DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Henrik Gram – dykkende borebisse
Henrik Gram – dykkende borebisse
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Spansk danser Sted Tobiah Abbah, Rødehavet Objektiv Nikkor 60mm Eksponering 1/60 sekund – F32 Blitz To stk. Ikelite DS125 TTL +1,0 EV Kommentar Denne spanske danser overraskede mig ved at svømme frit under et natdyk. Det er en ubeskrivelig oplevelse at se denne store nøgensnegl bevæge sig så elegant.
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Dykker på Gudrun Sted Flekkefjord, Norge Objektiv Nikkor 10,5mm Eksponering 1/25 sekund – F2.8 Blitz Ingen Kommentar Dette billede er taget med naturligt lys på 40 meter. Da der ikke er meget lys, må man ligge helt stille. Det kan kun lade sig gøre inde i fjorden, hvor der stort set ingen strøm er. Og her ligger vraget af Gudrun. Jeg synes, at stemningen bliver fanget rigtig godt med Sepia-indstillingen.
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Dykker med hvalhaj Sted Brothers, Ægypten Objektiv Nikkor 12-24mm Eksponering 1/125 sekund – F5.6 Blitz To stk. Ikelite DS125 fuld effekt Kommentar Hvalhajen er en utrolig fisk. Man føler sig privilegeret over at få lov at møde disse kæmper. Heldigvis har de ikke tænder.
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Dykker under båd Sted Daedalus, Rødehavet, Ægypten Objektiv Nikkor 12-24 Eksponering 1/80 sekund – F7.1 Blitz Ingen Kommentar Der er noget helt religiøst over stemningen på dette billede. Selv om det kan se ud som om, at dykkeren knæler på revet, så er han faktisk et godt stykke fra. Sorthvid-indstillingen er her anvendt til at forstærke stemningen.
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Oceanisk hvidtippet haj Sted Elphinstone, Rødehavet, Ægypten Objektiv Nikkor 18-70 Eksponering 1/125 sekund – F4.5 Blitz To stk. Ikelite DS125 halv effekt Kommentar Denne oceanic var endog meget nysgerrig. Den kom så tæt på, at man kunne se de sorte parasitter, der sad i huden på den.
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Troldhummer Sted Strømstad, Sverige Objektiv Nikkor 105 Eksponering 1/100 sekund – F25 Blitz To stk. Ikelite DS125 iTTL Kommentar De små troldhummere er efter min mening noget af det smukkeste, de nordisk farvande har at byde på rent farvemæssigt. Denne fætter sad i en klippespalte og udgjorde noget af en udfordring idet min makroport ikke kunne komme rigtig ind.
Henrik Gram – dykkende borebisse
Motiv Dragefisk Sted Fanadir, Rødehavet, Ægypten Objektiv Nikkor 60 Eksponering 1/125 sekund – F8 Blitz To stk. Ikelite DS125 iTTL Kommentar Dragefisken er utrolig fotogen. Jeg kan specielt godt lide detaljerne i de fjerlignende ”følehorn”.

Henrik Gram

– dykkende borebisse

44-årige Henrik Gram er elektroingeniør og arbejder til daglig som projektleder med konstruktion og design af flydende borerigge. Henriks historie er klassisk for hans generation Lige siden han som barn så Jacques Cousteaus og Hans Hass’ billeder fra livet under overfladen, har han været fascineret og tiltrukket af vand. Som ganske ung samlede han på klistermærker fra havregrynspakker og benzinstationer med motiver fra ”den tavse verden” og barndommen var præget af et liv i og omkring vand. Maske, snorkel og finner var altid med på stranden.
Da han som voksen besluttede sig for at tage dykkercertifikat, var det egentlig kun fordi han ville prøve at dykke i troperne. Henrik havde hele tiden haft som mål at ville fotografere under vandet. Under det første åbentvandsdyk, der foregik mens det frøs 11 grader og i en lånt tørdragt, måtte instruktøren bugsere ham i land helt udmattet. Han regnede ikke med nogensinde at komme til at dykke i Danmark igen. Men siden da er det blevet til mere end 100 årlige dyk i Skandinavien og mindst et par udlandsture om året.
Det første kamera var et lånt snapshot-kamera, og de billeder, der kom med op var langt fra vellykkede.
– Jeg er fascineret af makro, fordi kun på fotos kan man se de helt rigtige og fantastiske farver og detaljer som man selv ikke med den bedste lygte kan se. Makro kræver stor tålmodighed og man kan altid gøre det lidt bedre , fortæller Henrik.
– Pelagiske fisk og pattedyr er noget alle drømmer om at få gode billeder af og jeg har det på samme måde. Ud over fototeknik, kræves held og ihærdighed.
Jo mere man dykker, jo større er chancen for at støde på noget specielt, der kan give en stor oplevelse og et specielt foto.
Han er især optaget af hajer og planlægger at dyrke hajfoto mere i fremtiden. Rejser til blandt andet Sydafrika, Mozambique og Australien er på planlægningsstadiet, men en fotosafari til Komodo i efteråret 2007 er allerede bestemt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også