DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon  – Gl. Ålbo, Kolding
Kystleksikon – Gl. Ålbo, Kolding
Kystleksikon  – Gl. Ålbo, Kolding
Kystleksikon – Gl. Ålbo, Kolding

Kystleksikon

– Gl. Ålbo, Kolding

Tekst og foto: Ulrik Westphal

Et hurtigt blik på de parkerede biler taler deres tydelige sprog. Det her er en populær dykkelokalitet. Der er ofte tyskere her, så hvis man har lyst, er det altid muligt at få støvet nogle tyske gloser af. Men vi befinder os stadigvæk i Danmark, nærmere bestemt syd for Kolding. Her lige over for Fænø er der udsigt til det dybeste sted i Lillebælt, nemlig Marens Hul, som er 81 meter dybt.

Det smalle farvand mellem Fænø og Jylland byder på varieret dykning med mulighed for større dybder.  Gl. Ålbo er et lille tidligere fiskerleje, der i dag er hjemsted for en campingplads, som er tilpasset dykkere fra fjern og nær.

Efter en kort gåtur ud på badebroen kan man komme i vandet. Det bliver hurtigt dybt og bunden skråner nedad. Efter at man er kommet igennem et ålegræsbælte på det lavere vand, skifter bunden karakter og består af mange større sten som er meget flot bevokset af brødkrummesvampe og sukkertang. Dette er stedets særpræg. Når solens stråler rammer de gule svampe og sukkertangen svajer i den svage strøm, er det klassedykning. Her er meget flot. Og er man heldig med sigten, byder Gl. Ålbo også på vidvinkelmotiver. På otte til ti meters dybde ser man ofte torsk i mindre stimer. Ikke store torsk, men underholdende er de. De skræmmes ikke, hvis man placerer sig nedstrøms bag en stor sten og fodrer med lidt blåmusling. Ofte kommer havkarusserne også og blander sig i festmåltidet. Enkelte gange er der set sildestimer her. Marsvinene er også ofte her. I foråret kan man være heldig at møde de tre normalt forekomne ulkearter på ét dyk. Især panserulke er der en del af. De ses ofte omkring de større sten. Og netop stenene er med til at gøre dykningen god. De er gemmesteder for mange mindre fisk som tangspræl, hundestejler og kutlinger, men også ålene nyder godt af dem som gemmested.

Længere ude i bæltet på 15 meters dybde finder man endnu større sten, som stadig er flot bevokset med tang, sønelliker og brødkrummesvampe. På bunden omkring de store sten er der søanemoner og ofte er det her, de store fladfisk gemmer sig.

Når man efter et godt dyk med mange oplevelser, kun behøver at bevæge sig 15 meter fra vandkanten for at nå sin bil, er det svært ikke at trække på smilebåndet.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørselsvejledning Fra E45. Ved afkørsel 65 (Kolding S) drejes af og herefter mod Kolding. Fortsæt lige ud over flere kryds indtil du kan se havnen. Drej til højre i krydset mod Sønder Bjert og Agtrup. Fortsæt mod Sønder Stenderup. I Sønder Stenderup drejer du til højre mod Gammel Ålbo/Bøgehoved. Fortsæt lige ud til Gl. Ålbo.
I og op af vandet Man kan gå i og op af vandet for enden af broen eller ved siden af den.
Luftpåfyldning Hav luft på flaskerne hjemmefra, eller få fyldt hos campingpladsen.
Bedste årstid Man kan dykke ved Gl. Ålbo året rundt. Sommeren byder på masser af liv.
Farlige områder Pas på ikke at komme for langt ud i bæltet. Strømmen kan være stærk derude.
Dybde, strøm og sigt Man kan nå de 20 meter uden problem, men der kan være en del strøm. Sigten er oftest hæderlig, da bunden er bevokset..
Highlights Store sten, fiskelivet og de store tangplanter.
Tilladelser Spørg campingpladsen om lov til at bruge faciliteterne (mod betaling).
Faciliteter Toiletter, P-plads, picknick-borde og kiosk. Mod betaling.
Fotomuligheder Der er muligheder for at tage fotos med alle slags objektiver.

Læs også