DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
ABC-øerne – Aruba, Bonaire og Curaçao
Selv om det er de to flyvrag, der er hovedattraktionen ved Arubas Airplanes Reef, er der også masser af fisk at nyde. Her søger en stime småmundet gryntefisk (Haemulon chrysargyreum) læ i strømmen.
ABC-øerne – Aruba, Bonaire og Curaçao
En spidssnudet snapper (Lutjanus apodus) gennem sig mellem blødkorallerne.
ABC-øerne – Aruba, Bonaire og Curaçao
Hilma Hooker søgte ly med maskinskade ved Bonaire, hvor hun blev undersøgt af toldmyndighederne, der fandt en kæmpe sending marihuana i et skjult rum. Skibet blev beslaglagt og endte sin skæbne som kunstigt rev på 30 meters dybde.
ABC-øerne – Aruba, Bonaire og Curaçao
Havskildpadderne har været fredet på ABC-øerne i over 40 år, så de stortrives. Et par aflukkede strande på øerne sikrer dem trygge steder at lægge deres æg.
ABC-øerne – Aruba, Bonaire og Curaçao
Bonaire har brandet sig som et dykkeparadis. Det er det også – især hvis man lejer en bil, så man rigtig kan nyde godt af friheden i konceptet.

ABC-øerne

Aruba, Bonaire og Curaçao

Tekst: Jesper Kjøller Foto: Jesper Kjøller og Martin Örnroth
Selv om de tre øer i det sydlige Caribien tilfældigvis, men meget bekvemt har anbragt sig i alfabetisk rækkefølge, så gemmer de alligevel på ret forskellige oplevelser – både over og under overfladen. Tag med til et lille stykke Holland i det Caribiske Hav.

Viste du, at vi har fantastiske koralrev inden for EU? De tre caribiske øer Aruba, Bonaire og Curaçao har nogle af Vestindiens bedst bevarede koralrev, og selv om den politiske enhed De Nederlandske Antiller ophørte med at eksistere som administrativt begreb i oktober sidste år, er forbindelsen til Holland og resten af Europa stadig til at tage og føle på. Den hollandske indflydelse er fx tydelig i bynavne som Kraledijk, Willemstad og Orajestad.
På grund af øernes status som tidligere hollandske kolonier og på grund af deres alfabetiske forbindelse, nævnes de tre øer ofte i samme åndedræt. De har da også en hel del til fælles. På en klar dag kan man se Venezuelas bjergklædte kyster, og ABC-øernes sydlige beliggenhed holder dem behageligt fri af orkanbæltet i det Caribiske Hav. Der er et stabilt og fastlandsagtigt klima, så øerne kan besøges året rundt uden frygt for de orkaner, der truer mange andre caribiske øer om efteråret.

Dykningen på de tre øer foregår næsten hovedsagelig på de sydvestvendte kyster, hvor man er skærmet af fra den mere eller mindre konstante vind fra nordøst. Vindene er til gengæld med til at give øerne et behageligt klima. Det bliver sjældent for varmt i den svalende brise. Dertil kommer, at sigten ofte er fremragende på grund af det tørre klima. Fordi det sjældent regner, er der heller ikke meget sediment, der ledes ud i vandet.
Lad os besøge de tre øer en af gangen …

A som i Aruba
Dykningen omkring Aruba er typisk for det sydlige Caribien. Det er ikke den store artsrigdom, der præger revene, men til gengæld er de fiskerige og velholdte. Store orange tøndesvampe, mærkelige lilla rørsvampe og enorme viftekoraller knejser i landskabet, og franske kejserfisk piler ud og ind. Skildpadder og ørnerokker hører til blandt det lidt større storvildt, man ofte træffer på, og i den anden ende af spektret er der søheste og tudsefisk – hvis man ellers kan få øje på dem ...
Dykningen holder høj klasse set med caribisk målestok. Det hele er tilrettelagt efter amerikanske dykkere, der ofte ikke har særlig stor rutine og godt kan lide at blive holdt lidt i hånden. Det er meget sikkert og trygt, men som skandinavisk og erfaren dykker kan man godt føle sig en lille smule som om man var i børnehave. Det bedste råd er derfor at dykke med det samme center under hele opholdet og så hurtigt som muligt vise dem, at man har styr på sin dykning, så man får lov at dykke uden alt for snærende bånd.
Aruba har et par fine vrag, deriblandt Antilla, som med sine 125 meter er et af de største vrag i Caribien. Antilla var et tysk fragtskib, som havnede i en blokade på Aruba under anden verdensskrig. Da besætningen indså, at de måtte overgive skibet, valgte de i stedet at sænke det.

Vraget ligger ikke dybt, så det er en drøm for en fotograf, men man kan blive ærgerlig over at have medbragt vidvinklen, for guiderne er gode til at finde de tudsefisk, der gemmer sig på vraget....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også