DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Papua Ny Guinea – På opdagelse i dykningens mekka
Det lille japanske bombefly med kælenavnet Jake ligger på 10 meters dybde ved Lisennung.
Papua Ny Guinea – På opdagelse i dykningens mekka
Loloata er uden tvivl det bedste resort i verden for dem, der gerne vil finde og fotografere den flotte merlets skorpionfisk, Rhinopias aphanes.
Papua Ny Guinea – På opdagelse i dykningens mekka
Alle nationerne i koraltrekanten har talrige arter af anemonefisk. Her putter to pink klovnfisk (Amphiprion perideraion) sig i en pragtanemone (Heteractis magnifica).
Papua Ny Guinea – På opdagelse i dykningens mekka
Vanessas Reef er en af Wallindis bedste kendte dykkesteder. De farvestrålende koraller og hyppige møder med hajer er med at gøre dette til et legendarisk dyk.

Papua Ny Guinea

– På opdagelse i dykningens mekka

Tekst og foto: Christopher Bartlett
Mon der findes et andet land med så stor mangfoldighed? De seks millioner indbyggere i denne nation af regnskove, bjerge og palmeøer er spredt over et areal på 463.000 km2 og de taler over 800 forskellige sprog, hvilket udgør 12 % af verdens totale antal sprog. Papua Ny Guinea optager halvdelen af den tredjestørste ø på jorden samt 160 andre navngivne øer og atoller.

Med en beliggenhed lige syd for ækvator og lige nord for Australien, er PNG en sandt paradis for dykkere. Her finder man et enormt overfladeareal med marine økosystemer som koralrev, søgræsenge og mangrover, der er hjemsted for 2.500 arter af fisk, koraller og bløddyr. Landet rummer flere dykkesteder end du nogensinde kan nå at udforske i din levetid og der bliver hele tiden opdaget nye – og der er næsten ingen dykkere på dem. Dykkercentrene ligger med så store afstande, at der stort set altid kun er én båd på hvert sted. PNG er et af de meget få steder tilbage, der ikke rigtig et dukket op på turistindustriens radar og landet modtager under 10.000 gæster om året.
Det er et af de få steder i verden, hvor en dykker både kan opleve makro-liv og storvildt, såvel som fantastiske blød- og stenkoraller. Det ofte noget misbrugte begreb ”uberørt” er faktisk det mest dækkende her. Der foregår et meget beskedent fiskeri sammenlignet med mange andre steder i koraltrekanten, der fiskes ikke med dynamit og dykkeindustrien arbejder tæt sammen med de lokale for at holde fiskeriet under kontrol.

Selvom øen kun ligger 20 minutters køretur og 10 minutters sejlads fra den internationale lufthavn, føles Loloata Island Resort som om det er tusind kilometer væk, og det gør Port Moresby til verdens bedste hovedstad når det gælder dykning. Her kan man se en svimlende mængde fantastiske fisk, koraller og hvirvelløse dyr, blot få minutters sejlads fra broen ved resortet om bord på en af de specialbyggede dykkebåde. Du kan vælge mellem skibsvrag, fly fra anden verdenskrig, muck diving omkring Lion Island, eller den fantastiske kæde af koralknolde langs barriererevet deriblandt de utrolige Suzy’s og End Bommies. Når forholdene er rigtige, er vraget Pacific Gas et fedt dyk, og Loloata er uden tvivl det bedste resort i verden for dem, der gerne vil finde og fotografere den flotte merlets skorpionfisk, Rhinopias aphanes. Desuden er der masser af steder med pygmæsøheste.

Masser af fly
På nordøstkysten af Ny Guinea finder man det luksuriøse Tufi Dive Resort med en spektakulær udsigt over havet og bjergene fra den unikke tropiske fjord i Oro-provinsen. Dykningen er ekstraordinær god og kombinerer beskyttede fjorde, undersøiske bjerge, koraldækkede rev, hammerhajer, mantaer, vrag og muck-dyk. Her møder dykkere store stimer barracuda, trevaller, og sweetlips. Minor Reef, Ritchie’s Bommie og Mulloway er et par af mine favoritter. De rigtig heldige (ikke mig, desværre) har set et par albino hammerhajer herude. Havnen nedenfor resortet er hjemsted for fem forskellige dyk og lokker med muck diving verdensklasse. Og med 40 kortlagte dykkesteder og flere ubeskrevne rev, der venter på at blive udforsket, er det umuligt at kede sig her. Er du en vrag-freak med hang til fly fra anden verdenskrig, ligger der et superb Black Jack B17 bombefly på 46 meters dybde og en bemærkelsesværdig intakt P-38 Lightning tre timers bådtur væk....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også