DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Minedykker – Royal Navys VSW-team
Klar til at gå i vandet. Helmaskerne giver mulighed for kommunikation og de antimagnetiske LEBA-rebreathere skulle gerne sikre, at minerne ikke udløses ved en fejl.
Minedykker – Royal Navys VSW-team
Et typisk job for en VSW-dykker er at finde og uskadeliggøre disse anti-invationsminer langs kysten.
Minedykker – Royal Navys VSW-team
En VSW-dykker dukker stille op af vandet i fjendtligt terræn, klar til kamp, hvis det skulle være nødvendigt.
Minedykker – Royal Navys VSW-team
En VSW-dykkers udstyr består af tørdragt, finner, kampstøvler, kniv, lygte, kompas, linehjul, skruer til at fastgøre liner i bunden, LEBA-rebreather med helmaske, handsker samt tørtaske til ekstraudstyr og våben.
Minedykker – Royal Navys VSW-team
LEBA-rebreatheren er umagnetisk og kan anvendes med blandingsgasser. Den giver op til seks timers bundtid, men kan desværre ikke købes af almindelige dødelige.
Minedykker – Royal Navys VSW-team
Minedykker – Royal Navys VSW-team

Minedykker

– Royal Navys VSW-team

af Simon Brown
Før alle dyk føler jeg stress. Jeg sidder på båden, tjekker mit udstyr, tjekker det igen og beder så min makker om at tjekke det endnu engang – bare for at være sikker. Træningen har lært mig at kontrollere min frygt for at være under vandet. Stressen hjælper mig til at skærpe min tankeproces. Men den stress, jeg mærker er egentlig ingenting. Ikke i sammenligning med hvad dykkerne i Royal Navys VSW-team møder.

VSW står for Very Shallow Water. I ly af mørket undersøger VSW-dykkere diskret potentielle strande for miner helt ind til brændingszonen, før invasionsstyrker landsættes. Dykkerne opererer under beskyttelse af invasionsstyrken og er ikke tiltænkt opgaver bag fjendens linjer som andre specialstyrker. Men hvis overraskelsesmomentet skal bevares må minerydningen foregå uden, at fjenden opdager det. Hvis missionen går galt, er hjælpen måske 20 kilometer væk bag horisonten, og der kan være tidspunkter, hvor en VSW-dykker må klare sig selv, indtil hjælpen når frem.
At minere en strand er en relativt enkel og billig metode til at beskytte kystlinjen mod en invasion. Minerne ligger på havbunden, armeret og er klar til at eksplodere, når de udløses af fx lyden fra en skibsskrue, magnetismen fra et passerende skib eller direkte kontakt. For at gøre livet mere surt, kan minerne være sikret mod rydning, eller der kan ligge anti-dykkerminer sammen med dem. På afstand ligner mineattrapper de rigtige miner, og blot synet af dem kan få potentielle angribere til at ændre taktik og gå i land et andet sted. Når de først er armeret, kan miner befinde sig på havbunden i meget lang tid og behøver ingen yderligere håndtering. Uanset hvilken holdning til miner man har, så er de effektive, set fra et rent militært synspunkt, og mange lande har gennem tiden benyttet dem til at beskytte deres kystlinje af netop denne grund.

Minefelt
Trænger man ind i et minefelt med larmende, magnetisk bobleproducerende scuba-udstyr så er det den rene selvmordsmission. VSW-dykkere benytter LEBA-rebreathere (Long Endurance Breathing Apparatus). De er fremstillet af ikke magnetiske materialer, fx messing og rustfrit stål, for ikke at udløse akustiske eller magnetiske miner. Ingen detalje er overladt til tilfældighederne. Batteriet er placeret bagest i enheden og udnytter dykkerens krop til at skjule sin magnetiske signatur. Helmasken har et lille LED-display placeret i udkanten af synsfeltet. Et grønt lys betyder, at enheden fungerer. Blinker det grønne lys skal dykkeren kontrollere sin enhed. Det kan betyde et udsving i oxygenniveauet i åndingsloopet, eller at trykket i oxygenflasken er lavt. Et rødt lys betyder kun én ting: afbryd dykket. Faretruende højt/lavt PP02 niveau, svigt af oxygensensoren eller et voksende tryk inden i elektronikenheden (elektronikken er monteret i -500mb vakuum) giver ikke dykkeren noget valg – bail out. Skiftet til bail out kan ikke være simplere end i en LEBA. Et enkelt vrid af den riflede knap foran på masken lukker åndingsloopet og forvandler LEBA’en til en åben enhed, hvilket giver dykkeren masser af råderum til at nå overfladen i sikkerhed. En LEBA er konstrueret til seks timers dykning og ville være meget eftertragtet i den civile verden. Spørger man hvad sådan en koster, svarer producenten meget høfligt, at den kun sælges til militært brug, og at den eneste måde at få fat i en på, er ved at melde sig...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også