DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Photoshop – showtime!
Et copyright-symbol skal være så diskret, at det ikke stjæler opmærksomhed fra selve billedet. Men samtidigt så tydeligt, at der ikke er tvivl om, at billedet er beskyttet af ophavsret.
Photoshop – showtime!
I Photoshop finder du flere forskellige muligheder for at lave fine diasshows og andre præsentationer af dine billeder.

Photoshop

– showtime!

Af Martin Örnroth
Efter at have slidt i utallige timer foran computeren, er det nu endelig blevet tid til belønningen – at vise billederne frem og modtage jublen fra det imponerede publikum. I den afsluttende del af vores serie om billedbehandling i Photoshop, viser vi vores bedste tips til præsentationer.

Lokalet er fyldt af forventning. Nysgerrige øjne kikker frem over din skulder, mens du klikker på mappen med de færdigbehandlede billeder. Det er nu det gælder – du skal møde omverdenen med dine frembringelser. En computerskærm er mange gange det naturlige sted at fremvise dine digitale billeder. Men skærmbilledet er ofte fyldt op med mapper, dokumenter og baggrundstapeter. Det risikerer at give er lidt rodet indtryk, der kan stjæle opmærksomheden. Jeg foretrækker selv at vise mine fotografier mod en sort baggrund. Photoshops selvstændige billedoversigtsprogram Bridge indeholder en fin funktion, der gør det muligt hurtigt at få vist indholdet af en mappe som en diasshow.
Begynd i Brigde med at åbne den mappe, der indeholde de billeder, du vil have vist. Hvis du vil have alle billederne med, behøver du ikke vælge nogen. Hvis du kun vil have udvalgte billeder med i showet, markerer du først dine favoritter. Resten vil blive ignoreret. Vælg Vis>Diasshow eller tryk Ctrl+L (Windows) eller Æble+L (OSX). Hvis du vil ændre i indstillingerne, trykker du H. Her kan du fx vælge hvor mange sekunder, hvert billede skal vises. Du kan også rotere et billede eller ændre på billedets klassifikation. Med mellemrumstasten stopper og starter du diassshowet. Fordelen ved at bruge Bridge frem for selve Photoshop er, at du ikke behøver at åbne billederne for at se dem igennem.

Præsentation
Sommetider sidder den, du vil vise dine billeder ikke i samme lokale som du selv, så du bliver nødt til at sende en e-mail. Hvis modtageren ikke har en hurtig internetforbindelse, er det vigtigt, at du skalerer billederne ned til 72 ppi og til en størrelse på fx 20x15 cm. Disse indstillinger finder du i menuen Billede>Billed-størrelse. Når du derefter gemmer billedet, kan du vælge jpg-formatet med en komprimering mellem 6 og 9. Det giver en lille fil med et forholdsvis begrænset kvalitetstab.
Men hvad så, hvis du gerne vil vise billederne i et diasshow som ovenfor og med sort baggrund? Vi kan jo ikke forvente, at modtageren selv skal sætte det op, og det er desuden lidt omstændeligt at sidde og klikke sig igennem en masse billeder. I Photoshop CS er der en interessant løsning, som du kan prøve. I menuen længst oppe, vælger du på Filer>Auto-matiser>Pdf-præsentation. Foran dig har du nu en dialogboks, hvor du enten kan navigere dig frem til en mappe, som indeholder de filer, du vil have med i din præsentation (tryk på gennemse), eller du kan afmærke tilføj åbne filer, hvis du allerede har åbnet billederne i Photo-shop. Filnavnene bliver derefter automatisk tilføjet. Længere nede i dialogboksen vælger du knappen Præsentation og indstiller hvor mange sekunder hvert billede skal vises og hvilken overgang, som skal være mellem billederne. Prøv dig lidt frem, så du finder en overgang, du synes fungerer – det er ikke dem alle, der ser lige godt ud. Når du er tilfreds, klikker du på gem og som tak, får du endnu nogle...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også