DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
WWF-klumme – når det ser rigtig sort ud
Senderen på ryggen gør det muligt at følge skildpaddens færden via internettet.
WWF-klumme – når det ser rigtig sort ud
Den lille nyudklækkede skildpadde bevæger sig ud på den første farefulde færd.

WWF-klumme

– når det ser rigtig sort ud

Det har altid fascineret mig at se, når de graver ægkammeret – havskildpadderne. Ofte hører man folk fortælle: “Og så gravede hunnen et stort hul i sandet hvori hun lagde sine æg”. Men så enkelt er det slet ikke! Først skubber hun godt nok enorme mængder af sand til alle sider og laver et gevaldigt krater, men så kommer det vigtigste – et lille flot hul, der næsten er som en lille kiste til en dyrebar skat. Med stor præcision og forsigtighed krummer hun baglufferne, som var det fingre, og fjerner sand, så der dannes et nogen gange næsten firkantet hul. Det tager tid, og bliver med garanti lavet i den rigtige dybde og under de helt rette temperaturforhold.
Og sådan har havskildpadderne på øen Sangalaki, ud for Borneos østkyst, gjort i årtier, om end der gennem tiden er blevet færre og færre af dem på stranden. Men mange gange har deres anstrengelser desværre også været forgæves, når ægsamlere har fulgt lige i baglufferne på skildpadderne og har tømt de fint gravede kamre lige så hurtigt som skildpadderne har kunnet fylde dem.
Men nu er det slut. I midten af juni blev Berau MPA (Marine Protected Area) officielt indviet, og Sangalaki er en af øerne, der indgår i denne MPA. Det hele foregik under stort ståhej med besøg af højtstående embedsmænd og internationale donorer. Imponeret over den overvældende interesse, og påpegningen af områdets vigtighed, opgav den sidste ejer af æg-koncessionen sin ellers indædte modstand mod en endelig aflysning af ægsamlernes licenser. Det hele kunne derfor afsluttes i en fredelig stemning, hvilket bestemt ikke er uvæsentligt for et godt og langsigtet resultat. Ægsamling på Sangalaki og de omkringliggende øer er derfor nu helt og aldeles ulovligt.
Over de næste år skal der udarbejdes en gennemgribende forvaltningsplan for det artsrige havområde. I mere end 25 kystlandsbyer har beboerne givet udtryk for nedgang i fiskeriet, og at der er arter, som man næsten ikke ser mere. Noget må gøres! Og Danmark får en rolle at spille her på den anden side af jorden, for Verdensnaturfonden har netop startet et projekt, hvor Berau indgår som det ene af to feltområder. Projektet skal specielt beskæftige sig med lokalbefolkningen og bæredygtig udnyttelse af de marine ressourcer. Så det er slut med cyanid, bomber og overfiskning.
Så alle var glade den dag i juni måned, hvor høj og lav var mødt op på stranden for at betragte tre ambassadører for det marine miljø i Berau. Alle ville hilse på damerne: Putri Hijau, Putri Berau og Putri Derawan. Bag navnene befandt sig tre store og skønne havskildpadder, der helt uvidende var blevet dagens hovedrolle-figurer. De tre putri’er (prinsesser) blev alle udstyret med avancerede satellitsendere på rygskoldet, og vendte sig derefter mod havet for at fortsætte deres liv – som helt normale havskildpadder.
Via de data, der kommer ind fra satellit-senderne vil de tre damer nu fortælle verden mere om hvor havskildpaddernes migrationsruter er placeret i de...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også