DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Portfolio  Portfolio
Jan Andersen – minimalisten
Jan Andersen – minimalisten
Jan Andersen – minimalisten
Titel Den lille klovnefamilie Sted Perhentian Island, Malaysia Kamera Sony DSC-W7 m. Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt lys Kommentar Klovnfisk bevæger sig i små hurtige ryk, så der skal lidt held til, for at få god komposition i billedet.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Her bor jeg Sted Gubal, Rødehavet Kamera Sony DSC-P1. Belysning Indbygget blitz Kommentar Den lille eremitkrebs fremviser stolt sin flotte blødkoral ”bolig”. Billedet er taget på et natdyk ved Gubal i Rødehavet.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Flyby Sted Koh Tachai, Thailand Kamera Sony DSC-W7 m. Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt lys Kommentar Djævlerokkerne ved øerne 13 sømil nord for Similan er meget store. Fisken som har søgt ly under rokken er en kæmpetrevalle, så det siger lidt om størrelsen.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Koralrev Sted Ras Disha, Rødehavet Kamera Sony DSC-W7 m. Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt lys Kommentar Et af de fine og sunde stenkoralrev med fanebarser, som Rødehavet er så rigt på.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Fuld makeup Sted Abu Galawa, Rødehavet Kamera Sony DSC-P1 Belysning Indbygget blitz Kommentar Papegøjefisk ser altid glade ud, og denne her har fået læbestift på, klar til fest. Billedet er taget på et natdyk, og i virkeligheden har den lige lagt sig til at sove.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Nærkontakt Sted Shaab Samadai, Rødehavet Kamera Sony DSC-P1 Belysning Naturligt lys Kommentar Ved Shaab Samadai i Rødehavet, havde jeg sammen med nogle af mine klubkammerater, fornøjelsen at snorkle i 1½ time sammen med en flok langnæsede delfiner. Der var formodentlig over 100 individer.
Jan Andersen – minimalisten
Titel Myldretid Sted Abu Ramada, Rødehavet Kamera Sony DSC-W7 m. Inon UWL-105 vidvinkel Belysning Naturligt lys Kommentar Gule muller på vej til ”arbejde”.

Jan Andersen

– minimalisten

Jan Andersen bor nord for København, og har siden 2000 været medlem af Vedbæk Sportsdykkerklub. Interessen for uv-foto opstod hurtigt efter certificeringen, men i første omgang blot som et middel til bedre at kunne huske oplevelserne under vandet, og ikke så meget med ambitioner om at lave billeder, som var værd at kigge på for andre. Jan var den første i klubben, som anskaffede et digitalt kamera til undervandsbrug, og det blev det lille DSC-P1 kompaktkamera fra Sony med tilhørende undervandshus. Det digitale medie giver som bekendt lettere adgang til redigering og justering af farverne, og billederne blev også bedre og bedre med tiden, men efter nogle år, og mange tusinde billeder, var det ikke længere muligt at komme videre med dette udstyr. Næste kamerakøb var dog ikke, som man måske skulle tro, et stort DSLR-setup med dobbelt blitz, men i stedet bare et nyere Sony kompaktkamera, nu dog med mulighed for montering af forskellige linser.
– Jeg har altid fundet det vigtigt, at have et relativt let setup, så kameraet kommer med på alle dyk, frem for stort og tungt udstyr, som risikerer at blive liggende oppe på båden, lige netop når djævlerokkerne eller hammerhajerne tilfældigvis kommer forbi, fortæller Jan.
Således er Jans billeder stadig udelukkende taget ved brug af naturligt lys, samt i ny næ med den lille indbyggede blitz i kameraet.
– Når man ikke har kunstigt lys med ned, er efterbehandling i et billedbehandlingsprogram bagefter helt nødvendigt for at få noget seværdigt ud af billederne, fortsætter Jan.
Billederne er hovedsageligt taget i Rødehavet, Thailand og Malaysia, men også cenoterne i Mexico er blevet fotograferet. Højt på ønskelisten over fremtidige destinationer står den fjerntliggende colombianske ø Malpelo, der bl.a. er berømt for sine store stimer af hammerhajer og silkehajer.

Jans billeder kan ses på www.undervandet.com

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også