DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #39 – Kongsgårde Mols
Molen ligner ikke meget på afstand, men dette er et godt sted for begyndere.
Kystleksikon #39 – Kongsgårde Mols
En overrasket tangspræl (Pholis gunnellus) stikker hovedet frem fra stenene.

Kystleksikon #39

Tekst og foto Casper Tybjerg
– Kongsgårde Mols

Lige inden man ankommer til halvøen Helgenæs, passerer man igennem en lille by ved navn Kongsgårde. Ved byen ligger en gammel stenmole. På afstand ligner molen ikke noget særligt, men alligevel har vi haft overraskende gode dyk her gennem tiderne.
Den lille havn ligger placeret i Begtrup Vig, som er begunstiget af en relativt stor gennemsnitsdybde.
Dykningen ved Kongsgårde udmærker sig ved at være godt beskyttet mod vejr og vind. Her er tale om alle tiders sted for begyndere, som evner at fortabe sig i små fine detaljer som strandkrabber, kvabber, tangnåle og gopler. Der bliver ikke særlig dybt, der er aldrig strøm og man kan ikke fare vild. Vil man have vild og voldsom dykning, skal man tage et andet sted hen, fx til Sletterhage, som ligger lige i nærheden.
Gå i vandet på stranden umiddelbart vest for molen og dyk langs ydersiden af den. Det første stykke går over et meget lavvandet område, som med fordel kan passeres hurtigt. Ikke langt herfra bliver der lidt dybere, men ikke mere end ganske få meter. Alligevel kan der være meget liv i vandet. Kig godt efter mellem stenene. Måske kan man være heldig at få øjenkontakt med en overrasket fisk.
Bunden ud for molen består af sand, men de fleste oplevelser får man mellem de mange sten, som molen er sammensat af. Svøm gerne en tur ud over sandet for at se, hvad der gemmer sig, men kom ikke for langt væk fra molen. Der kan være skibstrafik, specielt i sommerhalvåret.
Natdykning ved Kongsgårde er en oplevelse, som sjældent skuffer. Om natten kommer helt andre organismer frem mellem stenene. Ofte møder man ål og torsk, som patruljerer efter bytte. En dykketur til Kongsgårde kan uden problemer kombineres med et dyk andre steder i området, som generelt byder på masser af spændende oplevelser.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også