DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Test – Nemo Wide
Test – Nemo Wide
1 af 1

Test

– Nemo Wide

Af John Bantin
I en tid hvor computerfabrikanterne laver deres instrumenter mindre og mindre, har Mares indset, at nogle dykkere har brug for større og klarere skærme. Og det er præcis hvad du får med Nemo Wide – et wide-screen display.

Groucho Marx sagde en gang: Et barn på fem kunne forstå dette. Skaf mig et barn på fem! Instruktionsbogen til Nemo Wide fortæller dig alt, hvad du kan bruge computeren til, men ikke hvordan du gør det. Jeg endte med at trykke på de fire knapper på må og få, indtil jeg havde fået indstillet instrumentet. Knapperne er ganske enkelt Enter, Escape, Forward og Back. Det var ikke helt klart hvordan man navigerede rundt, men det lykkedes til sidst. Til gengæld var displayet helt klart og letlæseligt.
Jeg fik indstillet datoen og nitrox-blandingen inden jeg hoppede i vandet og Nemo Wide gav mig al den nødvendige information under dykket.
På de første par dyk på en ugelang tur, forekom Nemo Wide en anelse mindre konservativ, men senere var den nogenlunde i omgangshøjde med Suunto RGBM100-algoritmen. Ikke overraskende, da Bruce Wienke (se i øvrigt profilen side 67) står bag begge computeres software.
Den største forskel er, er jeg havde indstillet Suunto-computeren til at vise iterative deep stops (iterative betyder i denne sammenhæng, at computeren arbejder med muligheden for flere dybe stop på samme dyk). Den viste dem, uanset om jeg holdt dem eller ej.
På Nemo Wide skal du trykke på en knap for at se hvilke dybe stop, der vil blive forudsagt, men ingen kom frem i løbet af ugens ukomplicerede dyk (maksimumdybde 39 meter). Måske trykkede jeg ikke på knappen, mens jeg var dybt nok?
Du har mulighed for alarm ved for hurtig opstigning (og hvem vil ikke gerne have det?), hørbare alarmer, personlige sikkerhedsgrænsealarmer, lokale højdeindstillinger, maksimum ppO2 (1,2-1,6 bar) og så videre.
I meget kolde omgivelser kan du måske spare batteri ved at undgå at bruge baggrundsbelysningen, så den er også valgfri.
Nemo Wide måler på dykket hvert 20. sekund, hvilket er typisk for de fleste modeller. I logbogen kan du gå tilbage i dykket og undersøge det i 20 sekundsintervaller. Det er især brugbart, hvis du ser pilesymbolet for en for hurtig opstigning. Du kan finde ud af præcis, hvor du lavede fejlen og derved vurdere, om du skal tage det alvorligt eller ej.
Dykkeinformationerne kan naturligvis downloades til en pc, men som noget nyt kan du også uploade softwareopdateringer den anden vej. De vil blive tilgængelige på Mares’ website. Som med de fleste andre fuldblods-dykkecomputere, kan du selv udskifte CR2450-batteriet.
Den medfølgende rem er tilstrækkelig lang til at nå rundt om en tørdragtsarm. Jeg overhørte en yngre kvindes bemærkning om, at remmen ville irritere hende, hvis hun bar den med våddragt på. Man kan ikke stille alle tilfreds! Men dem med slanke håndled kan skære remmen kortere, og der er mærker på den til netop dette formål.
Det var en stor fornøjelse at dykke med denne computer. Displayet er let at aflæse og når jeg anvender Nemo Wide sammen med en anden computer, vil den anden få en sekundær rolle. Det vil være Nemo Wide, jeg aflæser undervejs.
Den eneste lille ting, jeg...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også