DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
En pause i cenote Hotul, en af åbningerne i hulesystemet Sac Actun.
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
Ved de fleste cenoter er der anbragt borde, der gør det lettere at klargøre udstyret.
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
Det skorter ikke på advarsler både på land og under vandet.
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
Mayaerne kalder den Sac Aktun, den hvide hule, og den rummer fantastiske drypstensformationer.
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
Orange plastikpile på den permanente hovedline viser vejen ud af hulerne.
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
Før man dykker tjekker man endnu engang om alt udstyr virker efter hensigten.
Stop - Hvis ikke du er hulemenneske
Stalaktitter hænger ned fra huleloftet, mens stalagmitter kommer fra hulens bund.

Stop

- Hvis ikke du er hulemenneske

Tekst og Foto: Marianne Denning og Thierry Minet
De dramatiske drypstenshuler, der snor sig kilometer efter kilometer ind og ud af Yucatans undergrund, åbner for en betagende og skjult verden. Kulminationen på et mexicansk huledyk er, når det tindrende blå dagslys igen bryder frem og får hjertet til at slå et ekstra slag af gensynsglæde.

Vi svømmer væk fra det varme, klare dagslys, ind blandt skyggerne og hen mod det gule advarselsskilt, der springer ud af mørket foran hulens indgang. De hvide vægge i den hvælvede drypstensgrotte snævrer sig hurtigt sammen og bliver til en smal, mørk passage, der forsvinder ind under jordens overflade. Vores luftbobler løber som perler langs hulens loft og opløses i sølvkaskader. Vi kan ane den blege huleline, der lyser svagt op. Den bøjer sig synkront med hulen og fortaber sig i skyggerne. 

Vi er i Sac Aktun i Mexico, på Yucatan-halvøen, hvor en hullet og porøs undergrund huser nogle af verdens længste og smukkeste hulesystemer. Sac Aktun betyder den hvide hule på Maya-sproget, fordi væggene er næsten hvide og reflekterer lyset. Den er langt bedre kendt som Grand Cenote og indeholder et utal af smukke rum med vidunderlige drypstensformationer, der gør ethvert dyk til et fantastisk eventyr. 

Vandet er fersk og glasklart som krystal med en sigtbarhed på mere end 100 meter. Her er ingen partikler eller plankton i vandet og lyset fra vores lygter skærer igennem det med samme lethed, som var det luft. 

Vores lyskegler glider søgende hen over hulegangen og de mange sidegange. Nogle steder udvider hulen sig pludseligt til mægtige åbne grotter med høje lofter. Andre steder er den så smal, at du skal vrikke dig igennem for at komme videre.

Vi ser åbninger, der leder ind til andre huler og forgreninger, som måske er vejen ind til nye uudforskede rum? Vi svømmer igennem en særlig smal passage, og efter en halv time når vi til cenote Hotul, som er en lille åbning i hulen, hvor dagslyset strømmer grønt ned fra junglen oven over. Vi dykker langsomt op til overfladen, bryder vandspejlet, og bader ansigtet i sollyset. Et par flagermus flytter på sig over forstyrrelsen. Junglen summer omkring cenoten og sætter en fantastisk prik over i’et på hele oplevelsen. 

Vi glider ned under vandet igen til hulelinen og ind i mørket. Det er på tide at vende om, og vi svømmer dovent tilbage mod udgangen, mens vi følger de orange pile, der viser vejen ud mod det store lysshow forude. Når du dykker ud af Grand Cenote med de mægtige hvide drypsten, fejer solens lys ind over grotten og reflekteres flimrende i de millioner af flader i en brillant opvisning. 

En glemt verden

På Yucatan er der næsten ingen floder. Alt regnvandet siver gennem den porøse kalksten og forsvinder dybt ned i undergrunden. Igennem århundreder har vandet langsomt gennemhullet kalkstenen og skabt et enormt system af huler med fantastiske dekorationer af drypsten, stalaktitter og stalagmitter. Der er alle typer, lige fra hære af unge tynde sugerør der hænger ned fra loftet – drypsten er nemlig hule inden i – til enlige gamle, gigantiske søjler, der rejser sig fra gulvet. 

Efterhånden som vandspejlet steg i området, blev hulerne oversvømmet. Cenoter er åbninger ind til disse glemte...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også