DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – For a Living Planet
WWF-klumme – For a Living Planet
1 af 1

WWF-klumme

– For a Living Planet

LeneTopp

Udgangspunktet for min faste klumme  i DYK er en formodning om, at alle dykkere har en interesse for havet og dets vækster og væsner. Det tog mange år, inden jeg selv for alvor fik øjnene op for dette helt igennem fantastiske univers med alle dets farver, fascinerende væsner og mere eller mindre forståelige og uforståelige sammenhænge. Til gengæld har jeg ikke siden lukket øjnene i, og min fascination af havet er i dag så stor, at jeg har besluttet mig for, at jeg på den ene eller den anden måde vil fungere som havets repræsentant – sikkert for resten af mit liv.

Jeg vil komme ind på temaer omkring bevarelse af havets arter, og hvorfor vi ser færre og færre af nogle af dem, der hører til dykkernes yndlinge – fuldvoksne napoleonsfisk, hajer, søkøer, etc. Også noget om hvordan vi skal forholde os, når vi er så heldige at møde disse store karismatiske dyr. Jeg vil komme ind på, hvad vi dykkere kan gøre og hvordan vi kan involvere os i det havmiljø, som vi alle holder så meget af. Ind imellem er der valg, vi som dykkere kan træffe.

Af og til vil jeg gå dybere i problematikken omkring ét af havets væsner og se på dets levevis, hvordan situationen ser ud for bestanden netop nu og hvad der bliver gjort for artens bevarelse. For mange havdyr gælder det desværre, at vi ved så forsvindende lidt om deres levevis og færden. Vi har derfor også i WWF planer om at sætte satellitmodtagere på nogle af de store migrerende havdyr, og hvis det lykkes at få dette arbejde i gang, så vil DYKs læsere være med på sidelinjen. Det er vigtigt at vide hvor arterne bevæger sig i verdenshavene, for at kunne arbejde hen imod mere effektive fredningszoner for de mest sårbare og udsatte arter. 

WWF arbejder globalt med såkaldte MPA’er – Marine Protected Areas. Beskyttelsen i disse havområder er ikke en total fredning, men en beskyttelse mod en ikke bæredygtig udnyttel-se, såsom overfiskning og anvendelse af cyanid og dynamit.

På verdensplan er cirka 350 millioner mennesker afhængige af koralrevene som spisekammer. Vores arbejde i MPA-erne sigter derfor altid hen imod en sikring af en bæredygtig levevis for lokalbefolkningen. Jeg vil give nogle konkrete eksempler på det arbejde, vi udfører i MPA’erne. Jeg vil både fortælle om succeser, og om situationer, hvor vi af en eller anden grund hele tiden render hovedet ind i en mur. Vi arbejder ofte med alternativ udnyttelse af havets ressourcer i MPA’erne, og en vigtig komponent i den sammenhæng er turisme. Det betyder, at dykketurisme og anden form for havturisme er temaer, som vi ofte må forholde os til. 

Som dykker finder jeg mig ofte uhyre privilegeret da jeg bor på Borneo, lige midt i Koraltrekanten, og selv på et par fridage har jeg adgang til nogle af verdens allerrigeste havområder. Men der er også masser af stof i farvandene højt mod nord, og af og til vil jeg derfor alliere mig med mine hav-kollegaer i WWF Danmark. Vi vil så i fællesskab se på marine...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også