DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Hajleksikon: Nursehaj - Ginglymostoma cirratum
Hajleksikon: Nursehaj - Ginglymostoma cirratum
1 af 1

Hajleksikon: Nursehaj

– Ginglymostoma cirratum

Tekst Charlott Stenberg, foto Klas Malmberg

Nursehajen er en bundlevende haj, som set ovenfra mest ligner en stor haletudse. Den har to skægtråde og et ret firkantet hoved. Farven varierer fra gullig til mørkbrun, men den mest almindelige kulør er lysebrun. 

Små nursehajer har mørke prikker og en vis evne til at ændre farve. Øjnene er små og kæberne er kraftige. I modsætning til visse andre arter, er den ikke en decideret muslingeknuser. I stedet æder den mest fisk, blæksprutter og snegle, som den suger ud af skallen. Man møder af og til den påstand, at nursehajen har en sugekraft, der svarer til tolv støvsugere. Det er ikke rigtig lykkedes mig at finde ud af, hvor den påstand kommer fra, men du må da indrømme, at det lyder imponerende, selv om det åbner flere spørgsmål.

Trods sit fredelige udseende og de små tænder i en, i forhold til kropslængden, forholdsvis lille mund, ligger nursehajen faktisk på sjettepladsen over de arter, som oftest er involverede i hajulykker med mennesker. I fire ud af fem tilfælde har det drejet sig om provokerede angreb, hvor mennesker for eksempel har hevet hajen i halen og har trukket den ud af en hule, hvor den gerne ligger og gemmer sig om dagen. I visse tilfælde har hajen suget sig fast så hårdt fast til dykkeren, selv efter at være kommet op på land, at den nærmest har måttet opereres bort.

Nursehajen er ovovivipar ligesom fx pighajen er det. Det indebærer, at ungen udvikles i en ægkapsel i et tidligt stadie inde i hunnen for derefter at ligge løs i livmoderen, hvor den forbruger sin næringsrige ægsæk inden den fødes. De store næringsrige æg modnes i hunnen i atten måneder. Efter befrugtningen tager det seks måneder inden ungerne fødes, så derfor får hunnen kun unger hvert andet år. Kuldstørrelsen varierer mellem 20 og 50 stykker og ungerne er omkring 30 centimeter lange, når de fødes. Alle ungerne udvikles ikke samtidigt, så hunnen føder dem over en periode på nogle uger i november og december.

Hvis du vil se nursehajer, kan du besøge et akvarium, hvor de er almindeligt forekommende, fx Kattegatcenteret i Grenaa. Men i USA skal de altid overdrive og der har jeg i et akvarium i Florida bogstaveligt talt set bunker af nursehajer. I de senere år er det blevet populært at dykke og snorkle med dem ud for Floridas kyst eftersom de holder til på lavere vand. 

Nursehajer er spiselige, men har ingen kommerciel værdi i dag. Visse erhvervsfiskere ser dem som uhyrer og dræber dem, udelukkende fordi de så ikke kan spise arter, der er mere kommercielt værdifulde. Det har gjort, at IUCN har listet arten under overskriften mangler viden (DD) på den globale rødliste og den vestatlantiske population under næsten truet (NT), eftersom den er reduceret kraftigt i antal der.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også