DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Udstyr  Utrustning
10 computere i test – konservativ eller fandenivoldsk?
10 computere i test – konservativ eller fandenivoldsk?
10 computere i test – konservativ eller fandenivoldsk?
En grafisk fremstilling af de to dyk. På begge dyk tilbragte vi lidt tid på den største dybde for at belaste computerne med bundtid. Derefter gik det langsomt mod overfladen.
10 computere i test – konservativ eller fandenivoldsk?
En grafisk fremstilling af de to dyk. På begge dyk tilbragte vi lidt tid på den største dybde for at belaste computerne med bundtid. Derefter gik det langsomt mod overfladen.
10 computere i test – konservativ eller fandenivoldsk?
De ti testeksemplarer blev monteret side om side, så deres displays kunne fotodokumenteres i alle faser af dykket og analyseres bagefter.

10 computere i test

– konservativ eller fandenivoldsk?

Af John Bantin

En dykkecomputer er et meget potent produkt, som alle de store producenter har på menuen. Men hvad adskiller dem? Vi testede ti computere, der tilsammen var baseret på syv forskellige algoritmer, som skal forhindre, at deres ejere pådrager sig trykfaldssyge. Hvilke modeller er konservative, og hvilke er mere fandenivoldske? Vi tager dem med på 50 meter for at teste dem.

For en del år siden var der en britisk-bygget roadster, som jeg savlede meget over. Den var en af de hurtigste biler på vejene. Senere indførte de en endnu smukkere V12-version, og jeg var vild og blodig efter en prøvetur. Da jeg endelig fik muligheden, blev jeg skuffet over at konstatere, at den ikke kun accelererede som en rumraket, men den tog også svingene som en, og den var lige så vanskelig at standse.
Man siger, at de fleste mennesker har besluttet sig for den bil, de ønsker at købe, længe før de kommer ind i udstillingslokalet. Vi bliver forført af, hvordan tingene ser ud snarere end af, hvad de kan.
Den sandhed gælder også inden for dykning, ikke mindst, når vi køber en dykkecomputer. Computerprogrammørerne og hardware-designerne kan anbringe mere computerkraft på dit håndled i dag, end der blev anvendt dengang, da Neil Amstrong tog sit giant leap for mankind på månen.
Moderne dykkecomputerne kan ikke bare fungere som ur og kalender, men har også ofte spil indbyggede. Nogle har lag på lag af menuer, mens andre bare råber køb mig! med deres tiltalende udseende. De perifere funktioner og de ekstra features er blevet vigtigere på salgsstedet end kernefunktionen.
Så hvad er kernefunktionen i en dykkecomputer? Ingen af producenterne har lyst til at sætte deres produktansvar over styr ved at præcisere dette, men det er hensigten med alle computere at bringe dig tilbage til overfladen efter et dyk uden, at du rammes af trykfaldssyge. Enten sker det helt enkelt via en kontrolleret opstigningshastighed med en ekstra fase af dekompressionsstop, eufemistisk kaldet et sikkerhedsstop. Eller også ved hjælp af både dette og egentlige dekompressionsstop undervejs i opstigningen. Uanset hvad, er det, der tæller, computerens matematiske beregninger eller algoritmer. De tager højde for, hvor dybt, du har været, og hvor længe, samt hvor hurtigt du steg op.
Men det er ikke bare en simpel matematisk beregning. Hver algoritme-designer forsøger at tage hensyn til, hvad der sker inde i hans modeldykkers modelkrop, før han kan formulere en algoritme-model. Det er her, de forskellige versioner af dekompressionsteorien spiller ind.
Mikro-bobler er subkliniske bobler (altså bobler, der ikke giver symptomer), som kan klynge sig sammen og give symptomer på trykfaldssyge. Diffunderer gassen ud i kroppens væv, opløses den blot, eller begge dele? Bør den tilladte gradient i forhold til tryk og tid være fast eller variabel? Er en forholdsvis hurtigt opstigning til traditionelle Haldane-stop på lavt vand i lang tid bend and mend? Vil stop på større dybder tillade langsommere væv at afgasse, eller optager de langsommere væv bare mere gas? Det er alt sammen teori. Vi ved det ikke rigtig.

Læs manualen
Og hvem er computeralgoritmen egentlig skrevet til? Er det cykelrytteren, der netop har gennemført Tour de France, eller en midaldrende lastbilchauffør, som bruger sit liv at træne sin overkrop, men...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

1 Suunto Vyper AIR
Suunto-Wienke RGBM100
med Deep Stop option
Suuntos populære gasintegrerede computer bruger en algoritme, der svarer til alle de algoritmer, der anvendes af Suuntos nitrox-computere. Den tager hensyn til resterende mikrobobler, der kunne være fra tidligere dyk.

Egenskaber Skift mellem to gasser, trådløs gasintegration, digitalt kompas, dot-matrix display, mulighed for deep stops, brugerudskifteligt batteri og pc-interface.
Pris ca. 4.000 kroner.
www.suunto.com

2 Suunto D6
Suunto-Wienke RGBM50
med Deep Stop option
Vi indstillede dette computerur til en valgfri mere aggressiv udgave af RGBM-algoritmen til sammenligning, men tilvalgte den dybe stops.

Egenskaber Computerur i rustfrit stål, mulighed for to nitrox-blandinger, digitalt kompas, deep stop, mulighed for deep stops, ur- og stopursfunktioner, lænke i metal eller gummi og pc-interface.
Pris ca. 5.000 kroner
www.suunto.com

3 Scubapro Galileo SOL
ZH-L8 ADT MB PMG BGB MB1
Den blev sat til den mindst forsigtige mikroboble-indstilling, MB1. Brugeren kan vælge i stedet at anvende den originale Buhlman ZH-L8 ADT-algoritme på MB0, men det er meningsløst efter vores mening. Vi indstillede skærmen til ”Classic” med PDIS option (Profile Dependent Intermediate Stops). Computeren kan trådløst integreres, både med gas og hjerterytme med et pulsbælte, hvilket vi benyttede.

Egenskaber Predictive multigas-algoritme, trådløs luft-integration til tre nitrox-blandinger, trådløst pulsbælte, digitalt kompas, dot-matrix display med tydelig tekst, alarmer, tre forskellige skærmvisninger, PDIS, brugerudskifteligt batteri, kan opgraderes, pc-interface, oliefyldt bortset fra batterikammer.
Pris ca. 10.000 med pulsmåling og en sender.
www.scubapro.com

4 Scubapro Galileo LUNA
ZH-L8 ADT MB BGB MB2
Denne enklere version af sin dyrere søskende kan også trådløst integreres, men kun med én gas-miks (medmindre den senere opgraderes). Det blev sat til en mere forsigtig mikroboble MB2-indstilling, og skærmen var sat til ”Light”. Vi havde igen valgt PDIS.mulighed.

Egenskaber Trådløs luft-integration, digitalt kompas, dot-matrix display med tydelig tekst, alarmer, tre forskellige skærmmuligheder, PDIS, bruger-udskifteligt batteri, kan opgraderes til PMG, pc-interface, oliefyldt bortset fra batterikammer.
Pris ca. 7.000 kroner.
www.scubapro.com

5 MARES NEMO WIDE
Mares-Wienke RGBM PF1
Med den nye gas-switching mulighed, der kan downloades fra internettet, havde vi sat denne wide screen-computer til den første grad af personligt forsigtighedsniveau.

Egenskaber Mares RGBM, bredformat og enkel at bruge, kan opgraderes, mulighed for to nitroxblandinger, pc-interface.
Pris ca. 3.500 kroner
www.mares.com

6 MARES NEMO EXCEL
Mares-Wienke RGBM PF0
Vi brugte denne lige ud af æsken. Det er en meget simpel computer, men inden for dykning er det godt, fordi det næsten er umuligt at indstille den forkert med sine fire knapper.

Egenskaber Computerur i rustfrit stål, ur/stopur-funktioner, Mares RGBM og pc-interface.
Pris ca. 3.800 kroner.
www.mares.com

7 VR-teknologi NHEO
Buhlmann ZH-L16
En begyndercomputer fra denne virksomhed, der er specialist i teknisk dykning, er med sikkerhed mere end basal. Den er klar til dykning med åbne kredsløb på luft og nitrox, men den kan senere opgraderes til trimix og farveskærm.

Egenskaber beregnet til åbent kredsløb, nitrox med mulighed for opgradering til trimix, programmer med op til fire nitrox-blandinger pr. dyk, brugerudskifteligt batteri og pc-interface.
Pris ca. 5.000 kroner.
www.vr3.co.uk

8 Oceanic OC1
Pelagic DSAT med deep stop
Den blå OC1 på vores opsætning blev sat til at bruge den velkendte Pelagic DSAT algoritme, der har oplevet stor succes blandt amerikanske fritidsdykkere. Men vi ved, at den er udviklet til dykning under 30 meter og uden dekompression, så den var egentlig ikke hensigtsmæssig at bruge til de dyk, vi lavede. Imidlertid har Oceanic udviklet computere til andre mærker, herunder Seemann, Aeris og Beuchat, så vi mente, det var relevant. Vi indstillede den til valgfri deep stops.

Egenskaber Dual-algoritme, trådløs nitrox-integreret teknologi med op til tre uafhængige sendere, titanium, digitalt kompas, deep stop, buddy pressure check, ur/stopursfunktioner og pc-interface.
Pris ca. 8.000 kroner.
www.oceanicworldwide.com

9 Oceanic OC1
Pelagic Z+ med Deep Stop
OC1 er en vigtig udvikling i Oceanic-computere, fordi det har en enestående dobbeltalgoritme-indstilling. Pelagic Z+ algoritmeindstillingen lover at gøre mere af, hvad vi europæiske dykkere forventer, så vi valgte denne algoritme på med deep stop-muligheden. Forvent, at alle fremtidige Oceanic-computere tilbyder to algoritmer. Disse high end computer-ure kan trådløst integreres med op til tre forskellige flasker, afhængigt af antallet af anvendte sendere.

Egenskaber (som blå OC1)

10 Apeks Quantum
Modificeret Buhlmann ZH-L16
Dette er en af de mange inkarnationer af Seiko-computere. Den findes også med mærker fra andre selskaber, fx Apeks Quantum, Cressi Edi, eller DiveRite og Scubapro Xtender. Den model kan bruges til at skifte mellem to nitrox-blandinger i løbet af et dyk. Vi brugte den med sikkerhedsfaktor 0.

Egenskaber Konkurrencedygtig pris, nem at indstille, personlige sikkerhedsfaktorer og manuel højdekorrektion, mulighed for to nitrox-blandinger, brugerudskifteligt batteri og pc-interface.
Pris ca 2.500 kroner.
www.apeks.co.uk

Læs også