DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Norge  Norge
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
Sigten er bedst, når det har været tørvejr i et par uger. Så kan man opleve op mod 40 meter sigtbarhed.
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
I dag er der ni ejendomme, mange stengærder med led samt den gamle landevej – på bunden.
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
Følelsen af, at tiden står stille er håndgribelig, når man udforsker området.
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
Dykning i Lyngstøylsvatnet kan varmt anbefales for alle, der gerne vil opleve noget ud over det sædvanlige.
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
For 100 år siden løb der formodentlig en lille bæk under vejen. Men nu er der betydeligt mere vand i åen...
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
Tre af de tilbageværende ejendomme ligger så lavt, at man kan se dem fra land. Her er dybden blot tre-fire meter.
Lyngstøylsvatnet – dykning i den norske troldeskov
Længst væk finder man troldskoven, hvor træer fra 1908 stadig står i vandet. Stemningen er utrolig.

Lyngstøylsvatnet

– dykning i den norske troldeskov

Tekst og foto Christian Skauge
Et af Norges mærkeligste dykkesteder hedder Lyngstøylsvatnet. Området opstod efter et klippeskred for 100 år siden, hvor elven Lygna blev blokeret. Vandet blev hindret i at nå havet og fyldte i stedet Nordangsdalen. Vandstanden steg 17 meter og alting blev oversvømmet. I dag kan du dykke blandt huse, stengærder, træer og veje. Det er en garanteret anderledes dykkeoplevelse.

At finde frem til Lyngstøylsvatnet er nemt. Man kommer med bil nordfra og kører via Ørsta til Hjørungfjord. Der tager man færgen over til Leknes. Derfra er der blot en 20 minutters køretur til Øye og videre til Lyngstøylsvatnet. Ved søens sydlige ende findes en lille parkeringsplads og et seværdighedsskilt. Lidt længere væk kan man se tre af de oversvømmede ejendomme fra land. De ligger på bare tre-fire meters dybde og i god sigt kan man se stengærderne fortsætte ned mod dybere vand. Den gamle landevej helt nede på bunden kan skimtes som et lyst bånd, der slynger sig mod syd. Fra parkeringspladsen går der en lille sti ned til vandet, hvorfra det er godt at hoppe i.

Alt under vand
Lyngstøylsvatnet dannedes efter et klippeskred den 26. maj 1908. Klippeskredet udgik fra fjeldet Keipen i dalens nordlige ende. Der munder elven Lugna ud i søen Øye og fortsætter ud i havet. Klippeskredet spærrede elvens løb i den trange Nordangsdal. Gården Nordang havde sine sæterhytter deroppe. Allerede efter nogle timer opdagede folk, at vandet var begyndt at stige. Efter yderligere nogen tid måtte de forlade sæterhytterne.
Vandet steg 17-18 meter og hele dalen stod under vand. I dag findes der ni ejendomme, mange stengærder med led og en vej – den gamle landevej – på bunden. Der findes desuden en stenbro, som man kan svømme under! I dalens sydlige ende står der fortsat mange træer tilbage. Stemningen er troldsk når man svæver over det oversvømmede landskab. Bunden er dækket af lysegrønne ferskvandsalger og der er masser af ørreder.
100-årigt træ
Der findes parkeringsmuligheder i begge søens ender. Valget er frit, men jeg synes, at det er bedst at dykke ned ved ejendommene i søens nordlige del. Derfra svømmer man sydpå langs vejen. Omtrent halvvejs kommer man til den gamle stenbro og længere borte finder man troldeskoven. Træerne fra 1908 står endnu i vandet. Stemningen er utrolig. Det er en underlig oplevelse at svæve mellem de gamle spøgelsesagtige træer.
Sigten i Lyngstøylsvatnet kan variere fra fuldstændig plumret til helt fantastisk. Det afhænger af, hvordan vejret har været den seneste tid. Efter en uge eller to med sol og opholdsvejr kan sigten være op mod 40 meter. Efter nogle dages regn falder den til to-tre meter. Der er meget ler og sand i jorden omkring søen og når det regner vaskes masser af slam ud i vandet. Når det næsten lige er begyndt at regne, kan man se grå ”skyer” af opløst ler drive ud fra land på flere steder. Et fantastisk syn – men ikke så fedt hvis man har tænkt sig at dykke eller fotografere…

Hotel Union
I Øye finder man Hotel Union. Hotellet er indrettet i en fantastisk træbygning fra 1881 og det er definitivt et besøg værd. Kong Oskar II, Kong Haakon, Dronning Maud, Dronning Wilhelmina, Kejser Wilhelm, Sir Arthur Conan Doyle, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Henrik Ibsen og Edward Grieg har alle boet på Hotel Union. Så der kan man enten...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også