DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – de unge ambassadører
Børnetegningerne, der deltog i konkurrencen på Celebrate The Sea, vidner om den unge generations forståelse for, at de spiller en vigtig rolle i verden.
WWF-klumme – de unge ambassadører
Børnetegningerne, der deltog i konkurrencen på Celebrate The Sea, vidner om den unge generations forståelse for, at de spiller en vigtig rolle i verden.
WWF-klumme – de unge ambassadører
Børnetegningerne, der deltog i konkurrencen på Celebrate The Sea, vidner om den unge generations forståelse for, at de spiller en vigtig rolle i verden.

WWF-klumme

– de unge ambassadører

Af Lene Topp, WWF Verdensnaturfonden

I Ree Park er der gang i musikken. Det hotte hiphop-band KNA giver den gas, mens tv-kokken Nicolaj Kirk sammen med en flok unger tilbereder lækker mad på abeøen. Der er fest i WWF Danmarks vilde og spændende Panda Klub. Den nu 30 år gamle børneklub må forsøge at følge med, og er nok blevet lidt mere larmende med alderen. Der er bestemt kommet nye boller på suppen – en flot interaktiv hjemmeside og spændende arrangementer lavet i samarbejde med landets dyreparker og akvarier. Vi ved kun alt for godt, at det er af allerstørste betydning for os selv og jordens natur, at den nye generation tidligt bliver opmærksom på de globale sammenhænge som også de er en del af.
I Coconut Palace nær Manila-bugten er der knapt så larmende. Det lille palads danner rammen om Celebrate the Sea – en årligt tilbagevendende begivenhed for folk, der interesserer sig for havet og livet under havets overflade. Men denne hyldest til havet er, ligesom festen i Ree, også for børn.
Uden for Coconut Palace blæser det. Efterveerne af den tyfon, der kom forbi for et par dage siden kan stadig mærkes. Derfor er den 10 meter lange hvalhaj, som vores WWF tilknyttede ekspert, Brad Norman, har medbragt fra Australien, da også surret godt fast til palmerne omkring swimmingpoolen. Rundt omkring hajen sidder børn og tegner på blafrende papir – stille og roligt og koncentrerede. De hører til blandt finalisterne i den store tegnekonkurrence, der hvert år afholdes i forbindelse med arrangementet. Hvalhajen danner fin baggrund for temaet, der som altid er Save Our Sharks. Mange tegninger viser hajer, der plejes af sygeplejersker og får plastre på, der hvor deres finner er blevet skåret af. Ofte hentydes også til forurening af vore have – en olietønde med et dødningehoved, et rør med fossende spildevand, eller affald på bunden af havet sammen med døde fisk.
Min filippinske kollega Lory Tan er også at finde i Coconut Palace, netop ankommet fra et arrangement et andet sted i Filippinerne, hvor der også var aktiviteter for børn. Der havde man vist film om de problemer verden i dag står overfor, og han fortæller, at børnene sad musestille og fulgte med.
 – De er virkeligt bekymrede for hvad der sker med deres verden, fortæller Lory.
– En enkelt eller to fældede endda en lille tåre.
Her i Asien har mange organisationer næsten opgivet at arbejde med den ældre asiatiske generation, og med fare for at lyde fordomsfuld, så er det da også som om denne generation nægter at bekymre sig om, at flere og flere arter forsvinder – blandt andet på grund af deres forbrug af specielle produkter som fx hajfinner. Heldigvis ser den yngre generation ud til at være mere modtagelig for fakta om den rolle de spiller i verden. Og det må og skal organisationer som vores benytte sig af. Så, på trods af forskellen i decibel mellem festen i den nye Panda Klub og arrangementet i Manila, så er formålet med begge, at oplyse og give den unge generation...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også