DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Tobago – grønt er skønt
Speyside er en lille fiskerlandsby på det nordlige Tobago og er sandsynligvis øens bedste udgangspunkt for dykning – her er det strømdyk, der gælder.
Tobago – grønt er skønt
Tobago er kendt som et paradis for fuglekiggere, og du finder kolibrier over hele øen.
Tobago – grønt er skønt
De enorme lyserøde svampe er karakteristiske for dykningen omkring Tobago og de fungerer også som tilholdssted for en række farverige småkryb.

Tobago

– grønt er skønt

Tekst og foto: Lill Haugen
På tropeøen Tobago er der livgivende grønt og frodigt både over og under vandet. Øens beliggenhed sydligt i Caribien giver særlig gunstige dykkeforhold og her kan du få heftige strømdyk på nogle af Vestindiens flotteste koralrev.

Angiveligt var det på Tobago, at forfatteren Daniel Defoe hentede sin inspiration til den øde ø, hvor romanklassikeren om Robinson Crusoe udspiller sig. Det var her, han forestillede sig, hvordan hovedpersonen levede en enkel og ensom tilværelse som skibbruden, kun afbrudt af konfrontationer med indfødte og mytterister – før han blev reddet efter 28 år. Tobago er Trinidads ”lillebror” og denne paradisø har både en fantastisk historie, men også en enestående fredelig og nærmest turistfri atmosfære.
Øriget Trinidad & Tobago ligger lige nord for Venezuela og er blandt de sydligste og frodigste øer i det Caribiske Hav. Her er der fantastisk dykning og stikordene er i øvrigt natur og ro. Tobago er blevet et forbillede inden for økoturisme, og er et rigtig fugleparadis på land, med hele 450 forskellige fuglearter! Palmestrande, grønne regnskove med kølende vandfald, spændende klippeformationer og enestående natur både over og under vand, tiltrækker sejlere, dykkere og fuglekiggere – samt ikke mindst livsnydere, som bare gerne vil slappe af på en strand.

Den resurcerige grønne ø har sorteret under utallige kolonimagter siden englænderne nærmest faldt over den i 1500-tallet. Siden da har Tobago skiftet ejer 30 gange, og har vekselvis været både britisk, hollandsk og fransk koloni – før England til sidst fik herredømmet. I år er det 50 år siden, at øriget blev en selvstændig stat. Indbyggerne snakker engelsk og er en blanding af hvide, efterkommere efter afrikanske slaver og indiske gæstearbejdere. Indbyggerne er farverige, afslappede – og utrolig gæstfrie. Nærmeste nabo er den kendte ferieø Barbados, og området ligge syd for orkanbæltet.

Heftigste strømdyk i Caribien
Tobago bliver ofte kaldt The Galapagos of the Caribbean. Skal du dykke på Tobago, kan du forvente strømdyk. Tobago er nemlig placeret mellem to kraftige havstrømme Den nordlige ækvatorialstrøm fra Atlanterhavet i øst, og Guyana-strømmen fra syd. Den atlantiske strøm bringer klart blåt hav til Tobago, mens Guyana-strømmen bringer mængder af næring til koralrevene. Denne kombination har skabt fantastiske korallandskaber under vand – og giver muligheden for strømdyk med op til fire-fem knob! Strømmen og næringen giver gode forhold for store fisk som haj, manta og tarpon, men her kan du i princippet møde hvad som helst.
Sommetider er den ingen strøm, og dykningen er helt enkel, men er det strøm, bør du følge guiden, og også medbringe din egen SMB. Idéen er naturligvis at følge med strømmen, ikke kæmpe mod den. Følg planen og gør som du får besked om, ellers risikerer du at ende i kraftige strømme – og så havner du let i Venezuela. De to områder på Tobago, hvor strømmene rammer ekstra hårdt er Speyside i nord og Columbus-passagen (Flying Reef) i syd – men her finder du også den bedste dykning.

Liv fra Amazonas
Dykning på Tobago varierer meget med årstiden. Koralrevene er sandsynligvis de...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også