Kystleksikon
– Gl. Ålbo, Kolding
Et hurtigt blik på de parkerede biler taler deres tydelige sprog. Det her er en populær dykkelokalitet. Der er ofte tyskere her, så hvis man har lyst, er det altid muligt at få støvet nogle tyske gloser af. Men vi befinder os stadigvæk i Danmark, nærmere bestemt syd for Kolding. Her lige over for Fænø er der udsigt til det dybeste sted i Lillebælt, nemlig Marens Hul, som er 81 meter dybt.
Det smalle farvand mellem Fænø og Jylland byder på varieret dykning med mulighed for større dybder. Gl. Ålbo er et lille tidligere fiskerleje, der i dag er hjemsted for en campingplads, som er tilpasset dykkere fra fjern og nær.
Efter en kort gåtur ud på badebroen kan man komme i vandet. Det bliver hurtigt dybt og bunden skråner nedad. Efter at man er kommet igennem et ålegræsbælte på det lavere vand, skifter bunden karakter og består af mange større sten som er meget flot bevokset af brødkrummesvampe og sukkertang. Dette er stedets særpræg. Når solens stråler rammer de gule svampe og sukkertangen svajer i den svage strøm, er det klassedykning. Her er meget flot. Og er man heldig med sigten, byder Gl. Ålbo også på vidvinkelmotiver. På otte til ti meters dybde ser man ofte torsk i mindre stimer. Ikke store torsk, men underholdende er de. De skræmmes ikke, hvis man placerer sig nedstrøms bag en stor sten og fodrer med lidt blåmusling. Ofte kommer havkarusserne også og blander sig i festmåltidet. Enkelte gange er der set sildestimer her. Marsvinene er også ofte her. I foråret kan man være heldig at møde de tre normalt forekomne ulkearter på ét dyk. Især panserulke er der en del af. De ses ofte omkring de større sten. Og netop stenene er med til at gøre dykningen god. De er gemmesteder for mange mindre fisk som tangspræl, hundestejler og kutlinger, men også ålene nyder godt af dem som gemmested.
Længere ude i bæltet på 15 meters dybde finder man endnu større sten, som stadig er flot bevokset med tang, sønelliker og brødkrummesvampe. På bunden omkring de store sten er der søanemoner og ofte er det her, de store fladfisk gemmer sig.
Når man efter et godt dyk med mange oplevelser, kun behøver at bevæge sig 15 meter fra vandkanten for at nå sin bil, er det svært ikke at trække på smilebåndet.