DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Event  Event
Gulens berømte husrev ligger lige foran centeret og er et slaraffenland for undervandsfotografer.
Frankenwalds fotogene bagparti.
Ligesom når skolebørn på lejrskole stiller op med deres sovedyr, skulle alle deltagerne naturligvis have deres kameraer med på gruppebilledet.
Det er sjældent, at man ser så meget foto-isenkram samlet på ét sted.
Workshoppens absolutte mest fotograferede motiv var husrevets nøgensnegle.
Dykket på Frankenwald hører til blandt de bedste vragdyk, jeg har haft i Skandinavien.
Den letteste måde, at skylle sit udstyr: Dyp hele molevitten i skyllekarret – inklusive dykker.
Somewhere over the Rainbow...
Gulen Dive Resort har en RIB med et telt over, der kan varmes op, så turen til og fra dykkestedet bliver ekstra behagelig.

Nordic Underwater Photo Event

– Gulen Dive Resort

Tekst og foto: Jesper Kjøller

Undervandsfotografer er normalt nogle sociale væsener, der holder af at mødes i større flokke og udveksle erfaringer. Det er faktisk den bedste måde at lære på. Hvis der så oven i købet også er nogle erfarne og inspirerende instruktører til stede, så kan det næsten ikke blive bedre. Vi var med, da et dusin fotografer fra hele Norden i juni mødte op på Gulen Dive Resort i Norge for at deltage i et fotoseminar under ledelse af Alex Mustard.

Efterhånden er der mange tropiske dykkesteder, der arrangerer fotoworkshops. Du skal ikke google længe, før du finder tilbud i blandt andet Sydøstasien, Rødehavet og Caribien. Men seminarer og events for undervandsfotografer på vore breddegrader skal man til gengæld lede længe efter. Det var baggrunden for, at Lars Kirkegaard fra Sea Safaris fik lyst til at lokke Alex Mustard til Norge i juni måned for at lade ham lede et fotoseminar med fokus på nordiske motiver. Den sympatiske brite Alex Mustard har efterhånden etableret sig som lidt af en superstar inden for sit felt. Han er således en af de mest efterspurgte undervisere på fotoworkshops over hele verden, og hans kalender er fuldt booket langt frem i tiden. Alex har dog aldrig dykket eller fotograferet i Norge, men han kender naturligvis landets gode ry som dykkedestination, så han var vist ikke så svær at overtale. Især ikke, da setuppet også inkluderede svenske Ingvar Elliasson og norske Christian Skauge som medinstruktører og Lars Kirkegaard som koordinator og arrangør af eventet.
Alex’ introducerende lektion, der trak nogle hovedlinjer op, var tankevækkende. Jeg har efterhånden deltaget i en del af Alex Mustards seminarer på messer rundt omkring, blandt andet på Copenhagen Diveshow, men det er altid en fornøjelse at være i hans selskab, og han opdaterer hele tiden sine præsentationer med nye billeder og nye betragtninger. Selv om Alex efterhånden befinder sig i den absolutte elite på verdensplan, er han dejlig ukrukket og nede på jorden og først og fremmest villig til at dele ud af sin viden. Alex – der er uddannet biolog – har en dejlig pragmatisk og næsten videnskabelig tilgang til uv-foto. Han har virkelig sat sig ind i tingene og kan se ting i billeder, som de fleste andre overser.
Hans enkle opdeling af undervandsfoto i tre discipliner: kunstigt lys (blitz). Naturligt lys (sollys) og kombinationen (blitz på forgrunden og sollys i baggrunden) tvinger fotografen til at være opmærksom på, hvad han har gang i. Efter Alex’ første præsentation sad alle som på nåle, utålmodige efter at komme i vandet og skyde løs.

GDR
Gulen Dive Resort ligger et par timers kørsel nord for Bergen og er særdeles velegnet som platform for sådan et fotoarrangement. Ikke bare har området vragdykning i verdensklasse, men det enorme husrev lige foran resortet er en hel historie for sig selv. Med dybder ned til 40 meter og et omfattende makroliv kan man sagtens tilbringe en hel uge udelukkende på husrevet – i hvert fald, hvis man fotograferer. Der er masser af liv fra nøgensnegle til havkatte, og husrevet er så stort, at selv når der er 15-20 dykkere i vandet på én gang, føles det aldrig overrendt.
Selve resortet er et af de mest veldrevne og velorganiserede dykkercentre, man kan forestille sig og ejerparret Ørjan og Monica forstår at hygge om gæsterne med nybagte vafler og en dejlig familiær atmosfære. Værelserne er i en højere standard, end man...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også