DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
12 Octopusser – test
KLIPSET IND Hele idéen med alternative luftkilder, er at du skal kunne donere noget af din gas til en anden dykker, der er gået tom, så det siger sig selv, at den skal placeres, så den er let at få fat på i en nødsituation. En dertil indrettet klips gør det let at frigøre octopussen på et splitsekund, og den holder samtidig skidt ude af mundstykket, når regulatoren ikke er i brug.
12 Octopusser – test
LANG SLANGE Hvis du bruger en ekstra lang slange på din octopus og fx stuver den af vejen ved at sætte den under et par elastikstropper på din tank, skal du sikre, at den kan trækkes fri under at sætte sig fast. DIR-dykkere foretrækker at trække vejret fra en primær regulator på en lang slange, der er draperet rundt om nakken. De donerer den lange slange til den nødstedte dykker, mens de selv skifter til en alternativ regulator, der hænger under deres hage i en elastik – også kaldet necklace.
12 Octopusser – test
INTEGRERET INFLATOR Hvis du foretrækker en kombineret BCD-inflator og alternativ luftkilde, så skal du være opmærksom på, at du normalt vil donere din primære regulator og selv bruge inflator-luftkilden, så øv dig i at bruge den, så du er sikker på, at der ikke opstår overraskelser den dag, du virkelig har brug for den.
12 Octopusser – test
NECKLACE En necklace (halsbånd) er en godt sted at anbringe den alternative luftkilde, fordi du hurtigt kan finde den, hvis din makker snupper den, du har i munden fra dig.
12 Octopusser – test
LET ADGANG De fleste uddannelsesorganisationer fraråder, at den dykker, der er gået tom for luft, simpelthen selv tager for sig. Men i en skarp situation, er det nok præcis det, der vil ske. Hvis man er desperat vil man næppe holde på formerne og følge protokollerne. Så derfor et det vigtigt, at octopussen er placeret synligt og let at frigøre uden problemer.
1 af 18

12 Octopusser

– vi tester alternative luftkilder

Af John Bantin

Octopussen er sikkert det udstyr, du anvender allermindst. Men den skal naturligvis altid være med i din standardudrustning. Og den dag, der er brug for den, skal den virke. Vi tester her ikke mindre end 12 alternative luftkilder for at se, om de holder standarden.

Da det i 70’erne begyndte at blive almindeligt udbredt, at man medbragte en alternativ luftkilde, man kunne tilbyde sin makker i en tom for luft-situation, steg dykkesikkerheden betydeligt. Det tog et par årtier, før alle organisationer gjorde det obligatorisk, men i dag hører det absolut til sjældenhederne at se dykkere uden en eller anden form for alternate air scource – ofte i den form, der har fået kælenavnet octopus.
Det var huledykkeren Bill ”Hogarth” Main, der fik idéen til at anbringe det primære førstetrin på en lang slange, der føres under batteripakken på højre hofte, op over brystet og rundt om nakken til andettrinnet i munden. Den alternative luftkilde sidder på en kort slange og fastholdes i en elastik under hagen. Den tages af donoren, der rækker den lange slange til modtageren i en tom for luft-situation. Denne metode foretrækkes af mange tekniske dykkere, men også mange fritidsdykkere har adopteret princippet som en bekvem metode til at bære to regulatorer. Systemet forudsætter, at dykkeren, der er gået tom for luft, vil tage andettrinnet fra donorens mund. Men i denne test vil vi antage, at octopussen ikke allerede er i donorens mund, og vi vil bl.a. undersøge, hvor lette og bekvemme de er at bruge i en snæver vending.
Et problem med de konventionelle alternative luftkilder er, at man oftest giver dem en begrænset opmærksomhed  indtil det øjeblik, hvor der virkelig er brug for dem.
Når man hopper i med en løsthængende octopus, kan envejsventilen i udblæsningsporten forskubbes, og det kan betyde, at regulatoren kan blive ubrugelig, når der virkelig er behov for den.
Det er også et almindeligt syn at se dykkere, der trækker deres løsthængende andentrin hen over sandede overflader, hvilket heller ikke gør dem gavn. Derfor skal en octopus opbevares, hvor den ikke bliver beskadiget, hvor den kan ses af en anden dykker, der kan have travlt, og hvor den let kan trækkes frem og tages i brug.
Hvis octopussen skal have den officielle CE-godkendelse i Europa, er den beregnet til at bruge sammen med dens tilsvarende førstetrin. Men alle modellerne i denne test er beregnet til et standard-mellemtryk, så de kan umiddelbart udskiftes med hinanden.

SEAC SYNCHRO 680 kr.
En pålidelig og knastør regulator er lige, hvad du har brug for i en skarp situation, og det får du med denne her. Slangen var overraskende fleksibel, så den var let at bruge fra begge sider, men den kunne have været en anelse længere.
Det var næsten umuligt at forskubbe udblæsningsventilen, men vi syntes, at venturi plus-/minus-kontrollen virkede så ineffektiv, at den ikke gav nogen mening. Purge-kontrollen var overraskende aggressiv, hvilket kan medføre problemer.
www.seacsub.com

OCEANIC ALPHA 8  795 kr.
Den er enkel, uden dikkedarer, og den virker. Hvad mere kan du forlange, hvis det er dig, der er tom for luft og skal modtage...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet