DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Teknisk dykning  Teknisk dykning
Rebreather – dykning i praksis
Fraværet af bobler tillader ofte CCR-dykkeren at komme tættere på dyrelivet, der ellers kan blive skræmt af larmen fra åbent scuba.

Rebreather

– dykning i praksis

Tekst & foto: Jesper Kjøller

Vi har i løbet af denne artikelserie gennemgået forskellige typer af rebreathere, deres historie, fordele og ulemper samt teorien og princippet bag vidundermaskinerne. Men hvordan er det så at dykke med en CCR i praksis og hvad skal man igennem på et CCR-kursus?

►Hvis du har kørekort, husker du så dine allerførste køretimer? Du lærte sikkert, at du skulle efterse bilens dæk, indstille sidespejlene, kontrollere bremser og styretøj samt efterse lygter og reflekser – og du fik at vide, at disse kontroller rutinemæssigt skulle foretages, inden du skulle køre i bilen – hver gang. Hånden på hjertet: gør du det stadigvæk? Jeg gætter på, at du ikke har lavet disse systematiske kontroller siden din køreprøve...

Hvis din tilgang til dykning på CCR er på samme måde, så kan du lige så godt glemme det. En CCR er et stykke avanceret life support-mekanik, der kan slå dig ihjel på en lang række udspekulerede måder. Hvis ikke du nærmer dig CCR-dykning med den fornødne respekt, systematik og disciplin, så kan det ende grueligt galt. På den anden side, hvis en hellukket rebreather anvendes på den rigtige måde og med den påkrævede omtanke, er det en snedig teknologi, der giver en lang række muligheder. Hvis du virkelig forstår, hvordan den virker og kan betjene den optimalt, så giver en CCR dig masser af alternativer i tilfælde af problemer. Men det kræver, at du behersker CCR-teknikken til bunds, og at du lærer at styre maskinen, og ikke lader den styre dig. Du skal kunne tænke forud og hele tiden foregribe begivenhedernes gang.

 

Rebreather – dykning i praksisCyborg
Det er i sig selv ikke spor vanskeligt at dykke med en CCR – på mange måder er det lettere og mere intuitivt end dykning med åbent system. De fleste har problemer med opdriften i starten, fordi de er vant til, at de bevæger sig op og ned, når de trækker vejret på åbent system – men vender man det om, er det i virkeligheden opdriftskontrollen med åbent system, der er den mest besværlige – netop fordi, lungevolumenet også spiller ind. Så når først man har vænnet sig til, at opdriftskontrollen på CCR primært handler om at have den korrekte mængde gas i loopet og sekundært i ens dragt/BCD, så er det faktisk ret enkelt at dykke CCR. Du skal sådan set bare trække vejret…

Det fornemmes mere naturligt, fordi gassen ikke er kold og tør. Det er helt stille og du kan bedre opleve dine omgivelser. Du føler dig på en måde mere ét med vandet. Du mærker maskinen arbejde, du hører magnetventilerne åbne og blæse oxygen ind i loopet, du mærker gassen flyde rundt i systemet – udåndingen ender i modlungen, der fyldes med gas og presser lidt over ryggen. På en måde er en rebreather et stykke cyber-mekanik – en sammensmeltning mellem menneske og maskine, hvor vores åndedrætssystem (lunger og luftveje) bliver en integreret del af et mekanisk apparat. Du bliver en slags undervands-cyborg med din rebreather på ryggen! Hvis du nogensinde får mulighed for et prøvedyk med en rebreather – hel- eller halvlukket –...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Fakta

CCR og ulykker            

Tekniske dykkere på åben scuba har generelt en flot sikkerhedsstatistik – det kan CCR ikke prale af. Der er gennem de sidste 15-20 år sket...

Læs artiklen i DYK #48:

SOME images:
Rebreather – dykning i praksis
Rebreather – dykning i praksis
, Rebreather – dykning i praksis
Fraværet af bobler tillader ofte CCR-dykkeren at komme tættere på dyrelivet, der ellers kan blive skræmt af larmen fra åbent scuba.
, Rebreather – dykning i praksis
Den sidste kontrol foregår i overfladen lige inden dykket. Her kontrolleres, at alle enheder er tætte, så de ikke mister gas eller tager vand ind.
, Rebreather – dykning i praksis
CCR-teknologien kommer især til sin ret på rigtig dybe dyk. Bailout flaskerne medbringes kun som backup, hvis rebreatheren skulle svigte.

Læs også