DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Trimix – er trimix det næste nitrox?
Vrag der ligger dybere end almindelige fritidsdykkere kommer, er ofte i god stand. Dels har der ikke været dykket meget på dem, og dels er de relativt beskyttede fra vejr og vind. Her er det maskintelegrafen på minestrygeren Eddy, der sank på 57 meter i maj 1942.
Trimix – er trimix det næste nitrox?
Dykkercenteret Oxygène Malta ligger strategisk placeret i forhold til de mange vrag ud for Valetta. Mens vi venter på båden, tjekker vi de sidste detaljer og analyserer gassen. I alt havde vi 17 flasker med i vandet – til fire dykkere...
Trimix – er trimix det næste nitrox?
 TRIMIXUDDANNELSER  De tekniske dykkeorganisationer som fx TDI, IANTD, DSAT/PADI og GUE har lidt forskellige betegnelser for deres respektive trimix-kurser, men de er typisk opdelt i to niveauer. Det første hedder ofte entry level, normoxic, eller slet og ret trimix og har som regel en maksimal dybde omkring 60 meter. Forkravet er typisk Advanced Nitrox eller tilsvarende. Kurserne i denne kategori er baseret på en trimix, der er åndbar hele vejen til overfladen – dvs. med et oxygenindhold på ikke under 18 procent. Næste niveau, der typisk omtales som Advanced Trimix eller Full Trimix anvender bundgasser med så lavt oxygenindhold, at de ikke kan indåndes fra overfladen og har en maksimal dybde omkring 100 meter. For at kunne starte på et trimix-kursus skal man typisk have en certificering som Advanced Nitrox-dykker eller tilsvarende og være fortrolig med dekompressionsdykning med dobbeltsæt og accelereret dekompression. Selv om der findes minimumskrav, fx til antal dyk, vil de fleste instruktører foretrække at anlægge en personlig vurdering af kandidatens egnethed og interviewe potentielle kursister samt måske teste deres færdigheder i vandet før kursusstart. Trimix behøver ikke kun være en gas for tekniske dykkere på tekniske dyk. IANTD har lanceret begrebet Recreational Trimix, der er rettet mod avancerede fritidsdykkere, som enten kan bruge trimix som et værktøj til at nedsætte narkosen på moderate dybder eller som en introduktion til teknisk dykning.
Trimix – er trimix det næste nitrox?
En runtime-plan på armen og dykkecomputeren sat i gauge-mode, så den ikke kalkulerer dekompression, men udelukkende viser tid og dybde – vigtigt værktøj til trimix-dyk.
Trimix – er trimix det næste nitrox?
Ved deko i åbent vand giver en bøje en dejlig stabil platform at hænge under. Bemærk tallet 21 på stageflasken. Det angiver den maksimale operationsdybde for indholdet – nitrox 50.
Trimix – er trimix det næste nitrox?
Hvis man løber tør for bundgas, er det regulatoren fra makkerens mund på den lange slange, der bliver rakt, mens han selv skifter til sin egen ekstra luftkilde, der hænger i en elastik under hagen.

Trimix

– er trimix det næste nitrox?

Tekst og foto Jesper Kjøller
Nu hvor nitrox efterhånden er blevet hvermandseje, melder spørgsmålet sig: vil den samme skæbne overgå trimix? Helium i gassen betyder, at du er klarere i hovedet på dybere dyk. Men hvad indebærer trimix-dykning, hvordan foregår kurserne og er det besværet og prisen værd? Vi har testet TDI Trimix Diver.

Hvor er han henne? En let paranoia er ved at indfinde sig. Vores instruktør kan finde på hvad som helst. Måske lukker han ned for gassen på dobbeltsættet? Måske flår han masken af os? Måske simulerer han freeflow-problemer ved at trykke på vores purge-knapper? Og måske gør han del hele på én gang?
Vi er i gang med et simuleret deko-dyk. Vi dykker med dobbeltsæt og to stage-flasker. Vi er i øjeblikket på det punkt i vores runtime, hvor opstigningen skal starte, men indtil videre har der ikke været nogen større udfordringer. Det er gået efter planen.
Vi ved, at dette dyk bl.a. skal teste vores evner til at løse komplekse problemer i teamet. Jeg kigger mig igen omkring, men jeg kan ikke få øje på vores instruktør Magnus, så jeg besvarer op-signalet fra mine to medkursister. I samme øjeblik stopper min gasforsyning, og jeg suger slangen tom i en sidste indånding. En skygge i øjenkrogen afslører, at Magnus må have sneget sig om bag mig og har lukket ned for mit dobbeltsæt. Jeg ved, at det ikke kan nytte noget at skifte til den alternative luftkilde, der hænger under min hage i en elastik. Den vil også være lukket. Jeg giver et stort tom for luft-signal til Gary, der straks tager sin egen regulator ud og rækker den lange slange til mig, mens han skifter til sin egen ekstra luftforsyning, der ligeledes hænger under hans hage.
Det fungerer helt uden panik og stress, men pyh! hvor det er rart igen at have en regulator i munden! Så langt så godt. Vi kigger os om efter Morten for at begynde opstigningen, men opdager pludselig, at han på uforklarlig vis har mistet sin maske! Mens jeg stadig trækker vejret fra Garys lange slange, tager jeg fast i Morten for at støtte ham, mens han får fundet sin reservemaske frem fra lommen i tørdragten og får den på. Så er vi endelig klar til at gå i gang med opstigningen og de simulerede dekostops, der ligger foran os. Vi er lidt bag ud i forhold til vores plan, så vi kommer til at justere den undervejs.
Gad vide hvilke udfordringer, der ellers møder os, inden vi igen bryder overfladen i det salte Middelhav?

Hele alfabetet
Trimix-dykning er ikke kompliceret i sig selv. Trimix er jo blot en åndingsgas, og lige som fx luft og nitrox, handler trimix-dykning sådan set bare om at trække vejret. Ind og ud. Ind og ud. Men trimix giver adgang til større dybder og dermed lange dekompressioner, ofte med brug af to-tre forskellige dekogasser ud over bundgassen. Derfor er det nødvendigt, at trimix-dykkere behersker en lang række komplicerede scenarier og situationer, og både er selvhjulpne og samtidig er teamplayers. Fritidsdykkere, der til enhver tid kan afbryde deres dyk, behøver kun en plan B, hvis noget går galt. Trimix-dykkere har brug for det meste af alfabetet...
Vi er på Malta for at gennemføre et kursus i teknisk dykning. Ud for hovedstaden Valetta, ligger et sandt overflødighedshorn af vrag, der er perfekte til formålet. På dybder mellem 40 og 60...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også