DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
En af fordelene ved en cirkeleftersøgning er at linen kan bruges til kommunikation. Aftal på forhånd, hvilke signaler, I vil anvende.
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
De to mest almindelige metoder ved søgning uden line er U-mønster og ekspanderende kvadrat. For begge metoder gælder det om at markere udgangspunktet med en bøje, og starte der. Fordel ansvaret mellem jer, så den ene navigerer og den anden søger. Navigatøren kan evt. anvende en skriveplade for at holde styr på navigationen. Svøm et stykke over bunden for at undgå at mudre op og for bedre at kunne overskue et større område. U-mønster Velegnet, hvis du leder efter mindre genstande på ret flad bund uden for mange forhindringer. Start i et hjørne af søgeområdet og svøm i en ret linje til slutningen af området. Drej derefter 90 grader ind mod søgeområdet og svøm en kort strækning, inden du svinger 90 grader igen, tilbage mod den anden side af søgeområdet. Gentag processen, så to højresving efterfølges af to venstresving. Afstanden på de korte sider afhænger af sigten i vandet, og der skal normalt være en vis overlapning. Anvend kompas, så navigationen bliver så præcis som muligt. Er der strøm, så læg kurserne, så de lange ben i mønsteret ligger parallelt med strømmen.
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
Ekspanderende kvadrat: Velegnet til at lede efter middelstore genstande over ujævne bunde, især hvis området ikke er alt for stort. Begynd i midten af søgeområdet, hvor du tror, at genstanden er. Svøm en kort strækning og sving 90 grader, svøm lidt længere end forrige gang og drej derefter igen 90 grader i samme retning. Gentag processen, så du svømmer i en spiral med lige sider. Hvor tæt spiralen skal være, afhænger igen af sigten. Sørg for en vis overlapning.
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
Linesøgning Anvendes på et stort område, hvor bunden er relativt flad, uden hindringer og hvor strømmen ikke er specielt stærk. Begynd med at definere basislinjen som søgningen skal begynde fra. Vinkelret fra denne linje udlægges en line og den forankres i hver ende fx med blyvægte. På et givet signal (ryk i linen eller bank på flasken) svømmer begge dykkere mod midten fra hver sin side og leder efter genstanden. De passerer hinanden på halvvejen, men fortsætter til den anden side. Hvis genstanden ikke er fundet, gives et forud aftalt signal, og linen flyttes en aftalt distance langs basislinjen og en ny eftersøgning startes. Hvor meget linen flyttes, afhænger af sigten i vandet og størrelsen af genstanden, der ledes efter.
Søg & hæv – nu går den vilde skattejagt
SØGEMETODER Med line Denne type eftersøgning kræver flere forberedelser end søgning uden reb, men søgningen bliver ofte mere præcis, specielt hvis sigten er dårlig, vandbevægelserne er store, eller hvis du leder efter små genstande. En yderligere fordel ved at anvende reb ved søgningen er, at man kan bruge rebet til signaler. Cirkelsøgning Velegnet til søgning efter små genstande på små områder. Der kræves en relativt jævn bund, men strøm og øvrige vandbevægelser har relativ lille indflydelse, da linen holder den søgende dykker i den rigtige position. Den ene dykker sidder i midten og fungerer som centrum, mens den anden svømmer i cirkler for enden af rebet. Hvis genstanden ikke findes efter første tur rundt, gives mere line ud (længden afhænger af sigten og genstandens størrelse, og det skal være et vist overlap). Samme mønster kan også anvendes med et anker, eller anden en anden stabil genstand som omdrejningspunkt. Den tiloversblevne line kan enten håndteres af dykkeren i midten eller af den søgende dykker.

Søg & hæv

– nu går den vilde skattejagt

Tekst og foto: Jesper Kjøller Illustration: Charly

Før eller siden sker det – du taber et eller andet i vandet, som du har brug for at finde og bjærge. Hvis ellers genstanden ikke ligger på en dybde, der er uden for din rækkevidde, så er den ikke blevet væk – den er bare blevet våd. Vi viser dig, hvordan du eftersøger forsvundne genstande og bringer dem sikkert til overfladen.

 Noget af det sjoveste og mest tilfredsstillende en dykker kan opleve, er at finde noget, der er blevet væk. Og bringe det til overfladen igen. Men det kræver nogle færdigheder og teknikker, hvis opgaven skal håndteres på en effektiv og sikker måde. Det er ikke let at eftersøge genstande under vandet ­– det kalder på omhyggelig planlægning og god kommunikation. Og hæveprocessen med liner, tovværk, løbske hævesække og genstande, der løsner sig undervejs, kan let ende i kaos, hvis man ikke bærer sig rigtigt ad.
Som navnet antyder, kan enhver søg og hæv-proces inddeles i to faser: søg … og hæv. Søgningen handler om at vælge den rigtige metode, så genstanden kan lokaliseres. Og hævningen om at bringe den til overfladen med de rigtige redskaber.
Det er ikke altid, at en eftersøgning ender med en hævning. Og det er ikke alle hævninger, der er forudgået af en eftersøgning. Søger du fx efter et vrag eller et undersøisk rev, hvor du forventer at se noget specielt, eller leder du efter et par solbriller, der er tabt fra en båd i en havn, er der jo i høj grad tale om søgeaktivitet, men der er ingen grund til at stille an med det helt store hæveapparat bagefter. Omvendt kan du have brug for at hæve en genstand, du har fundet helt tilfældigt, eller som er markeret af en bøje eller andet, der gør den let at finde. Det er et eksempel på hævning uden forudgående eftersøgning. Vi kan altså starte med at se på søg og hæv som to adskilte fænomener
Lad os kigge på eftersøgningen først.

SØG

Alle der har prøvet at lede efter noget under vandet, kan skrive under på, at det ikke er let. Dykningens tredimensionale natur, vandets bevægelser og manglen på referencer, gør det til lidt af en udfordring.
I grunden søger vi altid efter noget, når vi dykker. Ikke nødvendigvis noget, der er blevet tabt eller som er kostbart, men simpelthen efter noget spændende, noget at opleve, noget at fotografere, noget at vise makkeren, overraskende møder med marine livsformer eller noget at fortælle om efter dykket. Så i virkeligheden er alle dyk søg-dyk. Et andet og mere alvorlig aspekt af dine eftersøgningsfærdigheder, som du forhåbentlig aldrig får brug for i virkeligheden, er den personeftersøgningsmetode, du lærer på et Rescue-kursus, når en forsvunden dykker skal lokaliseres.
Det er let at komme til at overskride grænser, når man er fokuseret på at eftersøge noget under vandet. Man rammes nemt af skattefeber og tunnelsyn. Men som ved alle andre dyk, gælder det om at lave en omhyggelig dykkeplan inden man hopper i. Den grundlæggende plan omhandler naturligvis grænser for tid, dybde og luftforbrug. Men den specifikke eftersøgningsplan er nøglen til succes. Hvem gør hvad? Hvilke kurser og eftersøgningsmetoder skal der anvendes? Hvis I bare svømmer rundt på må og få, skal der et svineheld til, hvis I får held med jeres forehavende.
Hvis du møder en, der peger ud over vandet og siger: – Den sank lige der, så kan du være...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også