DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Ringenes Herre - Tips og Tricks
1 af 1

Ringenes Herre

- Tips og Tricks

Tekst Jesper Kjøller, Grafik Charly Nielsen

Liden tue kan vælte stort læs. Det er ofte de mindste ting, der har den største betydning. Du har O-ringe – små gummipakninger – mange steder i dit dykkerudstyr. Både i din regulator, i din lygte og i din BCD sidder de. O-ringe kan spille en stor rolle for din sikkerhed. Og hvis du har et kamera, kan en dårligt vedligeholdt O-ring til få kroner koste dig dyrt.

Når du sætter dit førstetrin på din tank, er det ikke den kraft du bruger til at stramme skruen, der sikrer en tæt samling mellem tankventilen og regulatoren. Bøjlen skal blot holde førstetrinnet på plads. Det er først, når du åbner for luften og O-ringen spiles ud af trykket, at den egentlige tætning finder sted. O-ringens opgave er altså at sikre en 100 % tæt forbindelse. Men O-ringen skal være ren og intakt, ellers kan det gå galt. Selv et enkelt lille sandkorn eller et hår kan medføre en utæt samling.

Når O-ringe skal smøres med silikonefedt, er det udelukkende for at holde dem smidige. For meget fedt gør det blot værre, og samlingen bliver ikke tæt. Ringen skal blot være blank, ikke fedtet. Har du ikke silikonefedt ved hånden, kan du anvende lidt ”næsefedt”. Det kan hentes ved at gnide med tommel- og pegefinger på begge sider af din næse. Mere skal der faktisk ikke til … 

De riller, som ringene ligger i – fx på din lygte eller i kameraets bagdæksel – skal også være helt rene. Rens dem med en klud i microfiber eller et andet materiale, der ikke fnugger. Køkkenrulle eller vatpinde er bandlyste her.

O-ringe må aldrig fjernes med en spids eller skarp genstand, der kan ridse eller beskadige dem. Medmindre det er for at smide dem væk bagefter. O-ringene i tankventilen kan være svære at få ud med fingrene. Næste gang du er hos tandlægen, så spørg om du må få et af hans aflagte værktøjer. Du ved, dem med den bøjede spids, som tandlægen bruger til at ’kratte’ i tandmellemrummene. De er nemlig geniale til at fjerne O-ringe med. Ellers kan du bruge en bøjet knappenål. Men husk, at har du først brugt værktøj, så er ringen ”død” og bør klippes over, så den ikke ved en fejl ender i udstyret igen. 

O-ringene er som regel lavet af silikone, og findes i mange forskellige størrelser og tykkelser. Det er vigtigt, at du altid anvender de rigtige ringe. Du kan risikere at en O-ring, der kun passer næsten, pludselig giver efter på et særdeles ubelejligt tidspunkt.

Hvis du anvender nitrox med et iltindhold højere end 40 %, skal der anvendes særlige O2-kompatible O-ringe. Almindelige pakninger af silikone eller gummi kan nemlig brænde i iltrige miljøer.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også