DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Foto  Foto
Det indre rum - På fotografisk opdagelsesrejse i Anilaos nattehav
Disse makreller, Alectis ciliaris, findes i alle varme have. De ekstravagante unge fisk lever i det åbne hav, og deres lange blå skinnende finner efterligner vandmænds brændende tentakler.

Det indre rum

- På fotografisk opdagelsesrejse i Anilaos nattehav

Tekst & Foto: Magnus Lundgren

Klokken er 21.20, og jeg ser ind mod Anilao fra den spejlblanke Balayan-bugt. Mørket er faldet på, og vores rummelige bangka ligger i den rigtige position og der er 220 meter til havbunden under os. Jeg ruller i vandet ved siden af den vuggende bøje og følger efter guiden Dexter. Sammen dykker vi ned langs linen til den første lysstation på fem meters dybde. De 26 grader føles rigtig koldt, og jeg er glad for min hætte og min ekstra neoprenvest under våddragten. Fulde af forventning begynder vi at drive gennem nattens mørke hav. Vi holder os tæt på linen, der er udstyret med lysstationer for hvert femte meter.

►  Som så mange gange før, overstiger virkeligheden fantasien. Vi er kun et par minutter inde i rejsens allerførste black water-dyk. Jeg roder med mine blitzer og justerer deres placering, og er ikke klar til noget dramatisk endnu. Men så blinker guidens lygte på den der specielle måde. Det er ikke til at tage fejl af, og jeg sætter straks fuld fart på mine finner. Jeg har fantaseret om dette møde mange gange, og pludselig sejler den mytiske tæppeblæksprutte ind i Dexters laserlignende lyskegle. Jeg er på 22 meters dybde, og tiden både står stille og flyver af sted på samme tid.

Pelagisk illusionist
Tæppeblæksprutten hedder Tremoctopus på latin og dens mærkelige form i mørket fornemmes som et slags bevis på, at der findes en anden verden. Et parallelt univers, der er ukendt for os. Blæksprutten svæver meget stille og ser ud til at se på mig med sine store øjne. Pludselig kaster hun to farverige tæppelignende slør ud som to kapper og begynder at svømme aktivt. Mærkelige mønstre nærmest skyller gennem de todelte kapper. Manøvren overrasker mig, og oplevelsen er uden overdrivelse ganske forbløffende. Jeg begynder at tage billeder.

Pelagiske tæppeblæksprutter, hvoraf der findes fire kendte arter, udgør et af naturens mest besynderlige kønspar. Den voksne han i fuld størrelse bliver ikke større end en valnød, mens hunnen kan blive to meter lang og kan veje op til 40.000 gange mere end hendes lille mage. Det siges at være en af de største størrelsesforskelle, kønsdimorfismer, der findes på planeten.
Tæppeblæksprutten pakker til sidst sine farverige kapper sammen og beslutter sig for, at jeg har taget billeder nok. Hun dykker ned og forsvinder hurtigt i dybet. Jeg tænker: Skete det virkelig, eller var det blot en illusion? Jeg drejer rundt for at finde linen med lys. Den er til at se, men et godt stykke væk, og det er på høje tid at komme tættere på linen og tilbage til lyset.

Lejrbål eller sort vand
I princippet kan man beskrive både bonfire og black water som natdyk, der ikke finder sted på bunden, men oppe i vandsøjlen i nærheden af noget lys, der skaber et sikkert område, hvor du kan fotografere. Lyset er din reference og et samlingssted. De fleste af dem, der dyrker disciplinen, gør det med henblik på at fotografere, og man kan stort set anvende alle typer af fotoudstyr, så længe kameraet og objektivet kan tage nærbilleder. Der er som regel lige så mange, der dykker med kompakte kameraer, som folk med professionelle mirror less eller DSLR-kameraer, der oftest er forsynet med et dedikeret makroobjektiv bag en flad port.

Omkring Anilao skelner dykkeoperatørerne mellem bonfire og black water. Bonfire (lejrbål) er kystdyk, hvor lysene placeres på bunden, eller fastgøres til et reb, der løber ned til bunden. Disse ”lejrbålsdyk” udføres ofte i områder, der ikke er så dybe, og lyset tiltrækker meget liv. For begyndere er bonfire-dyk et godt første skridt og en god måde at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

Rejsefakta – Anilao

GEOGRAFI Filippinerne har en befolkning på 104 millioner og hovedstaden hedder Manilla. Øriget består af 7641 øer i tre geografiske regioner: Luzon, Visayas...

Fakta

Den lodrette vandring

Hver aften gentages et ejendommeligt og forbløffende skue i verdenshavene. Det er den lodrette migration, verdens største vandring, hvor milliarder af dyr ved nattens...

Fakta

Black Water fototips

Sikkerhed Under alle black water-dyk, skal du træffe beslutninger om dybde, dykketid, gas og frem for alt din position i forhold til din makker og lyslinen. Bryd...

Læs artiklen i DYK #59:

SOME images:
Det indre rum - På fotografisk opdagelsesrejse i Anilaos nattehav, Det indre rum - På fotografisk opdagelsesrejse i Anilaos nattehav
Disse makreller, Alectis ciliaris, findes i alle varme have. De ekstravagante unge fisk lever i det åbne hav, og deres lange blå skinnende finner efterligner vandmænds brændende tentakler.
, Det indre rum - På fotografisk opdagelsesrejse i Anilaos nattehav
En ung 3 cm lang tiarmet blæksprutte, Thysanoteuthis rhombus, glitrer i forskellige farver. Som voksen kan den blive over en meter lang og kan veje mere end 30 kilo
, Det indre rum - På fotografisk opdagelsesrejse i Anilaos nattehav
Det er første gang, jeg ser en Mototi-blæksprutte. Den surfer i det åbne vand på en søpindsvinekoloni, Pyrosoma sp. Blæksprutten er en lille og giftig blåringet art.

Læs også