer. Men den caribiske livsstil var der i fulde mål. Basen for min workshop var det tidligere luksushotel Xanadu, som blev bygget af playboymillionæren Hugh Hefner i 70’erne. Hotellet bærer stadig præg af fordums storhed, selvom glamouren fra tidligere tider er noget falmet, og personalet arbejder i et typisk tilbagelænet caribisk tempo. Det betød, at de tidlige morgendyk altid blev til tidlige formiddagsdyk og så fremdeles. Men hvad pokker – jeg var jo trods alt på ferie.
Tredje dyk ved Xanadu var altid håndfodring af hajer. Det foregik ved at deltagerne placerede sig på bunden i en halvcirkel. Derefter kom en dykker iklædt ringbrynje med en beholder fyldt med fiskestykker og et metalspyd. Hajfodreren tog et stykke fisk ad gangen med spyddet og signalerede med en bestemt bevægelse, at hajerne måtte komme og få mad. Som tilskuer instrueres man i ikke at gøre denne bevægelse ved et uheld og at holde armene tæt ved kroppen. Hajerne følger reglerne og det hele foregår meget fredeligt. De kaotiske indslag står kæmpesværmen af koralbarser, trevaller og snappere for. Når al maden er delt ud får man lov til at svømme frit rundt. Hajerne er fortsat på stedet hvor de cruiser rundt på udkig efter noget spændende. De vil som regel komme hen og inspicere dig. Det er en naturlig adfærd hos hajerne for at fastslå hvem man er og hvilken rangordning, man har i hele systemet. Det er caribisk revhaj, der kommer til fodringerne. Det er en yderst fredelig og godmodig haj, så den er det oplagte studieobjekt for deltagerne på kurset. At det er sikkert at dykke med disse hajer understreges af, at den ældste deltager var en tidligere National Geographic-fotograf, Franz, på 68 år og den yngste var en 12-årig tysk pige, Sabina, som deltog i workshoppen sammen med sin far Rainer. Jeg spurgte hende om ikke hun var lidt nervøs for hajerne. Det var hun bestemt ikke, sagde hun. Hun havde set frem til denne workshop lige siden hun færdiggjorde sit junior AOWD-kursus hjemme i Tyskland.

Tysk for begyndere
Workshoppen består af en række dyk samt teoriundervisning. Underviser og divemaster på kurset er hajeksperten dr. Erich Ritter, der er en af medstifterne og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også