DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – altid med et smil
Selv om det er fristende at udnytte delfinariernes tilbud om sikker nærkontakt med delfiner, er det altid langt mere tilfredsstillende af møde de smilende havpattedyr i naturen.
1 af 1

WWF-klumme

– altid med et smil

Da jeg for et par måneder siden besøgte den utroligt smukke østat Palau i Stillehavet, kunne jeg ikke længere modstå fristelsen. Jeg tog en båd til Dolphin Bay for at svømme med delfiner. Generelt er jeg ikke vild med, at man holder vilde dyr indespærret, men som sagt, så blev jeg fristet af udsigten til at røre ved en delfin.
Dolphin Bay ligger smukt midt i Palaus mest kendte øgruppe, Rock Islands – og delfinerne svømmer smilende omkring i store bassiner midt mellem grønne, skovklædte klatter der stikker op af et turkisblåt hav. Faciliteterne siges at være nogle af de bedste i verden, og efter at have talt længe med både lederen af centeret og centerets rådgiver har de da næsten også overbevist mig om, at Dolphin Bay har sin berettigelse.
Centeret fokuserer på det faktum, at mennesker har det rigtig dejligt i selskab med delfiner. Grundlæggeren har selv et par handicappede børn, og stedet har faciliteter til at tage imod både børn og voksne med specielle behov. I et af bassinerne kan to rullestole sænkes ned i vandet, og flere ansatte har en ekstra uddannelse, der gør dem i stand til at give den rigtige hjælp til handicappede personer.
Ud over det har delfinerne stille og roligt bevæget sig ind på skoleskemaet i Palaus skoler, så også lokale børn og unge får glæde af delfinerne og den lærdom om det omgivende havmiljø de leverer. Og endelig, så har delfinerne naturligvis tilføjet endnu et tilbud til den turisme, der i høj grad er ø-statens hovedindtjeningskilde.
Se, det lyder jo meget smukt og rigtigt, men hvor kommer delfinerne egentlig fra? Det er det, der bekymrer mig mest. Jo, de er skam blevet ‘reddet fra slagtning i Japan’, lyder svaret, der desværre er alt for velkendt. Og dermed brydes fortryllelsen en smule, for i følge organisationer, der i årevis har fulgt de blodige delfinslagtninger i Japan, så er det i høj grad opkøb af delfiner til delfinarier, der holder disse masseslagtninger i gang. Efter at adskillige medier har offentliggjort, at delfinkød er smækfyldt med bly – op til 48 gange de japanske sundhedsmyndigheders anbefalinger – har flere japanske supermarkedskæder fjernet kødet fra hylderne - og alene af den grund er delfinariernes opkøb naturligvis yderst velkomne. Og salgsprisen er også bedre.
Nu ved jeg godt, at delfiner er truet af mange andre ting – ud over jagt på dem, så ødelægges deres habitater, havene er forurenede, og delfiner ender i fiskenet, der er beregnet til helt andre former for fiskeri. Så reelt så er det nok ikke nogle få delfiner i verdens delfinarier der fører til deres endeligt. Alligevel gør det ondt at vide, at tingene blandes sammen, og at de smilende delfiner sådan set har finansieret deres familiers tilintetgørelse. Heldigvis er man i Dolphin Bay godt klar over problemet, og forbereder at næste generation skal være avlet i fangenskab.
Et par dage senere sejler vi af sted mellem øerne, og ser finner, der bryder overfladen. En flok grindehvaler glider...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også