DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Raja Ampat – I hjertet af koraltrekanten

Revene mellem øerne i det sydlige Raja Ampat.
En langnæset Goby har samlet mod til at kigge frem under et natdyk.
Den smukke blåringede blæksprutte.
En djævlerokke i Dampier strædet.
Tekst: Erik Oskarsson
Vandet er 30 grader varmt og her er helt mørkt. Jeg koncentrerer mig om at ligge helt stille over en lille hårdkoral, der er blevet hjemsted for en koloni af rødprikkede koralkrabber med stærke grønne øjne.

Pludselig bliver jeg forstyrret af en febrilsk og nærmest komisk viften med en dykkerlygte i nærheden. Jeg bander for mig selv og længes pludselig tilbage til den tid, hvor UV-lygterne ikke var så kraftige. Zugi, som er manden bag lygten, vifter endnu mere ihærdigt og først nu går det op for mig, at han vil vise mig noget. Jeg svømmer hen til ham og må konstatere at han har overgået sig selv – igen. På en lille læderkoral sidder en blåringet blæksprutte. Jeg prøver at virke cool, men det store smil, der breder sig på mine læber, kan ikke skjule glæden. På natdyk i Raja Ampat, ser man ting, som man ellers kun læser om i de smarte dykkermagasiner.
Raja Ampat ligger i det østlige Indonesien, på nordspidsen af Vestpapua. Området består af 1500 øer, der ligger som drysset ud over et areal på 4,5 millioner hektar. Det er langt fra hele Raja Ampat der er udforsket. Området strækker sig fra Waigeo i nord til Misool i syd. Det mystiske navn Raja Ampat betyder ”de fire konger” og stammer fra en lokal mytologi om en kvinde, der fandt syv æg. Fire af æggene klækkede og blev konger på øerne Misool, Salawati, Batanta og Waigeo. De tre andre æg forvandledes til et spøgelse, en kvinde og en sten. For flere hundrede år siden hørte Raja Ampat området under det mægtige sultanrige Tidore. Da hollænderne koloniserede Indonesien, blev sultanriget splittet i atomer og idag har Raja Ampat sin egen regering og er en del Vestpapua.
Området er kendt for både sine kalkstensøer med fugleliv og for verdens måske mest spektakulære dykning. Der findes nok ingen steder på jorden, der har flere og smukkere koraller end Raja Ampat. Forskere har identificeret individuelle rev, med større artsrigdom end hele Middelhavet. Raja Ampat byder virkelig på alt hvad en dykker kan ønske se sig at se. Blåhvaler, pygmæsøheste, søkøer, hajer, djævlerokker og tusindevis af fisk. 76 % af alle verdens koraller lever i Raja Ampat ligesom mere end 3000 fiskearter og mere end 1000 tropiske arter af landlevende dyr. Raja Ampat føles lidt som en vinder af ”Champions League” indenfor biodiversitet – og så er her simpelthen utrolig smukt!

Det Sydlige Raja Ampat
Koralrevene i det sydlige Raja Ampat har to fælles-træk, hvis skal generalisere. For det første er revene fyldt med fjer- og blødkoraller – de vokser overalt. Der er både store og små, og alle er en næsten lysende orange farve eller en mørkerød kulør. Korallerne er hjem for en masse forskellige arter. Alt fra goby-fisk over blæksprutter til bittesmå pygmæsøheste i forskellige størrelser og former. For det andet er revene i det sydlige Raja Ampat fyldt med hulrum, revner, grotter og udhæng. Da Raja Ampat består af kalkstensøer, er det naturligt, at undervandslandskabet bliver formet af havets bevægelser. Hulrummene skaber et spændende landskab med stor variation – et mekka for vidvinkel-entusiaster.

Konstant foranderligt vejr
Når man er bosat i Skandinavien er det ikke helt enkelt at komme til Raja Ampat. Det er fandens langt væk og kræver flere flyrejser før man kan iklæde sig dykkerudstyret og hoppe i vandet. Jeg fløj via Helsinki til Singapore, videre til Jakarta og derfra til Makassar før jeg nåede min destination. Sorong er den største by nær Raja Ampat og den ligger knap seks timers sejlads fra de nordlige områder.
Raja Ampat ligger næsten lige på ækvatorlinjen, hvilket forklarer det vekslende vejr. Man kan godt gå ud fra at vejret hele tiden skifter. Det er næppe et problem for os skandinavere, der er vant til ustadigt vejr, men det regner faktisk en hel del i området, hvilket også er årsagen til at her er utrolig grønt og frodigt, trods manglen på ferskvand. Selvom det regner meget er her meget varmt og vandtemperaturen ligger det meste af tiden på omkring 29 grader. Dykkersæsonen i Raja Ampat strækker sig fra november til april, hvor vejret er mest behageligt og dykningen bedst. Alt efter hvilke dyr man ønsker at se, varierer sæsonerne. Går man f.eks efter at se klumpfisk er sandsynligheden størst i november og december, hvorimod den blåringede blæksprutte er nemmest at finde i slutningen af sæsonen. Men uanset hvornår man besøger Raja Ampat garanteres der dykning ud over det sædvanlige.
Dampiersundet og Waigeo-området
Hvis det sydlige Raja Ampat er den ultimative destination for dykning med fjer- og blødkoraller, så er det nordlige Raja Ampat strømdykkerens paradis. Strømmene i det nordlige Raja Ampat skaber gunstige forhold for helt andre dyrearter som f.eks. oceaniske djævlerokker.
Faktisk er der ret stor forskel på nord og syd, hvilket tydeligst markeres af den noget lavere vandtemperatur; 28 grader!.Jeg ved ikke om vandtemperaturen har noget at sige, men i nord er landskabet mere fladt og her er generelt primært hårdkoraller. Omkring Waigeo kan man også opleve smukke mangrove-dyk, hvor man kan se hvordan koraller og mangroveskov vokser sammen og skaber et helt unikt undervandslandskab.

Blue Magic
Navnet ”Blue Magic” vil man nemt kunne forveksle med en sødlig blå drink på en eller anden strand i Thailand, men i dette tilfælde, er der tale om en undervandsklippe, der rejser sig op af Dampier-strædet, lige syd for Waigeo i det nordlige Raja Ampat. Dykkerstedet ser, sammenlignet med andre dykkersteder i nærheden, meget almindeligt ud. Blue Magic er en 30 meter bred og 150 meter lang højderyg af koraller, der ligger på 12-15 meters dybde. Her finder du lodrette vægge, der rækker ned til 60-70 meters dybde i alle fire kompasretninger.

Vi har planlagt et tidligt morgendyk her ved Blue Magic, fordi vi vil på jagt efter pelagiske djævlerokker. Vi ruller baglæns i vandet og...
 

Læs hele artiklen i NetMag #42...





SOME images:
Revene mellem øerne i det sydlige Raja Ampat.
En langnæset Goby har samlet mod til at kigge frem under et natdyk.
Den smukke blåringede blæksprutte.
En djævlerokke i Dampier strædet.