DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Nu er jeg dykker!? – Hvad gør man efter open water certifikatet

Vores opdrift kontrol er så ringe at, hvis vi ikke er på vej op mod overfladen ligger vi gerne på bunden mellem det lange søgræs
Siddende på bunden med masser af søgræs, tager vi en selfie inden vi afbryder dykket.
Trykkerdammen fra før den nye bro blev lavet.
Vi kæmper begge med opdriften.
Tekst & foto Sune Dadda Karma Harms
Dér ligger jeg på dybt vand (synes jeg selv), som nyudklækket dykker, godt filtreret ind i både linehjul og makkerline og overvejer om dykning overhovedet er noget for mig! Jeg erkender i dette øjeblik, at hvis jeg skal blive bedre til at dykke, må jeg finde nogle med mere erfaring end mig selv at dykke sammen med...

Hvad gør man efter open water certificeringen? Køber dykkerudstyr og tager ud og dykker på egen hånd selvfølgelig - nu er man jeg jo blevet dykker!

Dykning blev først rigtig en del af mit liv efter, at jeg som voksen startede forfra og tog et Open Water certifikat for anden gang. Min søn var samtidig netop blevet certificeret dykker gennem ungdomsskolen og jeg havde købt udstyr til os begge to. Nu var vi uddannede dykkere og kunne begynde at dykke!
Med fire åbentvandsdyk i baggagen kører vi en smuk og solskinsrig junidag til Trykkerdammen i Helsingør. Jeg har ikke selv været her før, men min søn havde to af sine åbentvandsdyk her, og vi glæder os til begive os ud på vores første dyk uden instruktør. Nu er vi jo certificerede og kan selv dykke!

DIN eller Yoke
Vi parkerer bilen og kommer hurtigt i våddragterne og begynder at gøre udstyret klar. Vi har lejet flasker hos vores lokale dykkercenter, hvor vores nyindkøbte, men brugte regulatorsæt netop har fået service. Min søn begynder at brokke sig over førstetrinnet, som ikke passer på flasken og da jeg træder til for at hjælper opdager jeg, at vi ikke har fået yoke-adapter med til flaskerne, så vore bøjlekoblinger kan ikke fastgøres. Heldigvis er der ikke langt til et dykkercenter fra Trykkerdammen. En lille tur i bilen og en halv time efter har vi både adapter og værktøj så vi kan blive klar til at komme i vandet.
Med udstyret på ryggen og genoptaget mod går vi over vejen og ned til vandet. Jeg har selvfølgelig læst op på lektien og ved, at der ligger et vrag på 10-12 meters dybde lidt nord for hvor vi går i vandet.

Briefing
Før vi går i vandet repeterer vi planen om at dykke mod øst til 10 meters dybde for derefter at fortsætte nordpå til vi møder vraget. Vi har selvfølgelig overfladebøje med og makkerline, så vi var sikre på ikke at blive væk fra hinanden.
Vi er klar, giver OK tegn og begynder nedstigningen. Nu siger jeg nedstigning, der er to meter dybt her, hvor vi begynder dykket, men vi kommer altså under vandet og svømmer mod øst. Jeg kæmper lidt med linehjulet til overfladebøjen og forsøger samtidig at regulere min opdrift. Her er utrolig meget højt søgræs, som forstyrrer min koncentration. Jeg kan se, at min søn også bakser med at styre sin opdrift. Vi nærmer os fire til fem meters dybde, her begynder det at være lidt nemmere at holde sig under overfladen. Solens stråler bevæger sig dan- sende smukt over sandbunden.

På dybt vand
Vi er nået syv meters dybde. Jeg ser min søn stige op mod overfladen og ned igen. Han kæmper med at finde den rette opdrift. Jeg koncentrere mig om at holde øje med min søn og opdager ikke at jeg selv begynder at stige mod overfladen. Jeg tømmer lidt luft ud af bcd’en og synker mod bunden. Linehjulet til overfladebøjen er nu for kort og det er overfladebøjen, der holder mig oppe. Jeg roder med karabinen, der sidder på hjulet for at give mere line og ender med at få givet alt for meget.
Jeg synker ned på bunden og kigger efter min søn...

Læs hele artiklen i NetMag #24...





SOME images:
Vores opdrift kontrol er så ringe at, hvis vi ikke er på vej op mod overfladen ligger vi gerne på bunden mellem det lange søgræs
Siddende på bunden med masser af søgræs, tager vi en selfie inden vi afbryder dykket.
Trykkerdammen fra før den nye bro blev lavet.
Vi kæmper begge med opdriften.