DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Morten Beier Fotoopgaven om lørdagen var at vise en ikke-dykker, hvorfor undervandsverdenen er så fantastisk. Denne mand glæder sig tydeligvis til Furesøens nulsigt.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Erik Larsson Er skoven ved at vælte i søen? Billedet viser skoven omkring Furesøen fra en vinkel, som er ny for de fleste, der bevæger sig rundt mellem træerne. Måske en gedde ville genkende udsigten.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Jan Krogh Man kan næsten ikke undgå at se galizisk sumpkrebs under et dyk i Furesøen. De blev udsat efter krigen og har fortrængt den danske flodkrebs fra søen. Frit svævende i vandet og klar til angreb er denne krebs fotograferet med underbelyst baggrund for at isolere motivet og give et renere billede.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Mikkel Noe Der er en del aktivitet i Furesøen. Især roere og småsejlere. Komplementærfarverne rød og grøn virker stærke sammen og trækker øjet mod den forreste del af kajakken. Lyset under kajakken giver en fornemmelse af spotlight, mens skyerne giver en dramatisk baggrund, der giver indtryk af at ville opsluge roeren.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Morten Beier The Underworld. En næsten usynlig overgang mellem over og under vand. Billedet er taget med kameraet helt under vand, men med en blitz hhv. over og under vandet. Under vandet giver blitzen en varm rødbrun farve, og over vand giver det kunstige lys ekstra friskhed i det grønne mos. Hvor er elverfolket?
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Morten Bjørn Larsen På andendagen lykkedes det at komme i Øresund, omend vi måtte nøjes med Sjælland, hvor strøm og vind tillod os et roligt dyk. Her er kameraet skubbet helt ind under spanterne. Blitzen sørger for at oplyse undersiden, der ellers blot havde fremstået som silhuetter. Over vraget er dykkeren der optager video placeret i det gyldne snit.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Rune Platz Som regel er vrag gode til at tiltrække dyre- og planteliv. Denne lille fine strandreje er fotograferet på vraget af Sjælland. Der er god øjenkontakt med motivet. Man føler sig helt overvåget af det lille kræ, og følehornene er ved at ramme én i ansigtet. Uden blitz havde man ikke kunnet se de fine farvetegninger.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Thomas Jørgensen I dette månelandskab dominerer det naturlige lys. Ilt fra vandplanterne sidder fanget i algevæksten og danner sølvglinsende bobler.
En meter sigt – en weekend med uv-foto  i Vedbæk Sportsdykkerklub
Foto: Thomas Jørgensen Makrobillede af musling i primært naturligt lys. Billedet giver et godt indtryk af muslingernes kolonidannelse og vandfiltrering.

En meter sigt

– en weekend med uv-foto i Vedbæk Sportsdykkerklub

Tekst Morten Beier

Vedbæk Sportsdykkerklub har formået at trække en del undervandsfotografer ind i medlemsfolden. Der er således omkring 15 aktive fotografer i klubben, selvom ikke alle finder det grønne vand lige attraktivt til fotografering. Der er også oprettet en uv-fotogruppe i klubben, hvor folk ikke kigger skævt til én, når man snakker om filtre, pool of light eller er meget glad for sin nye blitz.

I en weekend i foråret havde klubben stablet en fotoweekend på benene, hvor alle var velkomne – bestemt også dykkere uden for klubben. Der blev sigtet bredt, idet alle fra begynder- til mesterfotograf var velkomne. Selv folk uden kamera kunne være med, bare interessen var der – og så er det nemmere at få en modelkarriere under vandet end på Chanels runway.
Fredag aften blev der åbnet med en større arabisk inspireret buffet, og alle kunne vise fire billeder og fortælle lidt om dem. Herefter blev der kommenteret livligt og givet gode råd og idéer fra de øvrige. Skoleskibet Georg Stage var ankret op lige ud for klubhuset, og det gav os en drømmeagtig udsigt i solnedgangen.
Målet for weekendens dykning var at besøge nogle af Øresunds vrag, gerne på plus 25 meter for at komme i øjenhøjde med nøgensneglene. Hvis vejret var særligt fint var der overvejelser om Kattegat eller en tur til Vapper.

I ly i Furesøen
Om lørdagen var der dog ikke meget opbakning fra vejrhanen. Der blæste 12 m/s fra vest, så vi besluttede os for et par dyk i Furesøen ved Farum Søbad. Her er masser af motiver: Krebs, aborrer, gedder, vandinsekter, trærødder, silhuetter under bådebroerne osv., og her er normalt en ganske god sigt – især uden for sommermånederne hvor det kan gå helt galt.
Furesøen var for 100 år siden én af Nordeuropas reneste søer og så klar, at man fra overfladen kunne se fisk, der svømmede på omkring ti meters dybde. Senere blev den brugt til udledning af urenset kloakvand med kraftig fosfatforurening til følge. I 2003-2006 blev der gennemført et større restaureringsprojekt, som har bedret vilkårene for livet i søen. Se mere på www.furesoeprojekt.dk.
Netop denne lørdag var vi dog uheldige med sigten. De mest optimistiske kunne se omkring halvanden meter under vand. Det var dog ganske imponerende, hvad det lykkedes folk at få ud af situationen.
Med makroobjektivet kunne man komme så tæt på sumpkrebsene, at vandmængden mellem objektiv og motiv blev så lille, at den dårlige sigt ikke påvirkede resultatet nævneværdigt. Andre valgte at gå næsten på land og arbejdede med trærødder og sten langs søbredden.

Inspiration og kritik udefra
Om aftenen kom fotojournalisten Anders Birch forbi og fortalte om virkemidler, billedsprog og mental tilgang til fotografering. Anders er ikke undervandsfotograf, men hans viden og tilgang til fotografering var med til at give os et meget udbytterigt foredrag.
Senere på aftenen gennemgik Anders dagens billeder, som var taget med udgangspunkt i en bestemt opgave: Vis én der ikke dykker, hvorfor du synes, at undervandsverdenen er så fantastisk. Alle kunne kommentere på billederne, bortset fra den der havde taget dem. En praksis som måske kunne anvendes igen en anden gang. Det åbnede en bredere snak om billederne, at fotografen ikke havde låst samtalen på forhånd – og måske allerede selv...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også