DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Mares Origin Sport AT MRS PLUS – se mor: ingen inflatorslange
Mares Origin Sport AT MRS PLUS – se mor: ingen inflatorslange
Mares Origin Sport AT MRS PLUS – se mor: ingen inflatorslange
Mares Origin Sport AT MRS PLUS – se mor: ingen inflatorslange

Mares Origin Sport AT MRS PLUS

– se mor: ingen inflatorslange

Af John Bantin
Du dumper forhåbentlig ikke stadig luft ved at løfte den rillede inflatorslange? Næsten alle BCD-modeller har i dag dump-ventiler, der opereres ved at hive i en snor eller i selve inflatorslangen. Der er faktisk ingen grund til at løfte slangen og derved fylde den med vand, der løber ind den anden vej. Mares synes slet ikke, der er nogen grund til overhovedet at have en inflatorslange.

Mares var banebrydende i at skille sig af med den tåbelige slange, men i stedet for at bruge et mekanisk system med kabler, anvendte de pneumatik drevet af komprimeret luft fra tanken.
Origin Sport er en ret grundlæggende og konventionel BCD, men hvis den er i den rigtige størrelse er den ret komfortabel. Den har et bredt mavebælte og en brystrem, der holder skulderstropperne samlet. Jeg anvender normalt denne rem for at holde inflatorslangen af vejen, men det er ikke nødvendigt i dette tilfælde.
Det integrerede vægtsystem har lommer, der er lette at finde og som klipses sikkert på plads. Det er efterhånden længe siden, at jeg sidst har set mine vægtlommer dumpe ned mod bunden under mig, nu hvor de fleste producenter har forbedret deres systemer. Vægtlommerne ser ud som om de let kan tage omkring fem kilo i hver side uden at give fornemmelsen af at køre på cykel under vandet med to fyldte indkøbsposer på cykelstyret. Jeg brugte kun tre kilo.
Der er ingen trimlommer. Det ville ellers have været brugbart, når der dykkes med en aluminiumstank, men du kan i stedet anbringe bly på flaskebåndet. Vesten viste sig at være let at tage på uden kludder.
Under vandet var der ingen ubehagelige overraskelser, selv om vesten har et par ret ubrugelige lynlås-lommer. Jeg regnede med, at de kunne bruges til at anbringe en ekstra lygte, men der er ikke meget plads tilbage, når vægtlommerne er fyldt op.
Der er kun en enkelt D-ring på skulderen og to ved den nederste forkant. Det er nok for de fleste, men min octopus ville have dinglet mindre upraktisk, hvis den havde været fastgjort til en højere D-ring.
Mares AirTrim-systemet anvender to kontroller i overstørrelse, der ligger godt i hånden, når du først har lært at skelne den øverste fra grebet, som udløser vægtlommen.
Den øverste knap åbner for luften fra inflator-slangen. Den nederste knap anvendes for samtidigt at dumpe luft fra to ventiler, den ene på skulderen og den anden nederst på ryggen. Luften slippes ud uanset din stilling i vandet – færdigt arbejde.
Øh, hvad så hvis din flaske er tom? Kan du så dumpe udvidende luft mens du stiger langsomt til overfladen? Tja, der er en alternativ manuel dump-ventil på den højre skulder. Den anvendte jeg faktisk af gammel vane under opstigningerne, fordi jeg ikke behøvede at tage stilling til hvilken af de to AirTrim-knapper jeg skulle have brugt.
Alt i alt fungerer AirTrim-systemet som en drøm, dog en støjende en af slagsen – som hos en mand, der snorker højlydt. Knapperne er store nok, så de ikke er til at tage fejl af, når du først har vænnet dig til dem. Luften kom ind på vejen ned og ud på vejen op – lige sådan jeg kan li’ det.
Lad os antage, at du er i overfladen og har brug for at blæse luft i vesten, men din flaske er tom (alle kan dumme sig en gang i mellem). Så tager du en slange fra lommen og blæser luft i vesten med munden. Og hvis du ikke er i overfladen? Så gør en inflatorslange ikke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også