DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Livet på en liveaboard – en introduktion til safari på havet
Selv om man dykker meget på en liveaboard, skal man heller ikke underkende de naturoplevelser, man får over vandet. Man er ét med havet, solen, månen og stjernerne.
Livet på en liveaboard – en introduktion til safari på havet
Mange liveaboards har stiger, der gør det let at klatre op bord med finner på. Besætningen står klar til at give en hjælpende hånd, når du er oppe.
Livet på en liveaboard – en introduktion til safari på havet
Første dyk på turen vil typisk være et check dive, så man lige kan få sin afvejning på plads og aklimatisere sig inden den mere ambitiøse dykning for alvor går i gang.
Livet på en liveaboard – en introduktion til safari på havet
På visse dyk, kan du hoppe i vandet direkte fra moderskibet. Andre dyk foregår fra mindre gummibåde.

Livet på en liveaboard

– en introduktion til safari på havet

Tekst og foto: Jesper Kjøller

Hvis du endnu ikke har prøvet en liveaboard-ferie, er det på tide at hoppe om bord. Denne ferieform bliver stadig mere og mere populær. I visse områder er det den eneste måde at komme til dykkestederne. Andre steder er en liveaboard et godt alternativ til dem, der gerne vil intensivere og optimere deres dykkerejse.

Jeg rives ud af søvnen, allerede når det banker på døren til nabokahytten. En morgenfrisk guide er ved at vække alle passagerer. Klokken er 6.30 og det er på tide at stå på og gøre klar til et early morning dive. Allerede før guiden er kommet frem til min dør, er jeg hoppet ud af køjen, og i badebukser møder jeg ham i døren med et good morning! Briefing in ten minutes, lyder svaret. Jeg børster tænder på dækket, drikker en hurtig kop Nescafé og spiser et par kiks, så maven har lidt at arbejde med under dykket.
Briefingen er kort – efterhånden kender vi modellen, og alle har for længst fundet en fast makker og en fælles rytme. Nede på bådens dykkedæk står udstyret klar. Flaskerne er fyldte og BCD’en sidder permanent på den samme flaske på hele turen, så vi mangler bare at verificere, at den bestilte nitrox32 i flaskerne ligger inden for tolerancen. Dragt, maske, finner og resten af småtingene ligger i en plastikkasse under bænken. Få minutter senere sidder vi i en lille gummibåd på vej til dagens første dyk. On three! One, two, three! Lettere søvndrukne, men fulde af forventning kaster vi os samtidig i vandet til endnu et uforudsigeligt eventyr under overfladen.

Off piste
Den typiske dykker tager vel først på en almindelig charterferie med lidt indlagt dykning. Måske bliver det senere til en decideret dykkeferie, hvor dykningen står øverst på aktivitetslisten hver dag. Enten sejler man ud i en mindre båd og tilbage igen efter dykket, så man kan få frokost i land. Eller også er man på dykkebåden hele dagen, og spiser frokost og slapper af mellem dykkene. Eftermiddagen, aftnen og natten tilbringes på hotellet i land.
Men bliver man for alvor bidt af dykning, og vil optimere sine kostbare feriedage, er der ingen vej uden om liveaboard-konceptet. På de dayboat-baserede dykkeferier spilder man en del tid med at komme fra hotellet til dykkebåden og tilbage igen. Og man kan ikke dykke på dykkesteder, der ligger mere end højst et par timers sejlads væk fra bådens udgangspunkt. En liveaboard er på havet under hele turen, og er et lille selvforsynende samfund i den uge, en tur typisk varer.
Men skal dog være indstillet på, at der ofte ikke er meget andet at lave end at dykke – derfor kan det ikke anbefales, at man medbringer ikke-dykkende familiemedlemmer eller venner. Og man skal nok heller ikke overveje at debutere med en liveaboard-rejse som sin første rigtige dykkerejse. Tag først en almindelig dayboat-tur for lige at mærke efter, om du er klar til den mere intensive dykning, som en liveaboard giver mulighed for. Op til fire dyk om dagen er ikke ualmindeligt, og det stiller noget større krav til dykkerutine, trykudligningsfærdigheder og ikke mindst din tabel/computer-disciplin. Du optager masser af nitrogen, og du skal være omhyggelig med ikke at overskride grænserne.
I den ægyptiske del af Rødehavet skal alle, som besøger marineparkerne langt fra land (der kun kan besøges med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også