DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Pegasus Thruster – med fremtiden på ryggen
R Stærke strømme i frit vand indebærer ingen problemer for en dykker, der er udrustet med en Thruster.
Pegasus Thruster – med fremtiden på ryggen
Når Thruster er monteret på flasken, er den ikke i vejen, men den skal kobles af, inden du sætter dig ned.
Pegasus Thruster – med fremtiden på ryggen
Thruster klikkes på plads i sit hurtigspænde på et øjeblik. Derefter er John Bantin klar til at suse derudaf.
Pegasus Thruster – med fremtiden på ryggen
Med en Pegasus Thruster på ryggen kommer man frem helt uden anstrengelse.
Pegasus Thruster – med fremtiden på ryggen
I fuld fart omkring masten på Duane.
Pegasus Thruster – med fremtiden på ryggen
Tryk på knappen og af sted det går.

Pegasus Thruster

– med fremtiden på ryggen

Af John Bantin
Hvorfor er der aldrig nogen, der har tænkt på at lave en rygmonteret undervandsscooter? Vi har testet Pegasus Thruster på nogle af de store vrag i Florida.

Remotekontrollen sad i et fast greb mellem håndtaget på mit store kamera og min ene hånd. Med den anden holdt jeg i det andet håndtag på kamerahuset og kiggede gennem søgeren. Det så ikke videre lovende ud.
Jeg havde håbet på at teste Pegasus Thruster ved at suse majestætisk rundt på vraget efter den 155 meter lange Spiegel Grove ud for Florida Keys. Men hård blæst havde gjort det umuligt at dykke i havet, så derfor måtte vi slå os til tåls med at gå ned i et lille vandløb i Florida. Her var sigten ikke bedre end i Øresund på en dårlig dag efter en weekend med Open Water-elever, der har mudret bunden op.
Men jeg var rejst langt hjemmefra, og det var umuligt at smutte hjem igen på grund af en vulkansky over Europa, så der var ikke andet at gøre end at få det bedste ud af situationen. Jeg trykkede på den store GO-knap. Elektronikken brugte et par sekunder på at tjekke, at alt var teknisk o.k., og så satte jeg i fart. Jeg bevægede mig helt stille og uden nogen form for anstrengelse fra min side. Jeg fulgte min tilsvarende udstyrede makker Dean Vitale tæt gennem grumset. Det var meningen, at jeg skulle forsøge at tage nogle billeder. Det mest unikke ved oplevelsen var, at jeg havde begge hænder helt frie, så jeg kunne anvende kameraet, mens jeg drønede fremad. Andre undervandsscootere kræver, enten at man holder i dem med begge hænder, eller også bliver man bugseret i en line, mens man styrer scooteren med højre hånd. Hvis man er nødt til at holde i scooteren med begge hænder, bliver man snart træt i hænder og arme, så det bliver lidt anstrengende – scooteren har i så fald ikke succes med at tilbyde transport uden anstrengelse.
Med frie hænder behøvede jeg bare at vride overkroppen lidt for at styre derhen, jeg ville. Når jeg gav slip på knappen til fjernkontrollen, stoppede jeg med det samme. Magnetkontakten sørgede for, at jeg stoppede øjeblikkeligt. Jeg vendte mig i den retning, jeg ville bevæge mig, trykkede på knappen igen – og fortsatte præcis i den retning. Det virkede så logisk og var forbløffende enkelt.

Efterspørgsel
Dean Vitales grundidé med Thruster var, at den skulle bruges af bevægelseshæmmede dykkere. Han arbejder med Fraser Bathgate fra Disabled Divers International og organisationen Wounded Warriors. Apparatet virker ideelt til netop dette formål, men der er mange andre, der har opdaget idéen. Man når at udrette mere under vandet, når man ikke bruger en hel masse luft på at sparke sig frem.
Sikkerhedstjenesterne har opdaget, at de hurtigere kan inspicere skroget på de skibe, der anløber havnen i Miami. Det amerikanske militær barsler også med et par eksemplarer. Dean er ved at forberede sig til en demonstration af sin idé hos SeaBees (den amerikanske flådes dykkende ingeniørtropper) og andre dele af hæren. Woods Hole Oceanographic Institution har købt et par eksemplarer, og det samme gælder broinspektørerne inden for Floridas transportdepartement.
Den britiske...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også