DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Unikt 1600-tals vrag fundet – er der en kostbar skat om bord?
Det lave vand og den gode sigt, gør det væsentlig lettere at udforske vraget sammenlignet med sidste års to andre vigtige svenske historiske vragfund i Østersøen – Svärdet og Mars, der begge ligger dybere end 70 meter.
Unikt 1600-tals vrag fundet – er der en kostbar skat om bord?
Det er af nervøsitet for, at de mange genstande, der ligger på vraget, vil blive plyndret eller ødelagt af uforsigtige dykkere, at der nu er erklæret dykkeforbud i området.
Unikt 1600-tals vrag fundet – er der en kostbar skat om bord?
Marinearkæologerne skal nu i gang med undersøgelser, der skal fastslå om det fundne fartøj virkelig kan være Resande Man. Uanset hvad, er det et spændende fund.

Unikt 1600-tals vrag fundet

– er der en kostbar skat om bord?

Tekst: Marko Wramén og Alex Dawson Foto: Alex Dawson
En gruppe svenske dykkere fra Grebbestads Marinarkeologiska Sällskap har fundet, hvad de mener er vraget af 1600-talsskibet Resande Man i Stockholms skærgård. Ifølge eksperter fra det Søhistoriske Museum er det meget muligt, at det handler om det unikke fartøj, og nu har Länsstyrelsen i Stockholm belagt vraget og et område omkring det med dykkeforbud.

Dykkerne fik udslag på deres sidescan-sonar under en eftersøgning syd for Nynäshamn i vinter. I maj i år fik de så mulighed for at dykke på stedet, og der opdagede de et meget gammelt vrag. Som man bør, rapporterede de fundet til myndighederne, som flere uger senere erklærede dykkeforbud i et område på 300 meters radius omkring vraget.

Nu mener man, at det er Resande Man, som er fundet, et fartøj, der forliste i 1660.
– Vi kan konstatere, at det synes at være af rette type, og at vragstedets beliggenhed og udseende stemmer godt. Stemplet på en mønt, der blev fundet om bord, viser at mønten er præget omkring 1650, altså i årene før forliset. Vraget skal nu undersøges nærmere, og vi har behov for at tage flere prøver, men meget peger på, at dette virkelig er Resande Man, siger Patrik Höglund, der er marinarkæolog på det Søhistoriske Museum i Stockholm.

Det mindre orlogsfartøj Resande Man var i november 1660 på vej til Polen med en skat på 7.000 rigsdaler, 60.000 dukater og et kongeligt brev om bord. Hun sejlede under beskyttelse af Sveriges sendebud, greve von Schlippenbach. Under en storm forliste fartøjet og 37 personer omkom, inklusive greven, mens 26 besætningsmedlemmer overlevede.

Mange detaljer
Sådan oplevede DYKs fotograf Alex Dawson vraget, da han dykkede på det:
Nedstigningen går ret hurtigt på grund af den ringe dybde på kun 15 meter. Her er lyst på trods af, at det er sent på dagen og vandet har en behaglig temperatur, også på bunden. Det første jeg ser, er høje spanter, som rejser sig flere meter over bunden. Vraget er relativt intakt i betragtning af, at det er så gammalt og ligger så lavt.

Der ligger en masse af fine genstande spredt ud over hele vraget med, blandt andet karafler, kobbermynter, en trefodsgryde, kanoner og masser af kanonkugler. Kanonerne ligger op og ned med lavetterne spredt rundt omkring.
Der er meget bevokset med alger, og sandbunden omkring vraget er lys og finkornet.

Det ligger ikke så meget uden for vraget, det meste befinder sig inden for spanterne. Jeg bemærkede et kobberhjul, som stod lænet mod en bjælke. Min første tanken var, at vraget virkede for moderne til at det kunne være Resande Man, men ved nærmere efterforskning så viser det sig, at denne type af hjul forekommer på flere skibe fra denne epoke.

Efter at have svømmet et par runder omkring vragstedet, som måler ca. 25 gang syv meter, er det på tide at afbryde dykket og langsomt vende tilbage til overfladen igen. Med et stort grin om læberne og mange glade miner fra de andre dykkere på teamet vender vi tilbage til dykkebåden. Hvilket eventyr!

Dykkeforbud
I starten af juni erklærede myndighederne dykkeforbud på vraget.
– Resande Man havde ifølge historiske kilder en værdifuld last og takket være den bestigelse, som arkæologerne fra Sjöhistoriska Museet foretog tidligere på ugen, ved vi, at der er mange velbevarede...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også