DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning

Mares Icon HD

– dykkecomputerens iPhone

Af John Bantin

Schweiziske Uwatec var engang den ubestridte markedsleder blandt producenter af dykkecomputere. Men under den nye ledelse har de praktisk taget foræret førertrøjen til finske Suunto. I USA var Oceanic hurtig på aftrækkeren, og i Japan var Seiko landets shogun. Denne firebande stod bag fremstillingen af stort set samtlige mærker blandt dykkecomputere på verdensmarkedet. Med en undtagelse: Mares.
Efter en kort flirt med Uwatec gik Mares sine egne veje. De outsourcede elektronikproduktionen i Italien og konstruerede deres egne dykkecomputere fra grunden. Virksomheden har altid været god til at lancere nyskabende idéer, ofte med typisk italiensk stil og flair. Ligesom med en del andre velkendte italienske produkter har produktionen dog sommetider været præget af problemer. Leverancerne var ofte begrænsede eller udeblev helt.
Vi håber, at dykkecomputeren Mares Icon HD ikke bliver ramt af dette syndrom, for som der var en, der tørt kommenterede: – Det her er dykkecomputerens iPhone. Den har ingen OLED-skærm. Alligevel er den bemærkelsesværdig farverig med sin TFT-skærm (Thin Film Transistor).
I første omgang har man udeladt gasintegration, men det skulle der snart blive rådet bod på, når patentindehaverne er tilfredse. Så kommer der en upgrade via internettet. Batteriet lades via en USB-forbindelse eller fra den medfølgende netadapter.

Algoritme
Icon HD anvender Mares-versionen af den velrenommerede algoritme Wienke RGBM med deep stop. Indstillet med den mindste sikkerhedsmarginal bliver den sammenlignelig med andre europæisk producerede computere som fx Suunto-sortimentet. Ikke-dekompressionsgrænserne og tiderne på dekostop er omtrent de samme.

Indstillinger
Computeren betjenes med fire store trykknapper, og deres funktion vises med enkle symboler og ord. Man kan vælge mellem Dive, Settings, Compass, Logbook, User Info, Dive-simulator, Maps og Photos. Man kan altså installere kort over dykkesteder og oven i købet sine favoritbilleder i farve, som man kan se på under dykket.
Brugerinformationen bliver lagt ind ved hjælp af en pc og den medfølgende software og brugerfladen. Icon HD kan anvendes som luft- eller nitroxcomputer eller som ren dybde- og tidsmåler. Den kan indstilles til op til tre forskellige nitroxblandninger på samme dyk. Og det er lige så let som at indstille en iPhone! Desuden er skærmen, der er beskyttet af klart mineralglas, omtrent samme størrelse.

Displayets læsbarhed
Skærmen er fænomenal med sin belysning og sine klare farver. Det er barnemad at skifte fra fuldstændig information i standardskærmbilledet til en grafisk skærm med en kurve over dykkeprofilen. Eller til kompasset.
I deko-indstillingen viser Icon HD den hurtigste sikre vej til overfladen med en orange kurve på det grafiske skærmbillede eller alle stop i cifre på den anden skærm. Alle værdierne angives i klartekst med...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også