DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Jacques-Yves Cousteau – Manden, der lærte os alle at dykke: Side 3 of 4

og jage fisk, så deres familier endelig kunne få kalorier nok. De fik efterhånden masser af erfaring med udstyret og begyndte at forså, hvordan det virkede, og hvilke muligheder og begrænsninger der fulgte med. JYC og hans kumpaner vidste allerede, at man skulle stige langsomt op og passe på trykfaldssyge, men de var lykkeligt uvidende om oxygenets giftighed ved større partialtryk samt nitrogen-narkosens indflydelse, og de lærte det på den hårde måde under dyk helt ned til 70-80 meter.

Calypso
Efter krigen vendte JYC sammen med Tailliez tilbage til den franske flåde og overbevidste ledelsen om brugbarheden af deres nye legetøj. De viste deres undervandsfilm Épaves (Vrag) til en admiral, og han gav dem et budget, så de kunne danne GERS (Groupe d’Études et de Recherches Sous-Marines). De arbejdede med minerydning, udforskning og tekniske og fysiologiske test. Nogle af deres eksperimenter var helt vanvittige – bl.a. ville de undersøge, hvor tæt på man kunne tåle at være på en eksplosion under vandet.
Der blev også tid til den første civile ekspedition om bord på fartøjet Élie Monnier, hvor de tre musketerer tog forskud på det liv, der senere ville komme til at udspille sig om bord på Calypso.
Den amerikanske journalist James Dugan skrev i 1947 en artikel om JYC og hans Menfish, der skabte interesse for den nye dykketeknik i USA. Gagnan var emigreret til Canada og startede med at distribuere scuba-udstyr til Amerika, hvor efterspørgslen snart overskred kapaciteten. Scuba var ved at udvikle sig til the next big thing i USA.
Dugan blev senere ghost writer på JYCs første bog, The Silent World, der udkom i 1953 og blev en bestseller på det amerikanske marked. Bogen omhandlede tiden, fra de tre musketerer mødte hinanden, over opfindelsen af aqualungen til den første Rødehavsekspedition i 1951.
Élie Monnier blev efterhånden for begrænset, og JYC gik på jagt efter en nyt fartøj, der kunne sejle verden rundt og agere ekspeditionsskib. Først søgte han støtte hos den franske marine, men de afviste ham. Air Liquide var heller ikke indstillet på at punge ud, men den engelske rigmand og parlamentariker Loel Guinness var parat til at sponsorere projektet. Man fandt en dekommissioneret minestryger på Malta, fik hende bygget om og døbte hende Calypso efter den græske havgudinde.

Berømmelse og fundraising
JYC søgte oprindeligt ikke rampelyset af egen kraft, men han blev snart klar over, at hans liv som uanseelig kaptajn i den franske flåde var slut. Han fik bevilliget tre års orlov. JYC blev efterhånden mediedarling, og alle faldt pladask for hans charmerende væsen, hans humor og især en evne til at tale i one-liners, som enhver politiker ville give deres højre arm for at eje. Tailliez og Didi holdt sig derimod i baggrunden og lod JYC indtage scenen.
I slutningen af 50’erne var JYC blevet en international celebrity, hans bøger solgte fantastisk og var efterhånden oversat til utallige sprog, han havde vundet guldpalmer og Oscars, og hans andel i udstyrssalget via Air Liquides amerikanske datterselskab US Divers gav også en pæn indtægt (i 1960 havde man solgt 1 million aqualunger). Men først da Fyrst Rainer i Monaco tilbød JYC at overtage direktørstolen på Monacos Oceanografiske Museum, forlod han endelig det franske militær, hvorfra han havde orlov, men stadig fik løn. Hans indtægter var dog langt fra nok til at holde Calypso flydende, og meget af JYCs energi gik med fundraising – en disciplin han mestrede til det fuldkomne.

Homo aquaticus
Aqualungens rækkevidde var ikke nok for JYC – han ville dybere og længere.
Han designede en ubåd, der gav større rækkevidde og snart kom også Conshelf-projekterne, der skulle vise, at mennesket kunne leve under havet i længere tid – fra Homo sapiens til Homo aquaticus.
Undervandshabitaterne Conshelf I i Marseille (1962), Conshelf II i Sudan (1963), og Conshelf III (1965) i Nice var alle i vid udstrækning sponsoreret af olieindustrien, der sagtens kunne se pointen i at have dykkere boende på bunden af havet i længere tid. Filmen om Conshelf II ved Shab Rumi i Sudan, World Without A Sun, havde premiere i 1964 – og JYC fik en Oscar … igen.
I 1966 fik den amerikanske tv-producer David Wolper øje på JYC, og han indså Calypsos potentiale som tv-underholdning. Han havde